Kehidupan yang sihat

Fakta mengenai Perubatan Herba Hernia

Hernia adalah penyakit di mana organ dalam badan menekan bahagian tisu yang lemah sehingga melekat dan bergerak dari lokasi yang betul. Pelbagai jenis pilihan hernia herba dikatakan dapat membantu merawat keadaan ini. Sebelum anda tergoda, ada baiknya anda mengetahui lebih lanjut mengenai fakta mengenai ubat hernia herba.

Hernia boleh berlaku di beberapa bahagian badan, dan bahagian badan yang biasanya terkena hernia adalah kawasan pelvis di rongga perut dan dada. Rawatan yang biasa dilakukan adalah konservatif dengan pemantauan perubatan secara berkala untuk kes hernia yang tidak menyebabkan gejala atau masalah fizikal yang ketara. Untuk kes-kes hernia yang teruk dan mengganggu, rawatan hernia hanya boleh dilakukan dengan kaedah pembedahan.

Walaupun begitu, sebilangan orang memilih untuk tidak menjalani pembedahan dan lebih suka menggunakan ubat hernia herba. Sebenarnya, ubat herba untuk hernia belum terbukti berkesan.

Baris Ubat Herba Hernia

Berikut adalah beberapa jenis ubat herba hernia yang dipercayai dapat membantu merawat hernia:

 • YogahUrt

  Produk tenusu ini sedap dimakan. Dilaporkan, yogurt dapat menjadi salah satu produk yang dapat digunakan sebagai ubat hernia hernia. Benarkah? Hingga kini belum ada penyelidikan yang mengatakan bahawa yogurt dapat membantu pesakit dalam merawat hernia.

  Walaupun begitu, yogurt adalah makanan yang masih boleh dimakan oleh penghidap hernia, terutama hernia hiatal. Ini kerana yogurt tidak meningkatkan pengeluaran asid perut sehingga tidak memburukkan lagi keadaan pesakit dengan hernia hiatal. Hernia hiatal adalah keadaan di mana pangkal perut berada di rongga dada sehingga kandungan perut dengan mudah kembali ke esofagus.

 • Halia

  Manfaat halia antara lain adalah untuk mengurangkan rasa sakit, melegakan loya, mengurangkan keradangan, dan mengatasi gangguan pencernaan. Halia juga disebut-sebut sebagai makanan yang boleh menjadi ubat hernia hernia. Namun sayangnya, hingga kini belum ada penelitian yang membuktikan bahawa halia dapat mengubati hernia atau mempunyai manfaat kesihatan untuk mengurangi risiko hernia.

 • Teh

  Selanjutnya ada teh yang juga dikhabarkan sebagai ubat hernia hernia. Bagi anda yang mempercayai ini, bersiaplah untuk kecewa. Teh untuk penghidap hernia, terutama hernia hiatal, adalah minuman yang harus dielakkan. Ini kerana teh mempunyai risiko melemahkan otot sfingter esofagus bawah, dan juga mempunyai tahap keasidan yang cukup tinggi, sehingga asid perut dapat naik ke esofagus atau esofagus.

 • Akar manis

  Licorice atau licorice adalah tumbuhan yang biasa digunakan sebagai penambah rasa dalam makanan atau minuman. Akar licorice mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, misalnya untuk mengatasi keradangan pada lapisan perut, dan merawat sakit perut, batuk, dan sakit tekak. Akar licorice juga biasa digunakan untuk gangguan hati, keracunan makanan, batuk kering, malaria, dan osteoartritis. Tetapi hakikatnya, sekali lagi anda harus kecewa. Hingga kini, belum ada penyelidikan yang mengatakan bahawa minuman keras adalah salah satu ubat hernia herba atau dapat menghilangkan hernia.

Hernia boleh menyebabkan ketulan di pangkal paha, skrotum, atau perut. Benjolan ini akan terlihat ketika anda berdiri atau batuk, tetapi akan hilang ketika anda berbaring, atau beralih ketika ditekan.

Beberapa jenis penyakit atau masalah kesihatan dapat diatasi dengan bahan semula jadi. Namun, untuk hernia, hingga kini belum ada penelitian yang menyebutkan adanya bahan semula jadi yang dapat menyembuhkan keadaan ini. Satu-satunya cara untuk merawat hernia adalah dengan prosedur pembedahan hernia.

Walaupun beberapa hernia tidak akan bertambah buruk tanpa pembedahan, terdapat beberapa tanda dan gejala hernia yang harus diperhatikan. Hernia yang mempengaruhi saluran gastrointestinal, saraf, atau otot, hernia dengan aliran darah terganggu ke organ yang terjejas, hernia yang menyebabkan gangguan pencernaan, hernia dengan kesakitan yang teruk, dan hernia yang semakin besar, adalah beberapa keadaan hernia yang berbahaya dan perlu segera diperiksa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found