Kehidupan yang sihat

Melihat Khasiat Asid Kunyit untuk Melegakan Penyakit

Kunit masam adalah minuman tradisional atau ubat herba yang diformulasikan dari dua jenis rempah, iaitu kunyit dan asam jawa. Di Indonesia, kedua rempah ini tidak hanya dapat digunakan sebagai rempah memasak, tetapi juga diproses menjadi minuman yang diketahui bermanfaat untuk kesihatan.

Kunyit biasanya digunakan sebagai ramuan dalam hidangan, seperti kari dan sup. Tetapi siapa sangka, selain dapat diolah menjadi makanan, rempah kuning-oren ini juga dapat dijadikan obat.

Inilah Khasiat Kunyit hebat

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan kunyit:

1. Melawan jangkitan

Kunyit mengandung zat yang dapat melawan jamur, parasit, dan bakteria. Kelebihan ini menjadikan kunyit sebagai antiseptik yang dapat mencegah luka dari jangkitan.

Tetapi sayangnya, untuk merawat luka atau luka bakar, bukan minuman kunyit masam yang digunakan, tetapi kunyit yang telah dibuat menjadi pasta atau bubur untuk disapukan pada luka.

2. Melindungi usus dan perut

Kunyit juga dipercayai baik untuk menjaga kesihatan organ pencernaan. Kunyit, yang mengandungi sifat anti-radang dan antioksidan, terbukti dapat menghilangkan gangguan pencernaan dan melindungi hati. Tambahan pula, rempah ini dapat membantu merawat dan mencegah ulser perut. Selain itu, faedah lain yang dapat diperoleh dari kunyit untuk asam lambung juga perlu dipertimbangkan.

3.Mempunyai kesanbarah

Bahan aktif dalam kunyit, iaitu kurkumin, mempunyai manfaat mencegah perkembangan tumor dan sel barah, terutama barah usus besar. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya dapat dilihat pada kajian haiwan di makmal, sementara kesan kunyit sebagai rawatan barah pada manusia belum dikaji secara klinikal.

Oleh itu, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan kunyit sebagai ubat.

4. Melegakan keradangan

Kunyit mempunyai kesan anti-radang berkat kandungan kurkuminnya. Kesan ini dapat mengurangkan keradangan dan kesakitan dari penyakit tertentu, seperti artritis dan penyakit autoimun.

Namun, keberkesanan dan kesan sampingan penggunaan kunyit sebagai ubat untuk merawat penyakit radang masih perlu dikaji.

5. Mengurangkan kolesterol

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang selalu mengambil suplemen kunyit atau kurkumin telah menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL). Ia baik untuk mencegah penyakit jantung dan membantu menurunkan kadar kolesterol pada orang yang memiliki kolesterol tinggi.

6. Lelakimencegah penyakit yang berkaitan dengan usia

Di otak orang-orang dengan penyakit Alzheimer, terdapat perkembangan protein yang tidak normal yang disebut beta-amiloid. Satu kajian telah membuktikan bahawa kurkumin dapat mencegah pertumbuhan protein ini, jika diambil dengan vitamin D.

Tetapi sayangnya, kurkumin dianggap tidak dapat menyembuhkan gejala penyakit Alzheimer jika seseorang sudah menderita penyakit ini.

Lalu bagaimana pula Khasiat Jus Asam?

Tamarind mempunyai nama Latin Tamarindus Indica. Sama seperti kunyit, asam jawa bukan hanya dapat diproses untuk memasak, tetapi juga dapat digunakan sebagai ubat. Tamarind yang diproses menjadi minuman tradisional dipercayai dapat merawat cirit-birit, sembelit, demam, dan ulser perut.

Selain itu, polifenol yang terdapat dalam asam jawa mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang dapat melindungi tubuh dari penyakit jantung, diabetes, dan barah. Ekstrak asam jawa juga dipercayai dapat menurunkan kadar gula dan kolesterol dalam darah.

Melihat banyak khasiat kunyit dan asam jawa, tidak ada salahnya jika anda mengonsumsi kunyit masam yang telah diformulasikan sebagai minuman tradisional ini.

Kerana rasanya yang segar, minuman ini cukup digemari dan digemari oleh ramai orang. Walaupun sihat, anda tidak digalakkan meminumnya secara berlebihan.

Sekiranya anda menjalani ubat-ubatan tertentu dan ingin mengambil asid kunyit, atau jika anda mempunyai penyakit tertentu dan ingin menggunakan asid kunyit sebagai ubat alternatif, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found