Kehidupan yang sihat

Ketahui 7 Khasiat Jujube untuk Kesihatan Tubuh

Manfaat jujube untuk kesihatan sangat menarik. Bagaimana tidak, buah ini rendah kalori tetapi kaya dengan serat, vitamin, mineral, dan antioksidan. Jujube juga mempunyai penampilan yang tersendiri. Apabila masak, jujube berbentuk seperti merah keunguan.

Jujube adalah buah kecil dari pokok Ziziphus jujuba yang banyak berkembang di Asia Selatan. Kerana bentuknya, buah ini dikenali sebagai kurma merah atau kurma Cina. Jujube mempunyai rasa manis dan tekstur kenyal.

Kandungan Pemakanan Jujube

Anda boleh mendapatkan pelbagai khasiat jujube dari nutrien yang terdapat di dalamnya. Dalam 100 gram atau 3 jujub terdapat kira-kira 79 kalori dan pelbagai nutrien yang merangkumi:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Potasium
  • Vitamin, seperti vitamin C dan A.

Jujube juga kaya dengan aktiviti antioksidan dari sebatian bioaktif yang dikandungnya, seperti flavonoid, saponin, polisakarida, dan asam triterpenik. Selain itu, vitamin C dalam jujube juga bertindak sebagai antioksidan.

Pelbagai Khasiat Jujube

Berikut adalah pelbagai faedah jujube yang anda dapat:

1. Meningkatkan kualiti tidur

Salah satu kelebihan jujube yang paling terkenal adalah meningkatkan kualiti tidur, terutama bagi orang yang mengalami insomnia dan pelbagai masalah tidur lain yang berkaitan dengan tekanan dan kegelisahan.

Antioksidan dalam jujube, khususnya flavonoid dan saponin, dipercayai dapat mengurangkan aktiviti sistem saraf dan meningkatkan hormon yang menenangkan fikiran. Properti ini akan meningkatkan kualiti dan jangka waktu tidur.

2. Melindungi fungsi otak

Selain menghilangkan kegelisahan, sebatian aktif yang sama di jujube juga dianggap melindungi fungsi otak. Sebatian ini berpotensi melindungi sel saraf dari kerosakan, membantu meningkatkan ingatan, dan melindungi otak dari gangguan kognitif, seperti penyakit Alzheimer.

3. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Beberapa sebatian yang terdapat dalam jujube, seperti saponin, flavonoid, dan polisakarida, mempunyai manfaat untuk memperkuat sistem kekebalan tubuh.

Sebatian ini berfungsi dengan mengurangkan proses keradangan dan pengoksidaan yang diketahui melemahkan komponen sistem imun dan membuat kita mudah terkena penyakit.

4. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kandungan serat dalam jujubes tinggi, malah mengalahkan epal. Serat ini diketahui dapat mempercepat pergerakan makanan melalui saluran pencernaan, melembutkan najis, dan meningkatkan jumlah bakteria baik atau probiotik usus, sehingga sangat baik untuk kesihatan pencernaan.

Selain itu, sebatian aktif dalam ekstrak jujube dianggap dapat melindungi dinding organ-organ sistem pencernaan, dari perut hingga usus besar. Sifat ini dapat melindungi sistem pencernaan kita dari ulser perut, radang usus, dan jangkitan bakteria berbahaya.

5. Menurunkan risiko barah

Sebatian bioaktif yang terkandung dalam jujube, seperti saponin, flavonoid, polisakarida, dan triterpenoid telah terbukti memperlambat pertumbuhan dan bahkan membunuh beberapa jenis sel barah. Contohnya ialah barah ovari, barah serviks, barah payudara, barah hati, barah usus besar, dan barah kulit.

6. Menyokong kesihatan jantung

Satu kajian mengatakan bahawa jujube terbukti dapat menyokong kesihatan jantung dengan menurunkan kolesterol jahat (LDL) dalam darah dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).

Selain itu, jujube juga dapat mencegah pengumpulan lemak atau aterosklerosis yang dapat menyebabkan berbagai penyakit, mulai dari penyempitan saluran darah tangan, penyakit jantung koroner, hingga stroke.

7. Menurunkan kadar gula dalam darah

Jujube juga diketahui menurunkan gula darah. Menurut penyelidikan, keberkesanan jujube untuk menurunkan gula darah disokong oleh kandungan vitamin A yang dapat meningkatkan penyerapan gula darah ke dalam sel-sel tubuh. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan risiko menghidap diabetes.

Jujubes boleh dimakan mentah sebagai makanan ringan yang sihat, tetapi sering juga dikeringkan untuk membuat gula-gula, teh, dan makanan tambahan. Walau bagaimanapun, ingat bahawa jujub kering biasanya lebih tinggi kalori dan gula daripada buah segar.

Sekiranya anda masih ragu-ragu untuk memakan buah jujube kerana anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memakannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found