Keluarga

Ayuh, ketahui punca kepala bayi yang tidak rata dan cara mengatasinya

Bayi yang dilahirkan melalui kelahiran normal kadangkala mempunyai bentuk kepala bulat yang tidak rata atau tidak sempurna. Sekiranya anak anda mengalaminya, jangan bimbang dengan segera. Kepala bayi yang tidak rata boleh disebabkan oleh beberapa perkara dan umumnya tidak berbahaya. Macam mana boleh jadi.

Bayi baru lahir dengan kepala yang tidak bulat atau penuh sempurna adalah perkara biasa. Mungkin Ibu bimbang keadaan ini akan berterusan dan mengganggu penampilan Si Kecil sebagai orang dewasa. Walau bagaimanapun, keadaan ini sebenarnya normal bagi bayi baru lahir.

Secara amnya, bentuk kepala bayi yang tidak rata adalah keadaan yang tidak berbahaya dan tidak menjejaskan kesihatan. Bentuk kepala penyayang akan berubah menjadi normal dengan sendirinya ketika bayi membesar.

Pelbagai Punca Kepala Bayi Tidak Sekata

Dianggarkan kira-kira 1 dari 5 bayi yang dilahirkan secara sihat akan mengalami gangguan pada bentuk kepala. Keadaan ini sering terjadi akibat proses kelahiran normal ketika bayi harus melalui saluran kelahiran yang sempit, sementara tulang tengkorak masih lembut. Tulang tengkorak bayi biasanya akan mula mengeras setelah bayi berumur 1 tahun.

Selain itu, terdapat beberapa keadaan yang juga dapat mempengaruhi bentuk kepala bayi yang baru lahir dan menyebabkan kepala bayi tidak rata, iaitu:

  • Tekanan pada rahim ketika bayi berada di dalam rahim kerana sejumlah kecil cairan ketuban
  • Proses melahirkan bayi dengan bantuan forceps atau vakum
  • Tekanan di bahagian belakang kepala bayi yang sering diletakkan pada kedudukan terlentang
  • Otot leher bayi tegang, jadi bayi sering tertidur dalam satu kedudukan
  • Bayi dilahirkan sebelum waktunya
  • Kembar

Cara Mencegah dan Mengatasi Keadaan Kepala Bayi Tidak Sekata

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah dan membantu membetulkan bentuk kepala bayi yang tidak rata, termasuk:

  • Variasikan posisi tidur bayi dengan menukar posisinya ke kiri dan kanan secara berkala, supaya bayi tidak berada dalam satu posisi tidur terlalu lama.
  • Elakkan meletakkan bayi di atas kerusi, buaian, atau tempat di mana kepalanya cenderung berada pada posisi yang sama, terutama jika sandaran kepala rata.
  • Cubalah pelbagai cara untuk tidurkan si kecil. Contohnya, apabila tiba masanya untuk tidur siang, tidurkan si kecil sambil memegang selendang kain. Letakkan bayi anda di depan dada anda dan pastikan bibir dan kepala anda boleh menyentuh. Kedudukan ini dianggap lebih selamat dan dapat mengeratkan ikatan antara ibu dan bayi.
  • Adakah masa perut pada waktu siang ketika si kecil sedang bermain.

Secara amnya, keadaan kepala bayi tidak sekata dan tidak mempengaruhi perkembangan otak. Bentuk kepala bayi juga akan berubah menjadi normal dengan usia. Selain itu, kepala bayi yang tidak bulat akan ditutup oleh rambut sehingga tidak terlalu kelihatan.

Walaupun begitu, jika bentuk kepala si kecil anda tidak membulat atau keadaan ini disertai oleh masalah pertumbuhan dan perkembangan, anda harus memeriksa anak kecil anda dengan pakar pediatrik. Doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dengan melihat bentuk kepala bayi, serta menilai pergerakan kepala dan leher. Sekiranya perlu, doktor boleh mengesyorkan penggunaan topi keledar khas agar kepala bayi tumbuh lebih bulat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found