Keluarga

Bolehkah Wanita Hamil Makan Mayonis?

Sebilangan wanita hamil teragak-agak untuk makan mayonis. Katanya, jika dimakan ketika hamil, kuah putih ini boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janinnya. Sebenarnya, adakah wanita hamil boleh makan mayonis atau tidak?

Mayonis adalah celup yang dibuat dari campuran kuning telur mentah, minyak, dan jus lemon atau cuka. Beberapa produk mayonis juga ditambah dengan bumbu atau sawi. Apabila semuanya dicampur bersama, ramuannya akan menjadi sos pekat yang berwarna putih dan mempunyai tekstur yang lembut.

Biasanya mayonis digunakan sebagai sos tambahan untuk menambahkan rasa lazat pada beberapa makanan, seperti roti, sushi, burger atau salad.

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk makan mayonis?

Mayonis menyimpan beberapa nutrien yang baik untuk wanita hamil dan janin, termasuk karbohidrat, lemak, protein, kalsium, magnesium, fosfor, kalium, natrium, selenium, folat, dan kolin. Mayonis juga mengandungi lesitin dan pelbagai vitamin, termasuk vitamin A, B, E, dan K.

Kerana mengandung nutrien, wanita hamil sebenarnya tidak dilarang memakan mayonis. Tidak boleh bagi wanita hamil untuk makan mayonis, selagi mayonis yang anda mahu makan adalah sejenis mayonis yang telah menjalani proses pasteurisasi.

Pasteurisasi adalah proses memanaskan makanan atau minuman ke suhu tertentu. Tujuannya adalah untuk membunuh bakteria yang berpotensi membahayakan kesihatan. Proses pasteurisasi umumnya dilakukan untuk menghasilkan pelbagai jenis makanan yang selamat untuk kesihatan, seperti susu dan mayonis.

Umumnya, mayonis yang dijual dan beredar di pasaran telah dipasteurisasi, sehingga selamat untuk dimakan oleh wanita hamil. Namun, sebelum memakan mayonis, wanita hamil perlu membaca label produk dengan teliti. Biasanya mayonis buatan sendiri atau Buatan rumah belum melalui proses pasteurisasi.

Nah, mayonis jenis ini harus dielakkan oleh ibu hamil kerana masih mengandungi telur mentah. Makanan mentah ini boleh mengandungi bakteria yang boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Risiko Makan Mayonis Mentah untuk Kehamilan

Makanan mentah seperti mayonis yang tidak dipasteurisasi adalah salah satu jenis makanan yang harus dielakkan semasa mengandung. Sebabnya, makanan mentah boleh mengandungi pelbagai jenis kuman, seperti: Salmonella dan Listeria, yang boleh menyebabkan jangkitan dan keracunan makanan. Keadaan ini tentunya berbahaya bagi kehamilan dan janin.

Oleh itu, wanita hamil digalakkan makan makanan yang dimasak sepenuhnya atau dipasteurisasi, termasuk mayonis. Ini penting untuk memastikan wanita hamil dan janin sentiasa sihat.

Setelah mengetahui maklumat ini, wanita hamil tidak perlu risau untuk makan mayonis lagi, okey? Sekiranya dimakan sekali-sekala, mayonis selamat dan tidak membahayakan wanita hamil dan janin.

Walaupun mayonis dapat dimakan selama kehamilan, makanan ini mengandung kalori yang cukup tinggi. Dalam 1 sudu besar mayonis sahaja mengandungi sekitar 95 kalori. Oleh itu, wanita hamil yang mempunyai berat badan berlebihan atau gemuk semasa mengandung perlu mengehadkan pengambilan mayonis.

Ini penting untuk mencegah berlakunya pelbagai masalah pada kehamilan yang boleh disebabkan oleh kegemukan, seperti diabetes kehamilan, preeklamsia, keguguran, dan berat janin yang berlebihan.

Sekiranya wanita hamil masih merasa ragu untuk makan mayonis atau setelah memakan sos ini, wanita hamil mengalami gejala tertentu, seperti mual dan muntah, cirit-birit, sakit kepala, kekejangan perut, atau najis berdarah, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found