Keluarga

Berikut adalah 6 Kandungan Nutrien dalam Susu Organik

Pada masa ini, banyak orang mula melihat makanan organik kerana dianggap lebih sihat. Tidak sedikit pun ibu bapa yang hanya memberi makanan dan minuman organik kepada anak-anak mereka, terutamanya susu organik. Ayuh, ketahui apa kandungan nutrien dalam susu organik.

Untuk menghasilkan susu organik, lembu tenusu di ladang dibenarkan membiak secara semula jadi tanpa suntikan. Jadi, susu yang dihasilkan oleh lembu tenusu bebas dari bahan kimia sehingga lebih selamat untuk dimakan, terutama oleh anak-anak.

Pelbagai Kandungan Susu Organik

Berikut adalah beberapa kandungan nutrien dalam susu organik:

1. Vitamin D

Salah satu nutrien penting yang terkandung dalam susu organik adalah vitamin D. Selain pengembangan tulang, vitamin D juga berperanan penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, iaitu dengan membantu penyerapan kalsium, meningkatkan sistem imun, dan menyokong pengembangan motor. Kandungan vitamin D dalam susu organik lebih tinggi daripada susu bukan organik.

2. Protein

Kandungan protein dalam susu organik lebih tinggi jika dibandingkan dengan susu jenis lain. Terdapat dua jenis protein dalam susu organik, iaitu kasein dan whey. Kedua-duanya diperlukan oleh anak-anak dalam proses pertumbuhan dan perkembangan, antara lain, untuk menjaga tisu badan, menjaga kesihatan tulang, dan menyokong pertumbuhan otot.

3. Kalsium

Susu organik juga kaya dengan kalsium. Pada kanak-kanak, kalsium diperlukan untuk membantu membentuk tulang dan gigi. Bukan hanya itu, kalsium juga berperanan dalam penghasilan hormon dan enzim, serta fungsi otot dan saraf. Itulah sebab mengapa susu organik dianggap dapat menyokong pertumbuhan anak-anak.

4. Besi

Tahap zat besi dalam susu organik juga cukup tinggi. Zat besi diperlukan oleh anak-anak untuk membentuk salah satu komponen sel darah merah, iaitu hemoglobin. Komponen ini bertugas menyebarkan oksigen ke seluruh badan.

Tanpa zat besi yang cukup, pembentukan sel darah merah dalam tubuh anak akan terhambat, begitu juga dengan bekalan oksigen ke seluruh badan. Ini tentu akan mengganggu perkembangan kanak-kanak.

5. Omega-3 & omega-6

Susu organik mengandungi lebih banyak omega-3 daripada susu biasa. Omega-3 sangat penting untuk kanak-kanak, kerana bahan-bahan ini diperlukan untuk proses perkembangan motorik dan mental kanak-kanak.

Sementara omega-6, berperanan dalam meningkatkan sistem imun, membantu penyerapan nutrien, dan menyokong pembentukan sel dan tisu baru di dalam tubuh anak.

6. Prebiotik Baik untuk Pencernaan Kanak-kanak

Susu pertumbuhan organik kaya dengan vitamin dan mineral. Contohnya, kandungan FOS & GOS, keduanya sangat berguna untuk menjaga kesihatan saluran pencernaan anak.

FOS dan GOS membantu mengekalkan bakteria baik yang hidup di usus. Ini menjadikan pencernaan mereka dapat berfungsi dengan optimum dalam menyerap nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan dan daya tahan.

Memberi susu organik boleh menjadi pilihan untuk membantu anak-anak membesar dan berkembang. Walau bagaimanapun, jika anak anda mempunyai alergi terhadap protein susu lembu atau keadaan kesihatan yang lain, anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar pediatrik anda sebelum mula memberi susu organik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found