Keluarga

Ibu, Ketahui Peraturan Penggunaan Ibuprofen pada Anak

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid yang boleh dibeli di farmasi tanpa preskripsi doktor. Ubat ini selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak jika diberikan dengan peraturan dan dos yang betul. Ayuh, Ibu, fahami terlebih dahulu peraturan penggunaan ibuprofen pada anak-anak.

Ibuprofen adalah ubat penurun demam yang boleh diambil oleh kanak-kanak. Demam adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh kanak-kanak. Ini adalah keadaan ketika suhu badan anak meningkat hingga lebih dari 38o C, disebabkan oleh proses keradangan atau jangkitan.

Ibu tidak perlu terlalu risau atau takut jika anak anda demam, ya. Demam sebenarnya adalah bentuk perlindungan bagi tubuh anak untuk melawan bakteria atau virus. Biasanya, demam juga dapat turun dengan cepat menggunakan ubat penurun demam, seperti ibuprofen.

Selain demam, ibuprofen juga dapat digunakan untuk menghilangkan rasa sakit akibat sakit gigi, gigi, sakit kepala, kecederaan, dan patah tulang pada anak-anak. Walau bagaimanapun, ibuprofen tidak boleh digunakan jika kanak-kanak itu mempunyai reaksi alergi terhadap ubat ini.

Peraturan untuk Menggunakan Ibuprofen pada Kanak-kanak

Berikut adalah peraturan untuk menggunakan ibuprofen pada anak-anak yang penting untuk diketahui oleh ibu:

 • Baca dan ikuti peraturan dan arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan ibuprofen.
 • Lihat tarikh luput pada pakej ibuprofen. Jangan gunakan ubat yang telah tamat tempoh. Buangkannya dan beli yang baru.
 • Beri ibuprofen dengan makanan atau selepas makan. Elakkan memberi ibuprofen kepada anak anda ketika perut kosong.
 • Beri ibuprofen pada dos yang sesuai pada label pakej.
 • Pastikan anak anda tidak mengambil ubat lain yang juga mengandungi ibuprofen. Sentiasa baca apa kandungan ubat-ubatan kanak-kanak.
 • Rujuk penggunaan ibuprofen dengan doktor terlebih dahulu jika anak itu pernah mengalami alahan terhadap ubat-ubatan atau mempunyai keadaan kesihatan tertentu, seperti asma atau penyakit jantung kongenital.
 • Elakkan pemberian ibuprofen kepada bayi di bawah usia 6 bulan tanpa kebenaran doktor.

Semasa berusaha mengurangkan demam anak, hindari menggabungkan ibuprofen dengan ubat penurun demam lain, seperti paracetamol. Kedua-dua ubat ini sama-sama berkesan. Walau bagaimanapun, beberapa kajian menunjukkan bahawa ibuprofen dapat mengurangkan demam lebih cepat daripada parasetamol, dalam 4 jam pertama setelah mengambil ubat.

Dos Ibuprofen untuk Kanak-kanak

Biasanya, dos untuk kanak-kanak yang tertera pada label pakej ubat menunjukkan dos berdasarkan berat badan atau usia. Walau bagaimanapun, dos yang lebih disyorkan adalah berdasarkan berat badan.

Dos pediatrik ibuprofen adalah 5-10 mg / kgBW setiap kali. Jadi, jika anak anda berat 10 kg, anda boleh memberinya 50-100 mg ibuprofen. Namun, jika anda tidak tahu pasti berat badan anda, anda boleh menggunakan ukuran berdasarkan umur berikut:

 • 6-11 bulan (6-7 kg): 50 mg
 • 12–23 bulan (8–10 kg): 75 mg
 • 2-3 tahun (11–16 kg): 100 mg
 • Berumur 4-5 tahun (17-21 kg): 150 mg
 • Berumur 6-8 tahun (22-27 kg): 200 mg
 • 9–10 tahun (28–32 kg): 250 mg
 • 11 tahun (33–43 kg): 300 mg

Penyerapan ibuprofen mengambil masa 30-60 minit selepas pentadbiran berfungsi. Selepas itu, ubat ini akan bertahan dan berfungsi selama 6-8 jam di dalam badan. Oleh itu, anda boleh mengulangi dos seperti di atas hingga 3-4 kali sehari, tetapi tidak lebih.

Sekiranya setelah diberi 1 dos ibuprofen, si kecil memuntahkannya, anda boleh menenangkannya terlebih dahulu, kemudian berikan 1 dos yang sama. Walau bagaimanapun, jika ibuprofen telah ditelan dan anak anda muntah, anda perlu menunggu hingga 6 jam sebelum mengembalikannya, kecuali jika tablet ibuprofen muntah sepenuhnya.

Semasa memberi sirup ibuprofen kepada anak, ingat selalu menggunakan alat pengukur yang termasuk dalam paket ubat ibuprofen, seperti sudu atau cawan ubat. Jangan gunakan sudu teh atau sudu di rumah untuk mengelakkan dos yang tidak betul.

Perkara yang perlu dilakukan semasa anak anda demam

Selain memberi ibuprofen kepada anak-anak, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk membantu mengurangkan demam pada anak-anak, termasuk:

 • Beri anak minum secukupnya, sehingga dia tidak mengalami kekurangan cairan, ditandai dengan anak membuang air kecil 4-6 kali sehari dengan warna urin yang jelas.
 • Pakai pakaian ringan dan kemudian tutup badan anak. Sebaliknya, elakkan memakai pakaian yang terlalu tebal kerana dapat mengelakkan panas badan melarikan diri.
 • Kompres hangat pada bahagian kepala / ketiak / pangkal paha anak sehingga pori-pori kulit terbuka, panas badan dapat melarikan diri, dan suhu badan menurun.
 • Pastikan suhu bilik tidur anak selesa, tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk.
 • Pastikan anak anda mendapat rehat yang cukup, tetapi tidak perlu terus tidur sepanjang masa.

Untuk mengurangkan demam pada kanak-kanak, anda boleh mengikuti beberapa cara di atas dan juga memberi ibuprofen kepada anak anda. Namun, anda perlu memperhatikan dan mengikuti peraturan penggunaan ibuprofen pada anak dengan betul, Bun, agar ubat dapat berfungsi dengan efektif dan selamat.

Sekiranya gejala atau demam anak anda tidak membaik setelah diberi ibuprofen, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Ditulis oleh:

Dr. Ellen Wijaya, SpA

(Pakar Pediatrik)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found