Keluarga

Jangan hanya memilih, ini adalah ubat demam yang tepat untuk wanita hamil

Ubat demam untuk wanita hamil mudah didapati di farmasi. Walau bagaimanapun, anda masih harus berhati-hati menggunakannya. Sebabnya, semasa mengandung, semua yang anda makan akan memberi kesan kepada keadaan bayi dalam kandungan.

Secara amnya, wanita hamil mempunyai sistem imun yang lebih lemah berbanding wanita yang tidak hamil. Keadaan ini normal sehingga badan wanita hamil tidak menolak kehadiran janin di dalam rahim. Namun, akibatnya, jangkitan virus dan bakteria akan lebih mudah menyerang tubuh wanita hamil. Jangkitan ini biasanya menyebabkan demam semasa mengandung.

Ubat Demam yang Boleh diambil oleh Ibu Hamil

Suhu badan normal adalah dalam lingkungan 37 darjah Celsius. Seseorang dikatakan mengalami demam sekiranya suhu badannya melebihi 38 darjah celcius. Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan demam. Yang pasti, anda dinasihatkan berjumpa doktor.

Terdapat beberapa ubat penurun demam yang boleh diambil oleh wanita hamil, tetapi hanya dengan nasihat dan pengawasan doktor. Ubat itu.

 • Parasetamol

  Secara amnya, parasetamol selamat untuk dimakan oleh ibu hamil ketika mereka demam. Walau bagaimanapun, penggunaan parasetamol semasa kehamilan masih harus dipertimbangkan. Wanita hamil disarankan untuk menggunakannya dalam dos paling rendah dan dalam jangka masa yang singkat.

 • Ibuprofen

  Ubat demam lain yang boleh dimakan oleh ibu hamil adalah ibuprofen. Walau bagaimanapun, penggunaannya harus berada di bawah pengawasan doktor. Sebabnya, ibuprofen berpotensi meningkatkan risiko keguguran, pengurangan cairan ketuban, dan masalah dengan jantung bayi.

Lalu, bagaimana mengurangkan demam tanpa ubat?

Jangan risau jika anda tidak dibenarkan mengambil ubat demam untuk wanita hamil oleh doktor. Anda masih boleh menurunkan demam dengan mengikuti langkah berikut:

 • Tinggal di bilik yang sejuk atau di luar tempat teduh untuk membantu menurunkan suhu badan.
 • Minum lebih banyak air untuk mengelakkan dehidrasi, serta membantu menyejukkan badan dari dalam.
 • Cukup rehat dan elakkan aktiviti yang berat.
 • Berbaring dan kompres dahi anda dengan kain yang telah dibasuh dengan air.
 • Mandi dengan air suam sehingga panas badan menguap dan demam turun dengan cepat. Jangan mandi dengan sejuk kerana ia boleh membuat anda menggigil, yang akan menaikkan suhu badan dengan cepat.
 • Gunakan kipas untuk menyejukkan bilik. Walau bagaimanapun, elakkan pendedahan langsung kepada kipas yang meniup badan anda untuk mengelakkan sejuk.
 • Jangan gunakan lapisan pakaian. Sekiranya anda berasa sejuk, gunakan selimut yang tidak terlalu tebal. Tanggalkan selimut ketika anda merasa panas.

Mengambil ubat demam bukanlah satu-satunya cara untuk menurunkan suhu badan semasa anda demam semasa hamil. Apa pun keadaan anda, berhati-hatilah dalam pengambilan ubat untuk kesihatan bayi di dalam kandungan. Jangan lupa selalu berjumpa pakar sakit puan terlebih dahulu sekiranya anda memerlukan ubat.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found