Kehidupan yang sihat

Kejantanan Beracun, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

"Anda seorang lelaki, jangan menangis, tolong!" Adakah anda pernah menjalani rawatan ini? Sikap ini termasuk dalam kejantanan toksik. Daripada dapat memberikan sokongan atau tenaga positif, kejantanan toksik ia boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan sosial dan kesihatan mental lelaki.

Kejantanan beracun adalah tekanan budaya bagi lelaki untuk berkelakuan dan berkelakuan dengan cara tertentu. Istilah ini umumnya dikaitkan dengan nilai-nilai yang dianggap ada pada seorang lelaki, misalnya, lelaki mesti menunjukkan kekuatan, kekuatan, dan menjauhkan diri daripada menyatakan emosi.

Pada dasarnya, maskulin adalah ciri yang baik. Walau bagaimanapun, ini menjadi beracun atau sesat apabila lelaki diharuskan memiliki dan menunjukkan kejantanan untuk mengelakkan stigma "lelaki lemah".

Sebenarnya, seorang lelaki juga boleh memiliki sifat lembut atau lemah lembut, ramah, atau sensitif, dan tidak ada yang salah dengan lelaki.

Kenali Perwatakan Maskuliniti toksik

Dalam konsep kejantanan toksik, emosi cenderung dinilai kerana kelemahan dan kejantanan sama dikaitkan dengan kekuatan, ketangguhan, atau prestij. Jadi, setiap orang harus dapat menyimpan emosi dalam situasi apa pun, terutama kesedihan, dan menjadi dominan, seperti dalam adat istiadat patriarki.

Selain itu, sikap kejantanan toksik juga biasanya dilihat melalui ciri-ciri berikut:

  • Jangan menunjukkan emosi sedih dan mengeluh, dan menganggap bahawa lelaki hanya dapat menyatakan keberanian dan kemarahan
  • Tidak memerlukan kehangatan atau keselesaan
  • Tidak perlu menerima bantuan dan tidak boleh bergantung pada sesiapa
  • Mesti mempunyai kekuatan dan status sosial yang tinggi agar dapat dihormati oleh orang lain
  • Berkelakuan tidak sopan dan agresif, dan menguasai orang lain, terutama wanita
  • Kecenderungan untuk menjadi misoginistik
  • Kecenderungan untuk melakukan aktiviti seksual yang ganas
  • Menganggap tabiat tidak sihat "sejuk", seperti merokok, minum minuman beralkohol, dan bahkan mengambil ubat haram
  • Heteroseksisme dan homofobia

Sikap kejantanan toksik juga dapat dicerminkan dalam gagasan bahawa lelaki tidak boleh melakukan atau mempunyai minat dalam aktiviti yang serupa dengan pekerjaan wanita, seperti memasak, menjahit, atau melakukan pekerjaan rumah tangga.

Cara Mencegah Maskuliniti toksik

Sejak kecil, kebanyakan kanak-kanak lelaki berpendidikan dan harus kuat dan sukar. Kesedihan nampaknya adalah perkara yang tabu dan perlu dielakkan kerana sering dianggap sebagai tanda kelemahan. Sebenarnya, setiap manusia mempunyai emosi yang perlu dirasakan dan diluahkan.

Konsep maskuliniti yang salah ini boleh menjadi salah satu faktor risiko bagi lelaki untuk melakukan keganasan rumah tangga, gangguan seksual, untuk pemerkosaan. Selain itu, lelaki yang menjunjung tinggi kejantanan toksik juga dapat merasa terpencil, terpencil, dan kesepian, dan lebih sukar untuk mengembangkan empati.

Seorang lelaki dewasa yang telah terbiasa dengan sikapnya selama bertahun-tahun kejantanan toksik cenderung sukar untuk mengubah corak pemikiran mereka. Oleh itu, konsep yang salah ini harus dielakkan dan ditanamkan pada lelaki sejak kecil.

Agar tidak terjebak dengan konsep maskulin yang salah dan terhindar dari kesan buruknya, langkah pertama yang boleh dilakukan adalah meningkatkan corak pengasuhan ibu bapa terhadap anak lelaki.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh digunakan oleh setiap ibu bapa untuk menjaga anak mereka daripada pemikiran ini kejantanan toksik:

1. Ajar untuk dapat mengekspresikan diri

Ajar anak-anak untuk dapat merasakan dan meluahkan pelbagai emosi yang dia rasakan. Biarkan dia tahu bahawa tidak mengapa seorang budak lelaki mengadu dan meluahkan rasa sedih dan menangis.

Sekiranya dia malu untuk menangis di khalayak ramai, berikan pengertian bahawa dia diizinkan menangis ketika dia bersendirian atau di sekitar orang yang dia percayai, seperti ibu bapa, guru, atau pengasuh.

2. Memupuk empati

Empati pada anak lelaki tidak hanya muncul, tetapi perlu dilatih. Dengan mempunyai rasa empati, kanak-kanak akan dapat memahami perasaan diri mereka sendiri dan orang lain, dan dapat mengawal emosi mereka dengan baik. Ini juga dapat mengelakkan mereka berfikir kejantanan toksik semasa membesar.

Ajar anak-anak tentang nilai kesopanan dan ajak mereka untuk dapat meletakkan diri mereka sebagai orang lain. Beri dia pemahaman tentang pentingnya menunjukkan keprihatinan dan rasa hormat kepada orang lain, tanpa mengira jantina, jantina, atau latar belakang etnik dan agama orang itu.

3. Elakkan kata-kata yang merendahkan wanita

Seboleh-bolehnya elakkan kata-kata yang kelihatan merendahkan wanita, misalnya "Cara anda berjalan seperti seorang gadis" atau "Jangan bercakap seperti gadis". Ini akan menjadikan kanak-kanak lelaki memandang rendah kanak-kanak perempuan dan sukar untuk menghormati gadis.

4. Awasi media hiburan kanak-kanak

Pantau media hiburan yang disediakan untuk kanak-kanak, baik itu buku, filem, alat, atau lain-lain. Pastikan kandungannya tidak kejantanan toksik. Sekiranya rancangan kanak-kanak atau hiburan menunjukkan konsep kejantanan yang salah, berikan pemahaman bahawa ini bukan sesuatu yang harus ditiru.

Kejantanan beracun tentunya bukan sikap yang baik untuk dilakukan. Selain menjadikan lelaki sebagai beban sosial, konsep ini juga menjadikan mereka cenderung untuk menjaga sikap negatif, seperti tidak ingin mengekspresikan emosi mereka atau sukar untuk mencari katarsis, dan ini dapat berisiko merosakkan kesihatan mental mereka.

Oleh itu, perhatikan ciri-ciri kejantanan toksik dan lakukan perkara di atas untuk mencegahnya, terutamanya pada kanak-kanak. Tidak hanya bermanfaat untuk kehidupan lelaki, pemahaman yang baik tentang kejantanan juga dapat dilakukan sebagai usaha untuk mengurangkan jumlah kekerasan terhadap wanita dan anak-anak.

Sekiranya anda terjebak dalam beracunkejantanan untuk merasakan bahawa kualiti hidup anda terganggu atau sukar untuk menjalin hubungan dengan orang lain, terutama dengan wanita, mungkin ada baiknya berjumpa dengan ahli psikologi untuk mendapatkan nasihat dan panduan yang tepat untuk mengubah sifat buruk ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found