Kehidupan yang sihat

Makanan yang Mengandungi Lemak Baik

Tidak semua makanan yang mengandungi Libu harus dielakkan. Makanan yang mengandung lemak baik harus selalu dikonsumsi, kerana lemak buruksangat diperlukan oleh badan untuk membekalkan tenagai, membantu penyerapan vitamin, bahkan untuk mengekalkan jantung yang sihat.

Setakat ini, lemak dianggap buruk dan membahayakan kesihatan. Andaian ini tidak sepenuhnya benar. Lemak juga diperlukan oleh badan, terutamanya lemak baik. Selain menjadi sumber tenaga, lemak dapat membantu menyerap pelbagai vitamin larut lemak, iaitu vitamin A, D, E, dan K.

Lemak yang baik untuk badan

Secara amnya, lemak dibahagikan kepada lemak tepu, lemak tak jenuh, dan lemak trans. Lemak tak jenuh ini dikenali sebagai lemak baik.

Lemak baik itu sendiri dapat dibahagikan kepada lemak tak jenuh tunggal dan lemak tak jenuh ganda. Jenis lemak baik yang paling biasa diketahui ialah asid lemak omega-3 dan omega-6, kedua-duanya adalah asid lemak tak jenuh ganda.

Anda disarankan untuk makan pelbagai makanan yang mengandungi lemak baik secara berkala, terutama yang mengandungi omega-3 dan omega-6. Ini kerana kedua-dua asid lemak ini diperlukan oleh tubuh tetapi tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, jadi mereka perlu diambil dari makanan. Itulah sebabnya omega-3 dan omega-6 juga dipanggil asid lemak penting.asid lemak penting).

Makanan Apa Yang Mengandungi Lemak Baik?

Makanan yang mengandung lemak baik dapat berasal dari haiwan (binatang), atau dari tumbuhan (sayur-sayuran). Selain pelbagai jenis, makanan kaya lemak baik boleh didapati dengan mudah di pasar atau pasar raya.

Berikut adalah beberapa contoh makanan yang mengandungi lemak baik berdasarkan jenis lemak baik yang terdapat di dalamnya:

Lemak tak jenuh tunggal (asid lemak tak jenuh tunggal)

Makan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh tunggal dapat melindungi jantung dan saluran darah, dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Lemak ini berfungsi dengan mengekalkan kadar kolesterol baik (HDL), sekaligus mengurangkan kolesterol jahat (LDL).

Lemak tak jenuh tunggal terdapat dalam pelbagai makanan dan minyak sayuran, seperti:

  • Kacang, seperti kacang tanah, kacang mete, dan kacang tanah kacang badam.
  • Minyak zaitun.
  • Mentega kacang.
  • Alpukat.

Lemak tak jenuh ganda (asid lemak tak jenuh ganda)

Seperti lemak tak jenuh tunggal, lemak tak jenuh ganda juga baik untuk kesihatan jantung dan saluran darah.

Terdapat 2 jenis lemak tak jenuh ganda yang paling sering diketahui, iaitu omega-3 dan omega-6. Berikut adalah beberapa contoh makanan yang tinggi lemaknya:

  • Omega-3: salmon, sardin, makarel dan walnut.
  • Omega-6: kacang kedelai, walnut, biji bunga matahari, biji wijen, dan jagung.

Memenuhi Keperluan Pengambilan Lemak BaiklahAnda

Menurut saranan Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, pengambilan lemak yang ideal adalah sekitar 67 gram sehari, atau tidak lebih dari 5 sudu sehari.

Selain baik untuk jantung, makan makanan yang mengandung lemak baik juga diyakini dapat mengurangkan kebergantungan penghidap artritis reumatoid kepada ubat kortikosteroid.

Lemak baik juga diketahui dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah, melambatkan demensia atau pikun, mengurangkan risiko penyakit Alzheimer, dan membantu perkembangan otak dan mata pada anak-anak.

Oleh itu, makan makanan yang mengandungi lemak baik secara berkala. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai penyakit atau penyakit tertentu, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu untuk mengetahui jenis dan bahagian makanan yang disyorkan, mengikut keadaan kesihatan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found