Kehidupan yang sihat

Kelebihan Minuman Elektrolit untuk Badan

Minuman elektrolit sering dikonsumsi untuk memulihkan cecair badan dan elektrolit yang hilang semasa berpeluh, muntah, atau cirit-birit. Tidak hanya mengatasi kekurangan cecair dan elektrolit, minuman elektrolit juga dapat mencegah dehidrasi.

Elektrolit adalah mineral bermuatan elektrik yang terdapat di banyak sel dan tisu tubuh manusia. Mineral ini juga dapat ditemukan dalam cairan tubuh, seperti darah, peluh, dan air kencing.

Terdapat banyak jenis elektrolit yang terdapat di dalam badan, termasuk natrium, fosfat, kalium, klorida, magnesium, dan kalsium. Elektrolit dapat diperoleh dari makanan, makanan tambahan, dan minuman tertentu, termasuk minuman elektrolit.

Fungsi Elektrolit dalam Badan

Elektrolit mempunyai fungsi yang sangat penting untuk tubuh, iaitu:

  • Memastikan saraf, otot, jantung dan otak berfungsi dengan normal
  • Membuang sisa metabolik dari sel
  • Membawa nutrien ke dalam sel
  • Mengekalkan tahap asid / alkali (pH) badan yang seimbang
  • Mengawal atau mengimbangkan tahap air di dalam badan

Tahap elektrolit dalam badan harus selalu dijaga dalam julat normal, agar fungsi ini dapat berjalan dengan baik. Perubahan tahap elektrolit dapat terjadi ketika tubuh mengalami dehidrasi, misalnya akibat muntah, cirit-birit, atau berpeluh berlebihan.

Keperluan Cecair Badan yang mencukupi dengan Minuman Elektrolit

Secara umum, air biasa mengandungi elektrolit yang cukup untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang menjadikan badan memerlukan pengambilan elektrolit tambahan, termasuk:

1. Selepas bersenam

Sekiranya anda bersenam selama lebih dari 1 jam pada intensiti yang kuat atau dalam cuaca panas, anda perlu mengganti elektrolit yang hilang melalui peluh dengan mengambil minuman elektrolit.

Minuman ini berguna untuk memulihkan tahap air dan elektrolit dalam badan. Bukan hanya itu, beberapa minuman elektrolit untuk sukan menambah gula sehingga badan dapat memperoleh tenaga tambahan.

2. Saya sakit

Apabila mengalami cirit-birit atau muntah yang kerap, badan juga memerlukan pengambilan cecair dan elektrolit agar tidak mengalami dehidrasi. Salah satu pilihan minuman elektrolit yang baik untuk dimakan ketika cirit-birit atau muntah adalah ORS.

Namun, jika cirit-birit berlangsung lebih dari 24 jam atau begitu teruk sehingga membuat anda merasa lemah, segera berjumpa doktor atau hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan perubatan.

3. Aktiviti di tempat yang panas

Pendedahan kepada cahaya matahari atau berada di dalam bilik yang panas dalam jangka masa yang lama menjadikan anda berisiko angin ahmar. Mengonsumsi air atau minuman elektrolit dalam kuantiti yang mencukupi sangat disyorkan untuk mengekalkan suhu badan.

Namun, elakkan minuman yang mengandungi alkohol atau kafein, seperti soda, kopi, dan teh. Kedua-dua jenis minuman ini sebenarnya boleh membuatkan badan kehilangan lebih banyak cecair.

Cara Membuat Minuman Elektrolit Sendiri di Rumah

Anda boleh mendapatkan pelbagai jenis minuman elektrolit di kedai runcit, pasar raya kecil atau pasar raya terdekat. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membuat minuman elektrolit anda sendiri di rumah. Berikut adalah resipi minuman elektrolit yang boleh anda cuba:

Bahan-bahan

  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 cawan jus delima
  • 1/4 cawan jus lemon
  • 1½ cawan air kelapa tanpa tambahan pemanis
  • 2 cawan air sejuk

Bagaimana cara untuk membuat

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul hingga rata. Seterusnya, tuangkan ke dalam gelas dan hidangkan. Untuk menambah kesegaran, anda boleh menambah ketulan ais.

Untuk lebih sihat, anda harus memilih minuman elektrolit yang tidak mengandungi pemanis atau gula tambahan. Ini kerana pengambilan gula yang berlebihan dapat meningkatkan risiko diabetes.

Sekiranya anda ingin mengambil minuman elektrolit yang mengandungi gula atau pemanis, konsumsilah dalam jumlah yang sesuai dan tidak berlebihan.

Apabila anda mengalami cirit-birit atau muntah dan badan anda terasa lemah, minum minuman elektrolit secara berkala untuk menggantikan cecair badan yang hilang dan mencegah dehidrasi.

Namun, jika anda merasa pening atau lemah, mulut anda terasa kering, atau anda jarang membuang air kecil walaupun anda telah minum minuman elektrolit, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found