Kesihatan

Gejala dan Jenis Tumor Tulang yang Perlu Diperhatikan

Tumor tulang adalah keadaan yang berlaku apabila sel-sel tulang tumbuh secara tidak normal. Pertumbuhan tumor tulang boleh terbilang tumor jinak (bukan kanker) dan malignan (barah), dan boleh dibahagikan lagi kepada beberapa jenis. Gsimptom tumor tulang perlu dikenali awal untuk pantas dikendalikan.

Walaupun penyebab tumor tulang masih belum diketahui, ada beberapa faktor yang disyaki mencetuskan pertumbuhan tumor pada tulang, iaitu gangguan genetik (keturunan), kecederaan pada tulang, dan pendedahan kepada radiasi dalam intensiti tinggi, contohnya kerana radioterapi.

Kenali Gejala Tumor Tulang

Tumor tulang berlaku apabila sel tulang tumbuh tidak terkawal, membentuk ketulan di tulang. Salah satu simptom yang biasa adalah kesakitan berterusan di kawasan di mana tumor tulang tumbuh. Kesakitan ini cenderung menjadi semakin teruk dengan aktiviti yang berat, dan biasanya lebih ketara pada waktu malam.

Selain kesakitan, terdapat juga beberapa gejala tumor tulang yang boleh anda alami, iaitu:

  • Demam.
  • Sentiasa berpeluh, terutama pada waktu malam.
  • Bengkak di sekitar kawasan tumor.
  • Tulang patah dengan mudah, walaupun dari kecederaan ringan.

Gejala ini biasanya muncul pada jenis tumor tulang malignan atau barah tulang.

Tumor Tulang Benigna

Tumor tulang jinak umumnya tidak berbahaya kerana tidak agresif dan tidak merebak ke bahagian lain badan. Walau bagaimanapun, tumor tulang jinak juga berisiko menyebabkan gangguan pada tisu sekitarnya, yang mengakibatkan pelbagai komplikasi.

Berikut adalah beberapa jenis tumor tulang yang bersifat jinak (bukan kanker):

Osteochondroma

Osteochondroma adalah jenis tumor jinak yang paling biasa dijumpai dalam semua kes tumor tulang. Tumor ini biasanya berkembang pada masa kanak-kanak dan remaja, terutama di hujung tulang panjang, seperti lengan dan kaki.

Enchondroma

Echondroma adalah sista tulang rawan yang tumbuh di sumsum tulang. Tumor ini boleh muncul di tulang lengan dan tangan, serta paha dan kaki.

sista tulang aneurisma

Kista tulang aneurisma adalah gangguan saluran darah di sumsum tulang. Tumor jenis ini sering dijumpai di tulang lutut, pelvis, dan tulang belakang, dan berpotensi mengganggu pertumbuhan tulang.

Sebagai tambahan kepada tumor di atas, terdapat juga jenis tumor tulang jinak yang lain, seperti osteoma osteoid, osteoblastoma, displasia berserat, fibroma unicameral bukan, dan tumor sel gergasi (tumor sel gergasi).

Tumor Tulang Malignan

Tumor tulang malignan atau barah tulang adalah keadaan berbahaya kerana boleh merebak dengan cepat, merebak ke bahagian tubuh yang lain, dan menyebabkan kerosakan pada pelbagai tisu badan. Walau bagaimanapun, tumor tulang malignan sangat jarang berlaku.

Berikut adalah beberapa jenis tumor tulang malignan atau barah tulang:

Chondrosarcoma

Tumor malignan jenis ini lebih cenderung terjadi pada orang tua dan pertengahan umur, iaitu pada kumpulan umur 40-70 tahun. Membesar chondrosarcoma Ia berasal dari sel tulang rawan, dan biasanya mempengaruhi tulang bahu, lengan, pelvis, dan pangkal paha.

Osteosarcoma

Berlainan daripada chondrosarcoma, osteosarcoma ia lebih biasa pada kanak-kanak dan remaja. Tumor malignan ini biasanya muncul di lutut, paha, dan tulang kering, dan boleh tumbuh dengan cepat dan merebak ke bahagian lain badan.

Sarkoma Ewing

Sarkoma Ewing adalah sejenis tumor malignan yang terbentuk di tulang atau tisu lembut di sekitar tulang. Keadaan ini biasanya berlaku dalam lingkungan usia 5-20 tahun, dan boleh muncul di tulang lengan atas, kaki, pelvis, tulang belakang, tulang rusuk, dan bahkan tulang tengkorak.

Rawatan untuk tumor tulang

Tumor tulang boleh dirawat oleh doktor ortopedik atau ahli onkologi ortopedik. Kaedah rawatan untuk tumor tulang bergantung pada jenis tumor tulang, serta keparahan dan lokasinya. Sekiranya pesakit mempunyai tumor tulang jinak, doktor akan memantau perkembangannya, serta menetapkan ubat untuk melegakan gejala yang muncul.

Sekiranya perlu, doktor boleh melakukan pembedahan membuang tumor untuk mencegah perkembangan tumor yang berisiko mengganggu fungsi tisu sekitarnya.

Sementara itu, untuk merawat tumor tulang malignan, biasanya langkah-langkah khas diperlukan bergantung pada keparahan dan penyebaran barah ke bahagian tubuh yang lain.

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan oleh doktor untuk merawat barah tulang, seperti radioterapi, kemoterapi, pembedahan untuk membuang bahagian tulang yang terkena barah, dan amputasi.

Tumor tulang, baik jinak dan malignan, adalah keadaan yang tidak boleh dipandang rendah. Oleh itu, jika anda menemui benjolan di tulang atau merasakan simptom lain dari tumor tulang, segera berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found