Kehidupan yang sihat

Ubat Cirit-birit Semula Jadi untuk Pertolongan Cemas di Rumah

Cirit-birit sering menyebabkan badan kehilangan banyak cecair. Dalam keadaan yang lebih teruk, cirit-birit boleh menyebabkan penderita mengalami dehidrasi. Tetapi jangan risau, kerana ada beberapa ubat cirit-birit semula jadi yang boleh anda gunakan di rumah sebagai pertolongan cemas.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan cirit-birit, mulai dari jangkitan virus atau bakteria, keracunan makanan, intoleransi laktosa, menderita penyakit saluran pencernaan, kesan sampingan ubat-ubatan, hingga penyusunan pembedahan.

Berdasarkan jangka masa, cirit-birit boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu cirit-birit akut dan cirit-birit kronik. Cirit-birit akut sering tidak berbahaya kerana hanya berlangsung selama 1-2 hari kerana jangkitan atau keracunan makanan. Walaupun cirit-birit kronik dianggap lebih berbahaya kerana berlangsung lebih dari 14 hari dan dapat menunjukkan gangguan pencernaan yang serius.

Cirit-birit yang lebih lama berlanjutan, terutamanya jika disertai dengan kesukaran makan dan minum, ia boleh menyebabkan dehidrasi berbahaya.

Pelbagai Ubat Cirit-birit Semula Jadi

Mengendalikan cirit-birit dianjurkan untuk dilakukan secepat mungkin agar tidak bertambah buruk dan mengganggu aktiviti harian. Untuk melegakan cirit-birit, anda boleh menggunakan beberapa ubat cirit-birit semula jadi berikut:

 • Cecair rehidrasi oral

  Cecair rehidrasi oral yang mengandungi elektrolit, seperti ORS, adalah jenis cecair yang disyorkan, memberikan cecair ini 1 cawan setiap kali anda mengalami cirit-birit atau muntah, dengan sekurang-kurangnya 1.5 liter air sehari. Namun, bagi penghidap cirit-birit yang mempunyai sejarah penyakit buah pinggang, pengambilan cecair haruslah terhad. Oleh itu, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil cecair tambahan.

 • Yogurt

  Probiotik adalah bakteria hidup yang terdapat dalam makanan tertentu, seperti yogurt. Probiotik berfungsi untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan dan melindungi organ-organ ini dari jangkitan bakteria atau virus. Beberapa contoh probiotik termasuk: Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, dan Saccharomyces boulardii.

 • Halia

  Halia juga dipercayai sebagai ubat cirit-birit semula jadi. Ini kerana halia mempunyai sifat antibakteria yang berguna dalam mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan cirit-birit, seperti: E coli dan Salmonella. Selain itu, halia juga dapat mengurangkan rasa mual, muntah, dan kekejangan perut. Untuk mendapatkan khasiat halia, anda boleh menggunakannya sebagai campuran untuk membuat teh.

 • Teh chamomile

  Satu kajian menunjukkan bahawa teh chamomile dipercayai sebagai ubat cirit-birit semula jadi kerana dapat mengurangkan keradangan dan memperbaiki kerosakan usus. Ini kerana teh chaibu mempunyai sifat antidiarrheal dan anti-radang yang berguna untuk menjaga kesihatan usus, dan dapat menenangkan kekejangan usus.

  Hanya anggapan ini masih tidak disokong oleh hasil penyelidikan klinikal yang mencukupi, oleh itu kajian lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan teh chamomile sebagai ubat cirit-birit semula jadi.

 • BATU

  BRAT bermaksud Pisang (pisang), Nasi (beras), Sos Epal (sos epal), dan Roti bakar (roti). BRAT adalah diet yang disyorkan untuk mengurangkan gejala cirit-birit. Dengan BRAT, najis akan menjadi lebih padat. Ini kerana BRAT mempunyai kandungan serat yang rendah. Namun, diet ini tidak dianjurkan untuk dilakukan secara berterusan, kerana diet BRAT rendah serat, protein, dan lemak. Oleh itu, setelah pulih dari cirit-birit, anda disarankan untuk segera makan makanan yang tinggi nutrien, seperti buah, sayur-sayuran, dan daging.

Oleh kerana biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau intoleransi makanan, antibiotik untuk cirit-birit tidak digalakkan. Penggunaan antibiotik yang tidak betul sebenarnya boleh membuat cirit-birit menjadi lebih teruk kerana ia juga membunuh bakteria baik di dalam usus, dan berpotensi membuat bakteria yang tahan terhadap antibiotik.

Selain menggunakan ubat semula jadi untuk cirit-birit, anda juga disarankan untuk tidak minum alkohol dan kafein, sayur-sayuran berair (seperti kubis atau brokoli), makanan berlemak dan pedas. Sekiranya cirit-birit tidak hilang setelah melakukan rawatan diri, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found