Kesihatan

Kenali Tanda-Tanda Cecair Faraj Tidak normal

Keputihan yang tidak normal boleh berlaku lelakiJadi itu adalah tanda gangguan pada organ intim anda atau kesihatan badan anda. Oleh itu, setiap wanita perlu mengetahui ciri-ciri keputihan yang tidak normal sehingga dia dapat segera menantinya ketika ini terjadi.

Keputihan boleh dikatakan normal jika berwarna jernih atau putih, mempunyai tekstur tebal, tidak melekit, dan tidak berbau. Sementara itu, keputihan yang tidak normal biasanya mempunyai bau yang tidak menyenangkan, warna yang tidak normal, dan kadang-kadang disertai dengan pelbagai gejala lain, seperti gatal atau sakit.

Tanda-tanda Cecair Faraj Tidak normal

Berikut adalah beberapa tanda keputihan yang tidak normal yang penting untuk anda ketahui:

  • Terdapat perubahan warna keputihan, misalnya, dari warna putih hingga kuning kehijauan
  • Keputihan menjadi berbau atau tajam
  • Keputihan dengan luka di faraj
  • Isipadu cecair faraj tiba-tiba meningkat atau cecair kelihatan kental seperti keju atau susu
  • Keputihan disertai dengan gatal-gatal atau sakit pada alat kelamin
  • Keputihan dengan pendarahan di luar haid

Jangkitan adalah faktor yang paling biasa yang menyebabkan perubahan cairan vagina yang tidak normal. Contohnya ialah jangkitan yis, vaginosis bakteria, atau penyakit kelamin, seperti trichomoniasis, klamidia, herpes genital, atau gonorea.

Selain disebabkan oleh jangkitan, keputihan yang tidak normal juga dapat terjadi akibat penggunaan sabun pembersih vagina yang berlebihan, pengambilan ubat seperti kortikosteroid, antibiotik, atau pil kawalan kelahiran, serta komplikasi penyakit lain, seperti radang pinggul, vaginitis, diabetes, dan barah.

Apa nak buat?

Anda mungkin keliru apabila anda mengalami keputihan yang berbeza daripada biasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan apabila anda mengalami keputihan yang tidak normal berdasarkan tanda-tanda, termasuk:

1. Cecair putih atau kelabu dengan bau amis

Keputihan berwarna putih atau kelabu dengan bau amis dapat menjadi petanda yang anda alami vaginosis bakteria (BV). Jangkitan ini agak biasa dan kadangkala menyebabkan kegatalan atau gatal.

Sekiranya anda mengalami ini, anda dinasihatkan untuk menukar seluar dalam anda lebih kerap apabila ia mula lembap. Selain itu, bersihkan vagina dengan cara yang betul setiap kali anda membuang air kecil atau buang air besar. Pastikan kawasan kemaluan kering sebelum memakai seluar dalam.

2. Cecair tebal atau putih yang mana disertai dengan gatal-gatal

Pelepasan tebal atau putih disertai oleh gatal-gatal biasanya disebabkan oleh jangkitan kulat. Jangkitan ini juga sering berlaku pada kebanyakan wanita.

Apabila anda mengalami keadaan ini, langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah mengelakkan memakai seluar dalam yang ketat dan berhenti menggunakan sabun pembersih vagina.

3. Cecair kuning, hijau, atau berbuih

Pelepasan kuning, hijau, atau berbuih biasanya disebabkan oleh jangkitan kelamin, seperti trichomoniasis, klamidia, dan gonorea. Selain keputihan yang tidak normal, jangkitan ini kadang-kadang menyebabkan gatal dan sakit, terutama semasa kencing atau penembusan seksual.

Oleh kerana keputihan kuning atau hijau kebanyakannya disebabkan oleh jangkitan kelamin, anda harus menahan diri dari hubungan seksual apa pun, sama ada seks penetrasi atau seks oral.

4. Cairan berbau amis disertai dengan luka pada organ kemaluan

Keputihan disertai dengan luka pada organ genital boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari virus herpes, sifilis, atau keputihan chancroid. Sekiranya anda mengalami keadaan ini, jangan sentuh luka atau cuci tangan sebaik sahaja menyentuh luka. Selain itu, anda juga disarankan untuk menghentikan hubungan seksual.

5. Cecair dengan darah

Keputihan yang tidak normal disertai dengan darah boleh disebabkan oleh banyak faktor, termasuk vaginitis, sindrom ovarium polikistik (PCOS), atau atrofi vagina. Bukan hanya itu, keadaan ini juga dapat menunjukkan adanya barah rahim, barah serviks, atau barah ovari.

Untuk mengetahui apakah gejala ini benar-benar disebabkan oleh masalah kesihatan, anda boleh menunggu beberapa hari. Sekiranya memang anda tidak mengalami haid, segera berjumpa doktor.

Perlu difahami bahawa langkah-langkah di atas hanyalah langkah pertama ketika mencari keputihan yang tidak normal. Langkah-langkah di atas tidak dapat mengatasi aduan, jadi anda juga perlu segera berjumpa doktor.

Rawatan yang diberikan akan disesuaikan dengan penyebab keputihan yang tidak normal. Oleh itu, sebelum memberi ubat, doktor mungkin perlu melakukan beberapa ujian terlebih dahulu untuk mengetahui penyebabnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found