Kesihatan

Mengatasi Kencing Yang Menyakitkan Selepas Seks

Sebilangan orang mungkin mengalami kencing yang menyakitkan selepas melakukan hubungan seks. Sekiranya anda mengalami ini, maka jangan dipandang ringan. Ini kerana kencing yang menyakitkan selepas hubungan seks boleh menjadi tanda jangkitan atau kerengsaan pada organ intim anda.

Kencing yang menyakitkan, atau dalam istilah perubatan yang disebut disuria, boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Keadaan ini biasanya lebih berisiko bagi wanita berbanding lelaki.

Punca Menyakitkan Kencing Selepas Seks

Terdapat dua faktor yang boleh menyebabkan kencing yang menyakitkan atau menyakitkan selepas hubungan seks, iaitu:

Kerengsaan atau keradangan

Sekiranya selepas hubungan seksual anda mengalami sakit kencing, ini mungkin disebabkan oleh luka, kerengsaan, atau keradangan di kawasan kemaluan dan saluran kencing.

Keadaan ini umumnya disebabkan oleh geseran pada permukaan kulit organ intim semasa melakukan aktiviti seksual. Terutama jika aktiviti seksual dijalankan dengan pergerakan kasar atau dilakukan tanpaforeplay supaya organ intim tidak dilincirkan dengan betul.

Sekarang,Di samping itu, kemungkinan kerengsaan kulit selepas hubungan seks juga dapat meningkat disebabkan oleh beberapa faktor lain. Bermula dari penggunaan sabun, pembalut, dan pakaian yang mungkin mengandung bahan-bahan yang memicu kerengsaan, hingga pengaruh kegiatan sehari-hari, seperti kebiasaan bersenam atau berjalan-jalan.

Jangkitan

Jangkitan saluran kencing (UTI) adalah salah satu penyakit yang sering menyebabkan gejala kencing yang menyakitkan setelah melakukan hubungan seks. Walaupun boleh dialami oleh sesiapa sahaja, hakikatnya UTI lebih kerap berlaku pada wanita. Ini kerana saluran kencing wanita lebih pendek daripada lelaki.

Kegiatan seksual, kebiasaan menahan kencing, dan kebersihan kawasan wanita yang lemah adalah faktor yang dapat meningkatkan risiko UTI pada wanita.

Selain UTI, keadaan lain yang boleh mencetuskan kesakitan ketika membuang air kecil adalah penyakit kelamin, seperti gonorea, herpes, dan klamidia.

Cara mengatasi Menyakitkan Kencing Selepas Seks

Kesakitan ketika membuang air kecil selepas hubungan seks dapat dirawat mengikut penyakit yang mendasari. Sekiranya kencing yang menyakitkan adalah sebahagian daripada gejala jangkitan kelamin, doktor akan memberi ubat untuk merawat penyebab jangkitan.

Di samping itu, untuk mengurangkan rasa sakit dan ketidakselesaan, doktor anda mungkin menetapkan ubat sakit, seperti paracetamol atau asam mefenamat.

Untuk sembuh lebih cepat dari kencing yang menyakitkan setelah melakukan hubungan seks, doktor secara amnya akan menasihati anda untuk menjaga kebersihan organ intim anda dan minum lebih banyak air.

Pencegahan Urat Menyakitkan Selepas Seks

Untuk mengelakkan kencing yang menyakitkan setelah hubungan seksual muncul semula, anda disyorkan untuk melakukan perkara berikut:

  • Amalkan tingkah laku seks yang sihat dan selamat.
  • Lakukan foreplay sebelum melakukan hubungan seks, untuk memprovokasi penghasilan cecair genital agar proses penembusan berjalan dengan lebih mudah.
  • Elakkan melakukan hubungan seks dengan cara kasar atau terlalu ghairah.
  • Gunakan kondom semasa hubungan seksual untuk mengelakkan penyakit kelamin (PMS).
  • Sentiasa membersihkan alat kelamin dan kawasan di sekitarnya, sebelum dan selepas melakukan hubungan seks.
  • Biasakan membuang air kecil sebelum dan selepas hubungan seksual.

Itu adalah perkara yang boleh anda lakukan untuk mencegah kencing yang menyakitkan setelah melakukan hubungan seks, tetapi jika anda sedang mengalaminya, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan dan rawatan yang anda perlukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found