Kesihatan

4 Petua Mengatasi Gejala Pengambilan Nikotin Kerana Berhenti Merokok

Gejala penarikan nikotin sering dialami oleh beberapa perokok yang berusaha menghentikan tabiat tidak sihat ini. Keadaan ini dicirikan oleh sakit kepala, sukar menumpukan perhatian, hingga kecewa. Namun, anda tidak perlu risau, kerana ada beberapa cara untuk menanganinya.

Berhenti merokok tidak mudah. Sebabnya, kandungan nikotin dalam rokok boleh memberi kesan ketagihan atau ketagihan, sehingga sukar untuk menghentikan tabiat buruk ini.

Apabila pengambilan nikotin dihentikan, perokok dapat mengalami gejala penarikan nikotin, mulai dari sakit kepala, mual, sembelit, batuk, kesukaran menumpukan perhatian, sukar tidur, sering lapar, mudah marah, dan juga tekanan.

Meminimumkan Simptom Pengeluaran Nikotin

Sekiranya anda cuba berhenti merokok dan merasa sukar atau bahkan mengalami gejala penarikan nikotin, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, iaitu:

1. Menjalani terapi tingkah laku

Matlamat utama terapi tingkah laku adalah untuk mengenal pasti faktor pencetus yang membuat anda merasa seperti merokok dan sukar untuk berhenti. Setelah pencetus dijumpai, psikologi atau kaunselor akan merancang strategi berhenti merokok yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Bukan hanya itu, melalui terapi ini anda juga akan diarahkan untuk mengatasi pemikiran negatif dan pesimisme yang sering timbul ketika berusaha berhenti merokok.

2. Cuba terapi penggantian nikotin

Terapi penggantian nikotin (terapi penggantian nikotin) adalah salah satu cara yang sering digunakan untuk mengatasi gejala kekecewaan dan penarikan diri yang timbul ketika seseorang berhenti merokok.

Terapi ini dilakukan dengan memberi tubuh pengambilan dos nikotin yang rendah melalui beberapa media, seperti permen karet dan lozenges. Oleh itu, keinginan untuk merokok secara beransur-ansur akan berkurang.

Walaupun dianggap selamat dan dapat mengatasi gejala penarikan nikotin, anda tetap dinasihatkan untuk berunding dengan doktor anda sebelum mencuba terapi ini.

3. Menggunakan pertolongan dadah

Beberapa jenis ubat, seperti bupropion dan varenicline, juga dapat melegakan gejala penarikan nikotin.Dan membantu anda berhenti merokok. Walau bagaimanapun, ubat ini hanya boleh diambil seperti yang diarahkan dan di bawah pengawasan doktor.

4. Menjalani terapi kombinasi

Untuk meningkatkan kejayaan, beberapa jenis terapi berhenti merokok dapat dilakukan secara serentak.

Sebagai contoh, terapi tingkah laku yang digabungkan dengan terapi penggantian nikotin atau ubat didapati lebih berkesan untuk mengurangkan gejala penarikan nikotin ketika berhenti merokok daripada terapi penggantian nikotin sahaja atau terapi tingkah laku sahaja.

Berhenti merokok adalah satu cabaran yang tidak mudah dilakukan, Tidak sedikit perokok yang gagal berhenti merokok pada percubaan pertama kerana gejala penarikan nikotin yang dialami.

Apabila anda sudah memutuskan tetapi anda mengalami gejala penarikan diri, anda boleh mencuba melaksanakan cadangan yang disebutkan sebelumnya.

Sekiranya keinginan untuk merokok kembali, cuba mengalihkan pemikiran anda ke perkara lain, seperti melakukan aktiviti atau hobi yang anda suka, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, dan bersenam secara teratur.

Di samping itu, anda juga boleh meminta sokongan dan pertolongan daripada keluarga dan orang-orang di sekitar anda, untuk mengingatkan anda tentang matlamat yang ingin anda capai untuk berhenti merokok.

Namun, jika gejala penarikan nikotin tidak mereda walaupun telah mencuba pelbagai kaedah di atas dan anda masih menghadapi masalah berhenti merokok, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found