Kesihatan

Ketahui Jenis Sakit Mata pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Kesakitan mata pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari jangkitan, kerengsaan, hingga kelainan kongenital. Anak-anak cenderung sukar untuk menyatakan keluhan mereka, oleh itu ibu bapa perlu lebih introspektif dalam mengenali jenis sakit mata yang sering dialami oleh anak-anak.

Sebagai ibu bapa, anda pasti risau apabila anak kecil anda mengadu bahawa matanya sakit. Pada masa yang sama, anda mungkin merasa bingung kerana anda tidak tahu apa yang menyebabkan anak anda mengalami sakit mata dan bagaimana mengatasinya.

sekarang, lihat ulasan berikut supaya anda dapat membantu anak anda meredakan sakit mata yang dideritanya.

Kesakitan mata yang kerap berlaku pada kanak-kanak

Berikut adalah beberapa jenis penyakit mata yang paling sering dialami oleh kanak-kanak dan cara mengatasinya:

1. Konjungtivitis

Konjungtivitis adalah keradangan konjungtiva, tisu di sekitar mata dan bahagian dalam kelopak mata. Keadaan ini boleh disebabkan oleh virus, bakteria, reaksi alergi, kerengsaan akibat terkena bahan kimia, habuk, atau asap.

Kanak-kanak dengan konjungtivitis mungkin menunjukkan beberapa gejala, seperti:

 • Menjadi cerewet kerana mata sakit atau gatal.
 • Mata bengkak.
 • Kerap menggosok atau menggosok mata kerana mata terasa tidak selesa.
 • Mata berair dan merah.
 • Kerak muncul di mata (kegelapan).

Konjungtivitis disebabkan oleh jangkitan virus dan bakteria dapat menular dengan mudah kepada orang lain, sementara konjungtivitis kerana kerengsaan atau reaksi alergi tidak menular.

Untuk merawat keadaan ini, anak harus diperiksa oleh doktor. Doktor akan menentukan diagnosis dan jenis konjungtivitis berdasarkan hasil pemeriksaan mata anak.

Setelah penyebab dan jenis konjungtivitis diketahui, doktor akan menentukan rawatan konjungtivitis mengikut penyebabnya. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh jangkitan bakteria, maka titisan mata antibiotik atau salap mata dapat diberikan untuk mengobatinya.

Walau bagaimanapun, jika keradangan itu disebabkan oleh alahan, doktor boleh menetapkan ubat anti-alergi dalam bentuk titisan mata, sirap, atau serbuk.

Selagi kanak-kanak mengalami sakit mata ini, ada rawatan yang boleh dilakukan di rumah untuk membantu meringankan keluhan yang dirasakan si kecil. Rawatan ini boleh berupa memberi kompres sejuk yang diselingi dengan kompres hangat pada mata dan mengingatkan anak untuk mencuci tangan dan tidak menggosok mata.

2. Stye

Selain konjungtivitis, stye juga merupakan salah satu penyakit mata yang paling biasa pada kanak-kanak. Benjolan kecil ini yang tumbuh di dalam atau di sekitar kelopak mata biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Gaya boleh berlaku dengan lebih mudah jika anak anda tidak menjaga kebersihan mata atau mempunyai kebiasaan tertentu, seperti menggosok mata dengan kerap menggunakan tangan yang kotor. Nasib baik, pewarna dapat sembuh dan kembung sendiri dalam 1-2 minggu tanpa rawatan.

Sementara menunggu keadaan anak bertambah baik, anda dapat membantu melegakan simptom anak dengan memberikan kompres hangat selama 5-10 minit pada mata yang mempunyai pewarna. Kompres ini boleh diulang 3-4 kali sehari. Jangan lupa untuk selalu mengingatkan si kecil agar tidak menekan benjolan di matanya.

Namun, segeralah bawa anak anda ke doktor mata jika pewarna berterusan selama 2 minggu, disertai demam, bengkak dan sakit teruk di mata, dan pendarahan atau nanah dari benjolan.

3. Selulitis orbital

Kesakitan mata kanak-kanak ini adalah keadaan yang perlu diperhatikan. Selulitis orbital adalah jangkitan bakteria pada lemak, otot, dan tisu tulang di sekitar bola mata. Jangkitan ini boleh merebak dari rongga sinus (sinusitis) atau berlaku ketika anak mengalami kecederaan pada mata.

Kanak-kanak yang mengalami sakit mata akan menunjukkan beberapa aduan, seperti:

 • Mata bengkak dan merah, menyukarkan anak untuk menutup mata.
 • Kekecewaan kerana sakit di mata.
 • Penglihatan terjejas.
 • Demam.
 • Kesukaran menggerakkan bola mata.

Sekiranya anak anda menunjukkan beberapa gejala di atas, segera bawa anak anda ke doktor mata untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat. Rawatan yang tertunda boleh meningkatkan risiko anak kecil anda mengalami beberapa komplikasi, seperti meningitis, sepsis, dan kebutaan.

Untuk merawat selulitis orbit pada kanak-kanak, doktor akan menetapkan antibiotik. Dalam kes yang lebih teruk atau jika antibiotik tidak berfungsi untuk merawat sakit mata pada anak ini, doktor perlu melakukan pembedahan mata.

4. Penyumbatan kelenjar air mata

Sekiranya anak anda berusia di bawah 1 tahun dan mempunyai simptom seperti air mata yang berterusan, pembengkakan kawasan di sekitar mata, kelopak mata melekat bersama, dan mata berkerak, ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda menderita air mata yang tersumbat.

Keadaan ini biasa berlaku pada kanak-kanak yang baru lahir dan akan sembuh dengan sendirinya setelah dia dewasa (biasanya bertambah baik setelah anak berusia sekitar 1 tahun).

Untuk menghilangkan keluhan dan gejala yang dirasakan anak anda ketika dia mengalami kelenjar air mata yang tersumbat, cubalah menggosok atau mengurut kelopak matanya dengan lembut. Selepas urut, mata anak juga dapat diberikan kompres hangat 2-3 kali sehari.

Tetapi jangan lupa, sebelum dan selepas mengurutnya, pastikan anda mencuci tangan anda dengan bersih.

Selain beberapa masalah mata di atas, kanak-kanak juga dapat mengalami sakit mata yang lain, seperti:

 • Kesalahan pembiasan pada mata (rabun jauh atau rabun jauh).
 • Cockeye.
 • Mata malas atau amblyopia (mata malas).
 • Glaukoma.
 • Katarak.
 • Retinopati pramatang, yang merupakan gangguan retina mata bayi yang berlaku disebabkan oleh bayi yang dilahirkan terlalu awal (di bawah 31 minggu).

Sebilangan penyakit mata di atas umumnya disebabkan oleh kelainan kongenital atau cacat lahir pada mata yang telah terjadi sejak anak masih dalam kandungan.

Apabila anak anda mengadu kerengsaan mata atau sakit, cuba jangan panik. Sekiranya aduan yang dirasakan oleh anak tidak membaik, segera bawa anak untuk berunding lebih lanjut dengan pakar oftalmologi untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found