Kehidupan yang sihat

Pelbagai Manfaat Basikal Statik dan Panduan Penggunaannya

Tidak hanya berbasikal di luar rumah, bersenam dengan basikal pegun di dalam rumah juga mempunyai banyak faedah kesihatan. Di samping itu, dengan berbasikal statik biasa, badan anda akan lebih cergas dan kuat.

 Basikal pegun adalah alat senaman yang praktikal, selamat, dan mudah. Alat ini boleh menjadi alternatif yang tepat bagi anda yang ingin berbasikal tetapi tidak mempunyai banyak masa lapang, atau tidak mahu keluar dan terdedah kepada pencemaran udara, terutamanya apabila keadaan persekitaran dan cuaca tidak baik.

Selain itu, berbasikal statik juga dapat menjadi pilihan tepat bagi anda yang mempunyai masalah keseimbangan, sehingga anda dapat meminimumkan risiko kecederaan. Walaupun ia dilakukan di dalam rumah, anda tidak perlu risau, basikal pegun boleh memberikan faedah yang tidak kalah dengan basikal biasa di luar rumah.

Manfaat Basikal Statik untuk Kesihatan Tubuh

Berikut adalah beberapa faedah bersenam dengan basikal pegun ketika dilakukan secara berkala:

1. Mengurangkan dan mengawal berat badan

Berbasikal statik rutin boleh menjadi pilihan tepat untuk mengurangkan dan mengawal berat badan. Latihan ini bagus untuk membakar lemak dan meningkatkan metabolisme badan. Dalam 1 sesi latihan dengan basikal pegun selama 45 minit, anda dapat membakar kira-kira 400-600 kalori.

Untuk mendapatkan faedah optimum basikal pegun, anda boleh mengimbangkannya dengan diet rendah kalori. Beberapa kajian menunjukkan bahawa berbasikal statik secara berkala dan diet yang sihat dapat membantu menurunkan berat badan sambil mengurangkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.

2. Menguatkan otot dan sendi badan

Berbasikal dengan basikal biasa atau basikal pegun adalah baik untuk menguatkan dan mengencangkan otot punggung, perut, bahu, lengan, kaki, dan paha. Bukan hanya itu, berbasikal juga bermanfaat dalam menguatkan tulang dan sendi badan, serta mencegah dan membantu melegakan penyakit sendi, misalnya osteoartritis.

Di samping itu, beberapa kajian juga menyatakan bahawa berbasikal statik adalah salah satu sukan dengan risiko kecederaan yang minimum, jadi bagus untuk orang tua yang cenderung mengalami masalah keseimbangan badan.

3. Meningkatkan kecergasan dan stamina badan

Bersenam dengan basikal pegun dapat menguatkan otot dan sendi sambil meningkatkan tenaga dalam badan. Oleh itu, badan anda akan menjadi lebih sihat dan mempunyai stamina yang lebih tinggi, jadi anda tidak mudah letih.

Anda boleh mendapatkan faedah basikal statik ini, selagi anda kerap melakukannya selama 30 minit sehari atau sekurang-kurangnya 150 minit seminggu.

4. Memelihara jantung dan saluran darah yang sihat

Berbasikal statik juga merupakan kaedah yang baik untuk meningkatkan kesihatan jantung dan saluran darah. Latihan ini dapat membuat aliran darah lebih lancar, mengawal tekanan darah, dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis).

Dengan prestasi jantung dan saluran darah yang baik, risiko anda untuk pelbagai penyakit, seperti strok, serangan jantung, dan tekanan darah tinggi, juga akan berkurang.

5. Meningkatkan kualiti tidur

Bersenam dengan basikal pegun sambil disertai dengan muzik yang optimis dapat membantu mengurangkan tekanan dan tekanan. Akibatnya, anda mungkin menjadi lebih segar, bertenaga, dan dapat tidur nyenyak.

6. Mencegah dan mengurangkan sakit belakang

Berbasikal adalah pilihan senaman yang baik untuk mengatasi masalah sakit belakang. Latihan ini dapat menguatkan otot dan sendi punggung, serta memperbaiki postur badan.

Walau bagaimanapun, semasa anda ingin menggunakan basikal pegun atau basikal biasa untuk melegakan sakit belakang, anda perlu menjaga postur lurus. Untuk lebih selamat dan sesuai digunakan, anda boleh menggunakan basikal yang telah dirancang khusus untuk orang yang mengalami sakit belakang.

y perkaramemerlukan Pertimbangan Sebelum Membeli Basikal Statik

Berbasikal statik boleh dilakukan di rumah atau di gimnasium. Sekiranya anda ingin melakukannya dengan kerap di rumah dan berhasrat membeli basikal pegun, anda harus memperhatikan perkara berikut:

 • Beli basikal pegun dari pusat kecergasan yang dipercayai atau kedai barang sukan.
 • Pilih basikal pegun sesuai dengan keperluan dan keselesaan anda, misalnya basikal pegun elektronik, manual, basikal pegun yang mengayuh tegak, atau basikal yang boleh dikayuh sambil berbaring.
 • Tanyakan jenis dan jenama yang sesuai dengan keperluan anda dan belanjawan Anda berada pada rakan yang sebelum ini aktif dalam aktiviti berbasikal pegun atau jurulatih kecergasan.
 • Pilih basikal pegun yang disertakan dengan jaminan, ciri keselamatan yang baik, maklumat hubungan perkhidmatan, dan manual untuk mengendalikan alat tersebut.
 • Pastikan anda telah mencuba menggunakan basikal pegun sebelum membelinya.

Panduan Bersenam dengan Basikal Statik

Agar anda dapat memperoleh faedah maksimum basikal statik, ada beberapa petua penting yang harus anda ikuti ketika anda ingin bersenam dengan alat ini, iaitu:

 • Baca arahan untuk menggunakan basikal pegun dengan berhati-hati dan pastikan tempat duduk basikal dan hendal basikal berada di kedudukan yang betul.
 • Minum air secukupnya sebelum, semasa, dan selepas berbasikal statik.
 • Dapatkan tenaga yang mencukupi dengan memakan makanan yang sihat, seperti pisang atau roti gandum, sekurang-kurangnya 30 minit sebelum berbasikal.
 • Mulakan senaman basikal pegun anda secara perlahan dan sedikit demi sedikit. Sebagai contoh, berhasrat selama 10 minit sehari bagi anda yang baru mula berlatih. Selepas itu, anda boleh meningkatkan tempoh dan intensiti latihan mengikut kemampuan badan anda.
 • Duduk di tempat duduk basikal pegun dan rilekskan bahagian atas badan anda dan menyokong punggung dengan otot perut anda. Usahakan otot leher dan bahu anda tetap santai semasa berbasikal pegun.
 • Pakai seluar pendek untuk senaman yang lebih selesa.
 • Tetapkan muzik yang dapat disesuaikan dengan fasa latihan basikal pegun, seperti lagu bersemangat apabila anda mengayuh basikal dengan kelajuan yang agak tinggi dan nada yang perlahan semasa anda mengayuh perlahan sambil menarik nafas.

Sekiranya anda menyertai pusat kecergasan atau gimnasium, cubalah menyertai latihan basikal pegun 3-5 kali seminggu selama 45-60 minit.

Itulah pelbagai maklumat mengenai kelebihan basikal pegun dan panduan penggunaannya. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah basikal statik untuk kesihatan atau anda masih ragu untuk memulakan sukan ini, anda boleh berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found