Keluarga

Wanita Hamil, Terganggu oleh Air liur yang berlebihan? Ayuh, Atasi dengan 5 Cara Ini

Bukan sahaja pening dan muntah, aduan air liur berlebihan semasa kehamilan juga mungkin dialami. Ini benar-benar akan membuat anda merasa tidak selesa, tetapi ada beberapa cara mudah yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi.

Keluhan pengeluaran air liur berlebihan dapat dialami oleh beberapa wanita hamil pada trimester pertama. Ini berkaitan dengan loya semasa mengandung yang membuat wanita hamil menelan lebih jarang, sehingga air liur terkumpul di dalam mulut.

Selain itu, air liur yang berlebihan semasa kehamilan juga dapat disebabkan oleh perubahan hormon, refluks asid perut, dan jangkitan atau keradangan pada gigi, gusi, dan mulut..

Cara Mengatasi Air liur yang berlebihan Saat mengandung

Aduan air liur berlebihan semasa kehamilan biasanya akan berkurang dengan sendirinya pada akhir trimester pertama. Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh mencuba cara berikut:

1. Membwang air liur

Perkara pertama yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengurangkan air liur yang berlebihan adalah menyemburkan atau mengeluarkan air liur dengan tisu. Sekiranya tidak mungkin, misalnya kerana wanita hamil berada di dalam pengangkutan awam, wanita hamil boleh menelan air liur. Namun, jangan lakukan ini jika wanita hamil menjadi mual selepas itu.

2. Menjjaga kesihatan gigi dan mulut anda

Jaga kesihatan gigi dan mulut dengan menggosok gigi dengan kerap sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Ini berguna untuk mengurangkan risiko keradangan gusi, sakit gigi, dan kerengsaan mulut yang boleh menyebabkan air liur berlebihan.

3. Berkumur dengan ubat kumur

Selain menggosok gigi 2 kali sehari, wanita hamil juga dapat menggosok gigi setiap kali mereka merasa tidak selesa dengan pengeluaran air liur yang berlebihan. Setelah menggosok gigi, bilas mulut dengan ubat kumur atau ubat kumur yang tidak mengandungi alkohol.

4. Mengunyah gula-gula getah

Gula-gula kunyah mungkin tidak mengatasi air liur yang berlebihan, tetapi dapat membantu melegakannya. Pilihlah permen karet yang mengandungi kurang gula atau mempunyai rasa pudina. Selain mengunyah permen karet, wanita hamil juga dapat menghisap ketulan ais untuk mengurangkan air liur di mulut.

5. Mengpengambilan ubat

Air liur yang berlebihan semasa hamil juga dapat diatasi dengan mengambil ubat. Walau bagaimanapun, beberapa jenis ubat yang dapat membantu mengurangkan pengeluaran air liur mempunyai kesan sampingan, termasuk sembelit, mulut kering, dan penglihatan kabur.

Oleh itu, sebelum mengambil ubat tertentu, wanita hamil disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Keluhan air liur berlebihan menyebabkan rasa tidak selesa, tetapi dengan melakukan beberapa cara di atas, pengeluaran air liur dapat dikurangkan sedikit. Sekiranya kaedah ini telah dilakukan tetapi aduan air liur berlebihan sangat mengganggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found