Kehidupan yang sihat

Memahami Hasrat dan Cara Menemuinya

Tidak sedikit orang yang masih tidak tahu apa minat mereka dalam hidup. Ini kerana hasrat bukanlah sesuatu yang senang dicari dan sering tidak disedari oleh orang yang memilikinya. Untuk mencari minat, terdapat beberapa cara untuk melakukannya.

Hasrat bermaksud semangat atau keinginan. Hasrat juga dapat ditafsirkan sebagai keinginan atau kecenderungan untuk melakukan sesuatu yang disukai atau dianggap penting untuk dilakukan.

Dari beberapa definisi ini, dapat disimpulkan bahawa semangat adalah dorongan, keinginan, dan semangat dalaman yang menyebabkan perasaan bahagia ketika melakukan sesuatu.

Terdapat pelbagai orang yang hidup dan bekerja mengikut minat mereka, misalnya, pelukis yang suka menggambar atau tukang masak yang suka memasak.

Kerana mereka mengambil bahagian dalam bidang yang menjadi hobi atau minat mereka, orang-orang ini akan merasa lebih puas dan gembira ketika menjalaninya. Kepuasan itu bukan hanya kerana mereka dapat wang, tetapi juga perasaan senang kerana mereka dapat melakukan sesuatu yang mereka suka. Ia juga boleh menjadikan mereka mempunyai keberkesanan diri lebih tinggi.

Bagaimana Mencari Gairah

Dengan mempunyai semangat, Matlamat hidup akan terbentuk dan anda akan lebih bersemangat untuk mencapainya. Terutama jika anda menjadikan semangat anda sebagai sumber pendapatan. Anda akan menikmati setiap proses lebih dan kurang tertekan.

Namun, mencari semangat dalam hidup tidak semudah menghayatinya. Oleh itu, tidak sedikit orang yang tidak mempunyai minat, walaupun sudah cukup tua.

Ramai di antara mereka yang berusia 20-an atau 30-an merasa risau dan tidak tegas apabila mereka tidak mempunyai semangat dalam hidup. Ini adalah salah satu sebab mengapa seseorang dapat mengalami krisis kehidupan suku.

Jadi, bagaimana anda mendapat minat anda? Bagi anda yang merasakan anda belum menemukan minat anda atau ingin mencuba hobi baru, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Cuba ingat perkara yang menggembirakan anda

Ketahui perkara atau aktiviti yang anda gemari atau tidak sabar untuk dilakukan. Di samping itu, walaupun anda melakukannya, masa nampaknya berlalu dengan sangat cepat kerana anda benar-benar menikmati aktiviti tersebut.

Sekiranya anda menemui jawapannya, ini mungkin semangat yang anda cari. Ini boleh jadi dari fotografi, karangan bunga, penulisan, memasak, atau berkebun.

2. Ketahui kekuatan atau bakat dalam diri anda

Cuba tanya pada diri anda apa kemahiran atau bakat yang anda miliki yang anda gemari. Anda boleh mengetahui dengan mempraktikkan kemahiran yang anda ada.

Sekiranya anda suka melakukannya, tetapi anda tidak menganggap hasilnya sangat bagus, cuba cari pendapat atau penilaian orang lain. Sekiranya anda mendapat pujian atas kerja anda, itu mungkin semangat anda, anda tidak akan menyedarinya.

Perkara penting yang perlu diingat ialah semangat tidak bermaksud anda harus mahir atau menjana wang dari aktiviti tersebut, melainkan sesuatu yang dapat anda nikmati dan bersemangat semasa melakukannya.

3. Mengingati perkara yang membuat anda marah atau cemburu

Mungkin anda merasa kesal apabila melihat rakan sudah bersedia meletak jawatan dari pekerjaan yang memberikannya pendapatan tetap hanya untuk memiliki kerjaya di bidang yang dia cintai. Contohnya, seseorang yang berhenti kerja sebagai jurubank dan memutuskan untuk menjadi novelis.

Perasaan ini boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai hasrat tersembunyi yang sedang menunggu untuk ditemui. Namun, anda tidak perlu cemburu.

Cuba cari di dalam diri anda apa yang boleh anda lakukan untuk merasa sama seperti rakan anda. Lama-kelamaan, anda juga dapat menemui minat itu.

4. Mengingati perkara yang paling anda gemari semasa kecil

Semasa kecil, anda mungkin tahu dengan tepat apa yang membuat anda merasa bahagia. Namun, setelah dewasa, selalunya kenyataan, prinsip, dan tuntutan hidup menguburkan keinginan ini.

Baiklah, ada kalanya kita hanya perlu mendengar suara dalaman kita dan tidak perlu menanggapi komen atau penilaian orang lain.

Namun, apabila anda telah mendapat minat dalam hidup, itu tidak bermakna anda dapat merasa bahagia atau lega. Ini kerana semangat pada dasarnya dapat berubah, bersama dengan perjalanan dan pengalaman hidup yang anda lalui.

Pencarian semangat dalam hidup tidak mudah dan memerlukan refleksi diri yang mendalam. Sekiranya anda memerlukan pertolongan untuk mencari minat anda atau seseorang untuk membincangkan hasrat anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found