Kehidupan yang sihat

Parut Cacar Air Mengganggu Penampilan? Ini adalah cara menyingkirkannya

Parut cacar air yang tidak mahu hilang boleh lelakigmerosakkan penampilan. Terutama jika ia muncul di wajah atau pada bahagian badan yang tidak ditutup dengan pakaian. Ayuh, ketahui cara memperbaikinya.

Parut cacar air termasuk dalam jenis parut atropik, iaitu parut yang terbentuk kerana kulit kehilangan kolagen apabila terdapat keradangan. Parut jenis ini akan menjadikan kulit menjadi lembap dan kelihatan tidak sekata.

Pelbagai Cara Menghilangkan Cacar Air

Selain keradangan, parut cacar air juga dapat disebabkan oleh calar. Oleh itu, disarankan untuk tidak menggaru kulit ketika mengalami cacar air, agar tidak terbentuk parut.

Sekiranya bekas cacar air telah muncul, anda boleh melakukan cara berikut untuk menyamarkannya:

1. Sapukan madu

Selain sedap dimakan secara langsung, madu juga berguna untuk menyembunyikan bekas luka cacar air.

Caranya adalah dengan menggunakan madu pada bekas luka cacar pada waktu malam sebelum tidur. Selepas itu, tutup bekas cacar dengan menggunakan pembalut. Pada waktu pagi, lepaskan pembalut dan basuh tanda cacar air dengan air suam.

2. Urut dengan minyak kelapa

Mengurut parut cacar air dengan minyak kelapa juga boleh menjadi alternatif untuk menghilangkan bekas cacar air.

Caranya adalah dengan menggunakan beberapa tetes minyak kelapa pada bekas luka cacar semasa melakukan urutan ringan selama kira-kira 10 minit. Kemudian, biarkan minyak kelapa menyerap ke dalam kulit selama kira-kira satu jam. Untuk hasil maksimum, lakukan ini 2-4 kali setiap hari.

3. Mengelupas kulit

Anda juga boleh mengelupas kulit untuk membantu menyembunyikan bekas luka cacar air. Pengelupasan adalah salah satu cara untuk membuang sel kulit mati. Terdapat dua jenis pengelupasan kulit, iaitu pengelupasan mekanikal dan pengelupasan kimia.kulit kimia).

Pengelupasan mekanikal boleh dilakukan dengan cara menggosok gosok atau pengelupasan lain, seperti mikrodermabrasi, di kawasan parut cacar air. Pengelupasan mekanikal dengan gosok boleh dilakukan sendiri di rumah, setiap 3 hari.

Semasa pengelupasan menggunakan bahan kimia boleh dilakukan dengan menggunakan cecair atau krim khas yang dapat mengelupas kulit. Tetapi sebelum mengelupas kulit dengan cara ini, anda perlu berjumpa doktor kulit terlebih dahulu.

4. Sapukan krim retinol

Retinol adalah sejenis vitamin A yang dapat merangsang pembentukan kolagen pada kulit, sehingga dapat mengatasi bekas luka cacar yang tenggelam.

Untuk hasil yang maksimum, gunakan krim retinol secara berkala setiap malam. Sekiranya kulit anda menjadi jengkel semasa menggunakan krim retinol, hentikan penggunaannya dan berjumpa doktor.

5. Tampalkan gel silikon

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan parut cacar adalah dengan menggunakan gel silikon pada kulit. Gel silikon berguna untuk melembutkan dan meratakan parut cacar.

Untuk hasil yang maksimum, anda boleh meletakkan gel silikon pada kulit yang mempunyai parut cacar selama kira-kira 12 jam sehari. Tetapi ingat, sebelum menggunakan gel silikon, berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu.

6. Gunakan pelindung matahari

Semasa melakukan aktiviti luar, jangan lupa menggunakan pelindung matahari pada kulit anda. Ini kerana kulit yang mempunyai bekas luka cacar air akan lebih sensitif terhadap paparan cahaya matahari.

Anda boleh melakukan kaedah di atas untuk menghilangkan parut cacar air yang mengganggu penampilan anda, dan anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi supaya pilihan rawatan dapat disesuaikan dengan keadaan kulit anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found