Kehidupan yang sihat

Inilah cara memutihkan wajah anda dengan kopi

Selain minum, kopi juga boleh dijadikan minuman penjagaan kulit semula jadi untuk merawat kulit wajah. Berkat kandungan pelbagai zat di dalamnya, kopi dapat digunakan untuk membersihkan dan memutihkan kulit. Berminat untuk mencubanya? Ayuh, lihat cara memutihkan wajah anda dengan kopi dalam artikel ini.

Kopi mengandungi pelbagai zat yang mempunyai kesan antioksidan, anti-radang dan antibakteria. Berkat ramuan ini, kopi bagus untuk membersihkan, mencerahkan, dan memutihkan kulit yang kelihatan kusam, serta menghilangkan lingkaran hitam di bawah mata.

Pelbagai kajian juga menyatakan bahawa penggunaan kopi sebagai penjagaan kulit Penampilan semula jadi dapat mencegah dan membantu merawat jerawat, memperbaiki kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari atau sinar UV, memudarkan bintik-bintik gelap atau bintik-bintik pada kulit, dan mencegah kerutan pada kulit akibat penuaan dini.

Dengan menggunakan kopi sebagai bahan penjagaan kulit, wajah anda mungkin kelihatan lebih cerah, bersih, lebih halus, dan lebih putih.

Pelbagai Cara Memutihkan Muka dengan Kopi

Untuk tujuan memutihkan wajah, kopi biasanya digunakan sebagai topeng atau topeng gosok. Walaupun sekarang terdapat banyak produk topeng atau gosok kopi yang terdapat di pasaran, anda boleh membuatnya sendiri di rumah dengan mudah. Berikut adalah beberapa daripadanya:

Buat topeng kopi dengan minyak zaitun

Topeng kulit yang terbuat dari campuran kopi dan minyak zaitun baik untuk memutihkan wajah. Cara membuatnya juga mudah, anda hanya perlu mencampurkan 2 sudu teh kopi dengan 3-5 sudu minyak zaitun, kemudian oleskan ke wajah anda dan biarkan selama 15-20 minit.

Setelah topeng kering, bilas wajah anda dengan air suam. Teruskan dengan menggunakan produk penjagaan kulit yang lain, seperti toner, serum, dan pelembap. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, lakukan rawatan ini secara berkala sekurang-kurangnya 2-3 kali seminggu.

Buat topeng kopi dengan yogurt

Cara seterusnya untuk memutihkan wajah adalah dengan topeng kopi campuran yogurt. Topeng ini baik untuk membersihkan kulit wajah dari kotoran dan sel-sel kulit mati, memudarkan bintik-bintik gelap, mengecilkan pori-pori, dan mencerahkan dan melembapkan kulit.

Berikut adalah langkah-langkah membuat topeng kopi dan yogurt:

  • Campurkan kira-kira satu sudu teh kopi bekas atau kopi bubuk dengan 1/2 sudu besar yogurt.
  • Sapukan topeng ke wajah anda, kemudian urut lembut wajah anda selama beberapa minit.
  • Biarkan topeng di wajah selama kira-kira 10 minit.
  • Bilas muka dengan air suam.

Untuk mendapatkan hasil yang optimum, anda boleh mengulangi rawatan ini 2 kali seminggu.

Buat gosok kopi

Selain diproses menjadi topeng, kopi juga dapat dibuat menjadi gosok atau scrub semula jadi untuk membersihkan dan memutihkan wajah. Gosok berkhidmat sebagai pengelupas wajah yang dapat menghilangkan kuman, debu, dan sel-sel kulit mati, mencegah penuaan pramatang, dan mencerahkan dan membersihkan pori-pori wajah.

Cara membuatnya tidak sukar. Yang perlu anda lakukan ialah mencampurkan 1 cawan kopi bubuk dengan 5 sudu besar minyak zaitun atau badam dan 3 sudu gula. Kemudian, sapukan gosok sapukan pada wajah dan leher sambil mengurutnya dengan lembut.

Penggunaan topeng atau gosok kopi memang boleh membantu memutihkan wajah. Walau bagaimanapun, rawatan wajah semula jadi ini biasanya memerlukan masa yang lama agar hasilnya dapat dilihat.

Selain itu, untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit, anda juga harus menyeimbangkannya dengan perawatan kulit yang lain, misalnya dengan membersihkan wajah secara teratur, menggunakan pelembap, dan menggunakan pelindung matahari.

Sekiranya pelbagai cara memutihkan wajah dengan kopi di atas telah dilakukan, tetapi tidak memberikan hasil yang memuaskan, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan kulit yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found