Kesihatan

Merawat Bronkitis pada Kanak-kanak

Bronkitis adalah jangkitan atau keradangan yang berlaku di saluran udara utama ke paru-paru atau paru-paru yang disebut bronkus. Bronkitis pada kanak-kanak boleh berlaku apabila jangkitan bakteria atau virus menyebabkan selesema, batuk, dan sinusia adalah merebak ke bronkus.

Apabila bakteria atau virus telah menetap dan membiak di bronkus, saluran udara akan membengkak, meradang, dan penuh dengan lendir. Selain bakteria dan virus, bronkitis pada anak-anak juga dapat disebabkan oleh alergi dan kerengsaan akibat asap pencemaran, asap rokok, dan debu.

Seperti apa simptomnya?

Bronkitis akut akan menyebabkan gejala berikut:

  • Batuk yang berlangsung selama lima hari atau lebih.
  • Kahak berwarna putih, kuning, atau hijau.
  • Sakit dada, atau sakit ketika batuk.
  • Ia tidak selalu disertai demam, walaupun demam rendah mungkin sekali-sekala muncul.

Dalam keadaan tertentu, anak mesti segera mendapatkan pertolongan perubatan, iaitu jika demam dengan suhu melebihi 38ºC disertai dengan hilang selera makan, sesak nafas, dan sakit badan. Tanda-tanda ini boleh bermakna anak anda menghidap radang paru-paru dan memerlukan doktor untuk mendapatkan rawatan antibiotik.

Selain akut, terdapat juga bronkitis kronik pada kanak-kanak. Bronkitis kronik pada kanak-kanak mempunyai gejala berikut:

  • Anak mengalami batuk yang berterusan disertai dengan kahak putih, kuning, atau hijau yang jelas selama sekurang-kurangnya tiga bulan dalam setahun atau selama lebih dari dua tahun berturut-turut.
  • Anak kadang-kadang mengalami mengi atau mengi (mengi) dan sesak nafas.
  • Rasa sangat

Bagaimana Merawatnya?

Kes bronkitis akut pada kanak-kanak, kebanyakannya sembuh sendiri dalam masa dua minggu tanpa rawatan. Tetapi dalam situasi tertentu, doktor mungkin memberi anda preskripsi. Minta penjelasan jika doktor anda menetapkan ubat berikut:

  • Antibiotik

Kebanyakan bronkitis pada kanak-kanak disebabkan oleh virus sehingga antibiotik tidak berguna. Tetapi jika penyebabnya adalah bakteria, maka antibiotik adalah jawapan yang tepat. Tanya doktor anda mengenai perkara ini supaya antibiotik tidak sia-sia.

  • Ubat batuk

Batuk batuk mempunyai kelebihan untuk kanak-kanak dengan bronkitis. Batuk jenis ini sebenarnya membantu menghilangkan perengsa dari paru-paru dan saluran udara. Ibu bapa boleh memberi ubat batuk kepada anak-anak sekiranya batuk menyebabkan anak tidak dapat tidur. Namun, penggunaan ubat batuk perlu disesuaikan dengan jenis batuk. Rujuk doktor sebelum memberi ubat batuk kepada anak-anak. Kerana, pada usia di bawah 6 tahun, pemberian ubat batuk mungkin tidak digalakkan.

  • Jenis ubat lain

Ubat-ubatan lain mungkin diperlukan, terutamanya jika anak itu mengalami alahan, asma, atau penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Biasanya, doktor akan mengesyorkan penggunaan penyedut atau ubat lain untuk melegakan keradangan dan penyempitan pada saluran udara.

Selain memperhatikan perkara di atas, anak-anak harus diberi cukup cairan untuk mengelakkan dehidrasi dan membantu menipiskan lendir yang menyebabkan penyumbatan saluran udara. Sekiranya anak terus berada di dalam bilik menggunakan penghawa dingin, sediakan pelembap atau pelembap Ini memudahkan anak bernafas.

Agar hidung anak tidak tersumbat, berikan titisan ke hidung untuk memudahkan dia bernafas. Pastikan anak mendapat tidur yang cukup dan pastikan bilik di mana anak berada bebas dari habuk dan asap. Sekiranya diperlukan, sokong badan dengan bantal ke posisi setengah duduk semasa tidur, untuk memudahkan pernafasan.

Kanak-kanak dengan bronkitis kronik mungkin memerlukan latihan pernafasan. Agar latihan mendapat anak secara optimum, mungkin perlu ada kehadiran ahli terapi. Ahli terapi ini mesti menguasai program fisioterapi untuk paru-paru, yang merangkumi latihan pernafasan yang lebih mudah dan meningkatkan kemampuan anak untuk melakukan aktiviti fizikal dan sukan.

Pencegahan Selalu Lebih Baik

Bronkitis pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, jadi mencegahnya dapat dilakukan dengan menjauhkan anak dari penyebabnya. Pastikan anak-anak selalu mencuci tangan dengan bersih selepas bermain dan ketika mereka mahu makan. Ibu bapa mesti memberikan pemakanan yang baik dan seimbang kepada anak-anak mereka supaya sistem kekebalan tubuh mereka dapat berfungsi dengan optimum. Sekiranya perlu, jauhkan anak-anak dari penderita bronkitis agar mereka tidak dijangkiti.

Beri anak vaksinasi mengikut jadual imunisasi, sebagai usaha mencegah penyakit. Apa yang mesti dilakukan adalah menjauhkan anak dari asap rokok, memandangkan risiko tinggi bronkitis pada anak yang terdedah kepada asap rokok.