Kehidupan yang sihat

Pelbagai Petua Mengatasi Sakit Gigi

Adakah anda sering merasa sakit ketika makan minuman manis, masam, sejuk atau panas, dan ketika menggosok gigi? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami sakit gigi atau gigi sensitif. Ingin tahu bagaimana memperbaikinya? Lihat penjelasan berikut.

Secara amnya, sakit gigi atau gigi sensitif disebabkan oleh lapisan enamel gigi yang menipis. E-mel adalah lapisan gigi terluar yang bertanggungjawab melindungi gigi. Walau bagaimanapun, lapisan ini boleh rosak oleh beberapa perkara, iaitu menggosok gigi terlalu keras, menggunakan sikat gigi dengan bulu kasar, sering memakan makanan atau minuman berasid, dan menggosok gigi dengan kerap semasa tidur.

Selain itu, sakit gigi juga boleh disebabkan oleh gigi yang retak, penyakit gusi, penumpukan plak pada gigi, rongga, dan risiko prosedur tertentu yang dilakukan oleh doktor gigi.

Inilah Cara Mengatasi Sakit Gigi

Gigi yang sakit tiba-tiba boleh muncul dan mengganggu keseronokan ketika bergaul dengan rakan. Bukan hanya menyebabkan kesakitan, tetapi juga dapat menghilangkan senyuman manis anda. Sudah tentu anda tidak mahu mengalami sakit gigi sepanjang masa, bukan?

Berikut adalah petua untuk mengatasi sakit gigi yang boleh anda lakukan:

 • Gunakan ubat gigi khas untuk sakit gigi

  Semasa mengalami sakit gigi, anda disarankan menggunakan ubat gigi khas untuk mengatasi masalah tersebut. Secara amnya, ubat gigi jenis ini tidak mengandungi bahan-bahan yang boleh merengsakan gigi, sehingga dapat mengurangkan sakit gigi. Anda boleh memilih ubat gigi yang mengandungi aluminium laktat, kalium nitrat, dan isopropil metilfenol. Ketiga-tiga ramuan ini dipercayai dapat mengatasi sakit gigi dan mencegah kerosakan gusi.

 • Gunakan berus gigi yang lembut

  Pilih berus gigi dengan bulu lembut agar gigi anda tidak sakit ketika menyikat.

 • Elakkan makanan dan minuman berasid

  Minuman yang enak, gula-gula melekit, buah-buahan berasid (lemon dan oren), dan minuman beralkohol, dapat mengikis enamel gigi dan menyebabkan sakit gigi. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk menjauhkan diri dari jenis makanan dan minuman ini sekiranya anda mengalami sakit gigi.

 • Elakkan tabiat yang menyebabkan sakit gigi

  Beberapa tabiat yang boleh membuat gigi anda sakit adalah mengisar gigi, mengunyah ketulan ais, menggigit sesuatu yang keras, dan merobek plastik dengan gigi anda.

 • Elakkan makanan / minuman panas dan sejuk

  Elakkan juga makanan dan minuman panas atau sejuk, seperti kopi, ais krim, dan makanan panas dengan sup, seperti sup atau bebola daging.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi anda masih mengalami sakit gigi, berjumpa dengan doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Biasanya doktor gigi akan mengesyorkan menggunakan fluorida pada gigi untuk menguatkan enamel gigi dan mengurangkan kesakitan akibat sakit gigi; melakukan pembedahan gusi untuk menutup akar gigi dan melindungi gigi; melakukan rawatan saluran akar gigi; atau menyediakan lapisan pengikat (resin ikatan) pada permukaan akar gigi yang terdedah.

Jaga kesihatan dan kebersihan gigi anda untuk mengelakkan sakit gigi. Juga, elakkan menggosok gigi sebaik sahaja memakan makanan atau minuman berasid, kerana ini dapat mengikis enamel gigi anda. Jangan lupa menukar sikat gigi anda setiap tiga hingga empat bulan, dan lakukan lawatan berkala ke doktor gigi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found