Kehidupan yang sihat

Pertimbangkan Rumah Asuhan untuk Warga Emas dan Petua Memilih Satu

Sehingga kini, rumah jagaan masih jarang dijadikan tempat pilihan orang tua untuk menjalani hari tua mereka. Sebenarnya, dengan mempertimbangkan pelbagai faedah untuk orang tua, rumah jagaan boleh dijadikan tempat untuk menikmati usia tua dengan lebih baik.

Rumah jagaan kanak-kanak adalah rumah tumpangan untuk warga tua. Tempat ini menyediakan perkhidmatan dan penjagaan agar warga tua dapat menjalani kehidupan seharian dengan lebih mudah, seperti mandi, makan, dan berpakaian.

Apabila mereka mendengar kata panti asuhan, beberapa orang mungkin merasa kasihan dan bersalah kerana meninggalkan ahli keluarga mereka yang sudah tua.

Sebenarnya, rumah penjagaan tidak selalu sinonim dengan kebimbangan orang tua. Tidak sedikit orang tua yang benar-benar dapat menjalani kehidupan yang produktif dan bahagia di rumah jagaan.

Di rumah jagaan, orang tua juga boleh mempunyai banyak kawan dan boleh bersosial dengan orang tua lain yang tinggal di sana.

Rumah Asuhan sebagai Rumah untuk Warga Emas

Rumah penjagaan biasanya menjadi pilihan bagi warga tua yang tidak dapat menjalani rawatan di rumah, misalnya kerana ahli keluarga sibuk di tempat kerja atau tidak dapat merawatnya dengan baik.

Di samping itu, rumah jagaan juga boleh menjadi tempat untuk merawat orang tua yang mempunyai keperluan khas, misalnya orang tua yang mempunyai penyakit tertentu seperti demensia, strok, diabetes, atau penyakit jantung. Kerana keadaan perubatan ini, orang tua perlu dipantau dan dijaga dengan lebih berhati-hati.

Kakitangan di pusat jagaan biasanya akan memantau aktiviti dan melayani orang tua 24 jam sehari. Kakitangan perubatan, seperti jururawat atau doktor, juga akan berkunjung secara berkala untuk memeriksa kesihatan orang tua.

Namun, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa penjagaan warga tua harus menjadi tanggungjawab keluarga. Sebenarnya, tidak ada yang salah dengan anggapan ini. Semua terus kembali kepada kebaikan dan keselesaan setiap keluarga.

Namun, keadaan ini dikhuatiri akan memberi kesan negatif kepada warga tua sekiranya seluruh keluarga nuklear mempunyai jadual dan rutin yang sibuk di luar rumah. Ini boleh menyebabkan penjagaan orang tua tidak optimum. Oleh itu, rumah jagaan boleh menjadi kaedah alternatif untuk menjaga orang tua

Petua Memilih Rumah Asuhan yang Baik dan Selamat

Sekiranya anda merancang untuk memilih rumah jagaan untuk ahli keluarga tua, anda harus mengetahui petua berikut:

1. Cari cadangan

Semasa memilih rumah jagaan, cubalah bertanya kepada orang terdekat atau rakan anda yang mempunyai pengalaman meninggalkan orang tua di rumah jagaan. Ini kerana mereka sudah mempunyai maklumat mengenai rumah jagaan mana yang baik dan selamat untuk orang tua.

2. Ketahui perkhidmatan yang diberikan di rumah jagaan

Anda mesti tahu pasti faedah apa yang dapat diperoleh oleh orang tua di rumah jagaan. Anda boleh bertanya kepada kakitangan di pusat jagaan mengenai perkhidmatan apa yang disediakan di sana dan adakah kakitangan yang boleh menjaga dan menjaga warga tua selama 24 jam.

3. Perhatikan keadaan perubatan orang tua

Selain kemudahan dan kualiti perkhidmatan, anda juga perlu mempertimbangkan keadaan perubatan orang tua. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor mengenai cadangan untuk rumah jagaan yang mempunyai kemudahan mengikut keperluan dan keadaan perubatan orang tua.

4. Pilih rumah jagaan yang tidak jauh dari rumah

Walaupun orang tua akan berada di rumah jagaan untuk beberapa waktu, anda tetap tidak boleh meninggalkan mereka sendirian. Pilih rumah jagaan yang berdekatan dengan tempat tinggal anda agar lebih mudah anda mengunjungi ahli keluarga yang anda tinggalkan di sana.

5. Perhatikan kemudahan rumah jagaan

Perhatikan rumah penjagaan pilihan anda, bermula dari kebersihan, makanan, dan susun aturnya. Ini dilakukan agar warga tua merasa selesa dan selamat di sana. Perhatikan juga adakah rumah jagaan tersebut dilengkapi dengan kemudahan CCTV sehingga anda dapat memantau keadaan orang tua dari rumah.

Anda juga boleh bertanya kepada jururawat di pusat jagaan mengenai aktiviti apa yang dilakukan oleh orang tua di sana setiap hari. Juga, tanyakan apakah mereka mempunyai rawatan khas untuk warga tua yang mempunyai keadaan perubatan tertentu.

Selama warga tua berada di rumah jagaan, anda juga diharapkan dapat terus mengikuti perkembangan semasa anda berada di sana. Ingatlah untuk berjumpa doktor secara berkala untuk memantau keadaan kesihatan orang tua.

Semasa berunding dengan doktor, anda boleh meminta cadangan doktor mengenai penjagaan apa yang perlu dilakukan oleh orang tua di rumah atau di rumah jagaan agar mereka dapat menjalani kehidupan yang sihat, selamat, selesa, dan bahagia.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found