Kesihatan

Hati-hati dengan Kutu Kepala Kemaluan

Kutu rambut kemaluan dapat menyebabkan gatal-gatal yang hebat dan jangkitan pada kawasan genital, membuat penderita merasa tidak selesa. Walaupun penyakit ini tidak berbahaya, anda perlu tetap waspada, terutama jika gatal tidak hilang atau disertai dengan gejala lain.

Kutu rambut kemaluan atau juga dikenal sebagai kutu kemaluan adalah serangga kecil yang kelihatan seperti ketam dan boleh menyebabkan jangkitan pada kawasan kemaluan. Serangga ini juga dapat bertelur dan menyebarkannya ke rambut kemaluan.

Walaupun namanya adalah kutu rambut kemaluan dan biasanya menyerang rambut di sekitar organ intim, kutu jenis ini juga dapat dijumpai di bahagian badan yang lain, seperti alis, ketiak, rambut kaki, misai, janggut, atau bulu mata.

Penyebaran Kutu Kepala Kemaluan

Kutu rambut kemaluan biasanya menyerang orang dewasa. Cara penularan boleh berlaku melalui hubungan seksual dengan orang yang dijangkiti.

Selain daripada hubungan seksual, kutu rambut kemaluan juga dapat disebarkan melalui objek yang digunakan oleh orang yang dijangkiti, seperti tuala, pakaian, atau seprai.

Kutu kemaluan tidak dapat menular melalui penggunaan tandas, kerana mereka tidak mempunyai kaki yang dapat bertahan di permukaan yang licin. Mereka juga tidak dapat menjauhkan diri dari kehangatan tubuh manusia.

Gejala Kutu Kepala Kemaluan

Gejala kutu kepala kemaluan biasanya muncul sekitar 2–4 minggu selepas jangkitan. Terdapat beberapa gejala yang dapat muncul ketika dijangkiti kutu kemaluan, termasuk:

  • Gatal di sekitar organ intim yang semakin teruk pada waktu malam
  • Keradangan dan kerengsaan di kawasan kemaluan
  • Titik hitam muncul di seluar dalam
  • Kehadiran bintik-bintik biru atau bintik-bintik darah kecil pada alat kelamin kerana gigitan kutu

Cuba periksa telur atau kutu di sekitar rambut kemaluan atau bahagian badan anda yang lain jika anda mengalami gatal yang teruk atau tidak hilang.

Cara menghilangkan kutu kemaluan

Sekiranya anda mengalami gejala kutu kepala kemaluan di atas, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, iaitu:

1. Mencuci barang yang tercemar

Tukar dan basuh pakaian, cadar, atau tuala dengan kerap menggunakan sabun dan air panas dengan suhu 54 darjah Celsius atau lebih. Seterusnya, keringkan selama 20 minit pada suhu panas.

Sekiranya terdapat barang yang tidak dapat dicuci, cuba gunakan kaedahnya cucian kering dan simpan dalam beg kedap udara selama dua minggu.

2. Gunakan losyen atau syampu anti kutu

Gunakan syampu atau losyen pembunuh kutu yang mengandungi permethrin. Ulangi aplikasi dalam 7-10 hari untuk membasmi telur yang tidak mati semasa penggunaan pertama.

Anda boleh membeli syampu atau losyen anti kutu di farmasi. Walau bagaimanapun, anda masih dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor anda sebelum membeli dan menggunakannya.

3. Pemburuan Jeli petroleum

Sekiranya kutu kepala menyebabkan jangkitan pada bulu mata atau alis, elakkan menggunakan losyen anti-kutu kerana boleh merengsakan kulit di sekitar mata.

Untuk menyelesaikannya, anda boleh menggunakan Jeli petroleum untuk digunakan di sekitar bulu mata atau alis yang dijangkiti selama beberapa minggu atau menggunakan ubat khas dari doktor.

4. Menggunakan ubat dari doktor

Sekiranya losyen, krim, atau syampu permetrin over-the-counter tidak berkesan membunuh kutu kemaluan, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang betul. Doktor anda mungkin menetapkan ubat yang lebih kuat, seperti:

  • Malathion, ubat topikal yang digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh kutu kepala. Sapukan ubat ini ke kawasan yang dijangkiti selama 8-12 jam, kemudian basuh.
  • Ivermectin, ubat oral dalam bentuk pil untuk membasmi gejala yang disebabkan oleh kutu kepala. Ubat ini diambil sebagai dua pil sekaligus dan boleh diminum 10 hari kemudian, jika rawatan sebelumnya tidak berjaya membasmi kutu rambut kemaluan.

Walaupun selepas menggunakan syampu atau losyen yang dapat membunuh kutu, kadang kutu rambut kemaluan masih dapat hidup. Sekiranya ini berlaku, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Anda juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor setelah 1 minggu rawatan atau setelah gejala kutu kemaluan tidak lagi dirasakan. Doktor akan memastikan kutu dan nits hilang sepenuhnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found