Kesihatan

Kerap membuang air kecil pada waktu malam? Inilah Sebab yang Mungkin

Kerap bangun untuk buang air kecil pada waktu malam pastinya boleh mengganggu tidur anda, malah dapat mengurangkan produktiviti anda pada waktu siang. sekarang, untuk menyelesaikan masalah tersebutPertama, anda perlu mengetahui apakah penyebab kerap membuang air kecil pada waktu malam.

Kerap membuang air kecil pada waktu malam atau nokturia sebenarnya bukan penyakit, tetapi gejala penyakit atau gangguan dalam badan.

Kemungkinan Penyebab Kencing Yang Kerap Pada Waktu Malam

Secara umum, seseorang boleh tidur pada waktu malam tanpa membuang air kecil selama kira-kira 6-8 jam. Sekiranya anda bangun untuk membuang air kecil lebih dari sekali malam, kemungkinan anda ada nokturia.

Nocturia boleh disebabkan oleh perkara-perkara berikut:

1. Jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing akan menyebabkan kerengsaan dan keradangan saluran kencing yang menyebabkan penderita kerap membuang air kecil pada waktu malam. Selain nokturia, jangkitan saluran kencing juga dicirikan oleh gejala kesakitan ketika membuang air kecil dan demam.

2. Diabetes

Diabetes juga boleh menjadi penyebab nokturia. Ini kerana pengeluaran kencing manis pesakit kencing cenderung meningkat kerana kadar gula darah atau glukosa yang tidak terkawal.

Pada pesakit diabetes, nokturia juga dapat disertai dengan peningkatan dahaga, kelaparan, keletihan, dan penglihatan kabur.

3. Kegagalan jantung kongestif

Pada siang hari, cecair dari pesakit dengan kegagalan jantung kongestif akan terkumpul di kaki kerana ketidakupayaan jantung untuk mengepam secara normal. Tetapi pada waktu malam, kedudukan badan menyebabkan cecair memasuki aliran darah, yang kemudian akan disaring melalui buah pinggang dan dikeluarkan melalui air kencing. Inilah yang menyebabkan nokturia.

Kegagalan jantung kongestif juga dicirikan oleh keletihan, kehilangan selera makan, dan degupan jantung yang tidak teratur.

4. Apnea tidur

Semasa tidur, tubuh pesakit apnea tidur akan berusaha keras untuk bernafas. Ini menyebabkan otot jantung meregang, sehingga mengeluarkan hormon natriuretik atrium yang dapat meningkatkan pengeluaran air kencing.

5. Ambil ubat

Mengambil jenis ubat tertentu pada waktu malam juga boleh menyebabkan nokturia. Contohnya, diuretik (hidroklorotiazida dan furosemida, glikosida jantung, dan litium.

6. Semakin meningkat usia

Seiring bertambahnya usia, kapasiti pundi kencing anda cenderung menurun. Ini akan membuat anda kerap membuang air kecil, termasuk pada waktu malam.

7. Terlalu banyak minum pada waktu malam

Minum berlebihan pada waktu malam juga boleh menyebabkan nokturia, terutama jika minuman yang anda minum mengandungi kafein atau alkohol.

Pemeriksaan Selalunya Selesai Doktor

Sekiranya anda mengalami beberapa gejala di atas, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Semasa pemeriksaan, doktor akan meminta beberapa perkara untuk mengira punca nokturia, seperti:

  • Sejak bila anda kerap membuang air kecil pada waktu malam?
  • Berapa kali anda pergi ke bilik mandi setiap malam?
  • Adakah terdapat perubahan dalam jumlah dan warna air kencing?
  • Berapa banyak minuman berkafein atau alkohol yang anda makan setiap hari?
  • Adakah anda merasakan anda mendapat tidur yang cukup?
  • Adakah anda kerap membasahi katil?

Selepas itu, jika diperlukan, doktor akan melakukan beberapa ujian, seperti ujian air kencing, ujian darah, dan ujian urodinamik, untuk mengesahkan penyakit yang anda alami.

Cara Mengatasi Kencing Yang Kerap Pada Waktu Malam

Rawatan untuk nokturia bergantung kepada penyebabnya. Keluhan nokturia yang disebabkan oleh penyakit biasanya akan hilang ketika penyakit itu disembuhkan.

Sekiranya nokturia disebabkan oleh pengambilan ubat tertentu pada waktu malam, keluhan ini dapat diatasi dengan mengambil ubat ini pada waktu pagi. Sekiranya anda menjalani rawatan dengan diuretik, minum ubat 6 jam sebelum tidur, atau berjumpa dengan doktor anda lagi supaya dos dan masa pengambilan dapat disesuaikan.

Tidak kurang pentingnya untuk mengatasi nokturia adalah dengan membatasi pengambilan cecair. Cuba jangan minum lagi 2-4 jam sebelum tidur.

Kerap buang air kecil pada waktu malam boleh mengganggu keselesaan, mengganggu corak tidur, membuat badan letih dan mengantuk, dan merosakkan mood. Sekiranya kebiasaan membuang air kecil pada waktu malam sangat mengganggu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mengetahui sebab dan cara mengatasinya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found