Kesihatan

Sumatriptan - Faedah, dos dan kesan sampingan

Sumatriptan adalah ubat untuk merawat serangan migrain. Selain itu, sumatriptan suntikan juga dapat digunakan untuk mengatasi sakit kepala cluster. Ubat ini digunakan untuk melegakan simptom dan tidak dapat mencegah migrain atau sakit kepala.

Walaupun penyebab sebenar migrain tidak diketahui, dianggap bahawa keadaan ini berlaku ketika tahap serotonin turun dan terdapat perubahan sementara pada saluran darah dan sel saraf.

Sumatriptan berfungsi dengan mempengaruhi reseptor serotonin dan sel saraf di otak, sehingga keluhan migrain dan sakit kepala cluster dapat mereda.

Secara amnya, sumatriptan diberikan ketika penghilang rasa sakit lain, seperti ibuprofen atau paracetamol, tidak berkesan untuk melegakan migrain atau sakit kepala. gugusan.

Tanda dagangan Sumatera: Triptag

Apa itu Sumatriptan

kumpulanUbat preskripsi
KategoriTriptan
ManfaatMengatasi serangan migrain dan sakit kepala kluster (sakit kepala kluster)
Digunakan olehMatang
Sumatriptan untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil. Ubat ini hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Sumatriptan boleh diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet, cecair suntikan

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Sumatriptan

Sumatriptan hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat ini, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Sumatriptan tidak boleh diberikan kepada pesakit yang alah kepada ubat ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda atau baru-baru ini menjalani rawatan dengan ubat-ubatan anti-migrain lain, seperti ergotamin atau antidepresan, seperti MAOI atau SSRI. Sumatriptan tidak boleh digunakan bersama dengan ubat ini
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit jantung, strok, penyakit arteri periferal, penyakit hati yang teruk, atau hipertensi yang tidak terkawal. Sumatriptan tidak boleh digunakan oleh pesakit dengan keadaan ini.
 • Beritahu doktor anda jika anda merokok, postmenopause, atau pernah atau pernah menghidap diabetes, kolesterol tinggi, sawan, epilepsi, atau kegemukan.
 • Jangan memandu atau melakukan aktiviti yang memerlukan kewaspadaan setelah mengambil sumatriptan kerana ubat ini boleh menyebabkan pening dan mengantuk.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Sekiranya anda merancang untuk menjalani pembedahan atau prosedur perubatan tertentu, seperti pembedahan pergigian, beritahu doktor bahawa anda mengambil sumatriptan.
 • Beritahu doktor anda dengan segera jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil sumatriptan.

Dos dan Peraturan Penggunaan Sumatriptan

Dos sumatriptan diberikan berdasarkan bentuk ubat, keadaan, dan tindak balas pesakit terhadap rawatan. Secara umum, berikut adalah dos sumatriptan untuk orang dewasa yang berumur lebih dari 18 tahun berdasarkan bentuk ubat:

Tablet Sumatriptan

 • Keadaan: Migrain

Dos 50-100 mg, boleh diulang pada selang 2 jam jika migrain berulang. Dos maksimum ialah 300 mg sehari.

Suntikan sumatriptan

 • Keadaan: Sakit kepala migrain atau kluster

Dos 6 mg dalam satu suntikan. Dos boleh diulang sekurang-kurangnya 1 jam selepas suntikan pertama jika gejala berterusan. Dos maksimum ialah 12 mg sehari.

Cara Menggunakan Sumatriptan dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum menggunakan sumatriptan. Jangan menambah atau mengurangkan dos ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Jenis suntikan sumatriptan hanya diberikan di hospital oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Doktor akan menyuntik sumatriptan secara subkutan, iaitu ke lapisan bawah kulit.

Tablet Sumatriptan boleh diambil sebelum atau sesudah makan, atau seperti yang diarahkan oleh doktor. Ubat ini bertujuan untuk melegakan gejala migrain dan bukan untuk mencegah migrain. Sekiranya gejala tidak membaik, jangan mengambil lebih daripada dos yang disyorkan oleh doktor anda.

Pada pesakit yang berisiko mendapat penyakit jantung, pemeriksaan jantung, seperti catatan jantung (EKG) akan dilakukan sebelum memulakan terapi. Dos pertama secara amnya akan diberikan di hospital supaya sebarang kesan sampingan yang berlaku dapat dipantau.

Simpan tablet sumatriptan dalam bekas tertutup di bilik sejuk. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Sumatriptan dengan Ubat-ubatan Lain

Beberapa kesan interaksi ubat yang boleh berlaku jika sumatriptan digunakan dengan ubat lain adalah:

 • Peningkatan risiko sindrom serotonin jika digunakan dengan ubat opioid, seperti metadon, ubat antiemetik, seperti granisetron, atau antidepresan MAOI, SSRI, atau SNRI
 • Peningkatan risiko kesan sampingan, seperti tekanan darah tinggi, serangan jantung, atau strok, ketika digunakan dengan bromocriptine atau ergotamine

Di samping itu, jika sumatriptan digunakan bersama dengan ubat herba, seperti St. Johns Wort, boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Kesan dan Bahaya Sumatriptan

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku selepas menggunakan sumatriptan adalah mengantuk, merasa letih atau lemah, merasa panas di dada, muka, atau leher (siram), atau muntah.

Untuk bentuk suntikan suntikan, kesan sampingan lain yang boleh berlaku adalah kemunculan kesemutan, mati rasa, kekakuan leher, atau kemerahan dan sakit di kawasan suntikan.

Tanyakan kepada doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau semakin teruk. Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan terhadap ubat atau kesan sampingan yang lebih serius berlaku, seperti:

 • Gangguan aliran darah di kaki yang boleh dicirikan oleh gejala tertentu, seperti kekejangan otot, kelemahan otot, kaki sejuk, warna kaki kebiruan, atau sakit pinggul
 • Gangguan jantung yang boleh dicirikan oleh munculnya serangan jantung, degupan jantung tidak teratur, atau sesak nafas
 • Sindrom Serotonin yang boleh dicirikan oleh gejala tertentu, seperti kegelisahan, halusinasi, suhu badan tinggi, degupan jantung yang cepat, pengsan, atau mual, muntah, dan cirit-birit yang teruk
 • Tekanan darah tinggi (hipertensi) yang dapat dicirikan oleh gejala tertentu, seperti sakit kepala yang teruk, penglihatan kabur, atau berdering di telinga
 • Strok yang boleh dicirikan oleh munculnya gejala tertentu, seperti kelemahan di satu sisi, kelesuan, atau kehilangan kesedaran
$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found