Kesihatan

Berhati-hatilah dengan kecederaan kepala dan risiko maut di belakangnya

Kecederaan kepala adalah jenis kecederaan yang berlaku di kepala, dari kulit kepala, tengkorak, hingga otak. Kecederaan kepala perlu diperiksa oleh doktor kerana mungkin membawa maut dan memerlukan rawatan segera.

Kecederaan kepala dibahagikan kepada kecederaan kepala ringan, sederhana, dan teruk. Kecederaan kepala boleh berlaku kerana banyak sebab, tetapi penyebab kecederaan kepala yang paling biasa adalah kemalangan jalan raya, sukan, terjatuh, lebam, dan kekerasan fizikal.

Risiko kecederaan kepala yang boleh membawa maut

Risiko yang membawa maut atau mengancam nyawa biasanya berlaku dalam kes kecederaan kepala yang teruk. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh berlaku akibat kecederaan kepala yang teruk dan mengancam nyawa seseorang:

1. Hematoma

Kecederaan kepala boleh mengakibatkan pecahnya saluran darah yang mengelilingi otak atau tulang tengkorak dalam. Akibatnya, darah mengumpul atau membeku di celah antara otak dan tengkorak, membentuk hematoma (gumpalan darah).

Hematoma yang berlaku di dalam kepala, seperti hematoma epidural, adalah keadaan yang sangat serius. Keadaan ini dapat meningkatkan tekanan di dalam tengkorak, kemudian mengakibatkan kehilangan kesadaran atau bahkan kerosakan otak yang tetap.

2. Pendarahan otak

Pendarahan otak juga merupakan salah satu risiko maut akibat kecederaan kepala. Pendarahan boleh berlaku di ruang sekitar otak (pendarahan subarachnoid) atau di dalam tisu otak (pendarahan intraserebral).

Pendarahan boleh menyebabkan pembengkakan tisu otak di sekitar pendarahan. Bengkak pada satu bahagian otak boleh menyebabkan penyumbatan aliran darah ke dalamnya. Ini akhirnya boleh menyebabkan kematian sel-sel di otak.

3. Pembengkakan otak

Pembengkakan otak atau edema serebrum boleh berlaku akibat pendarahan yang disebabkan oleh kecederaan kepala atau dari kesan kepala itu sendiri. Pembengkakan tisu otak akan meningkatkan tekanan pada tengkorak, sehingga aliran darah dan oksigen yang seharusnya diterima oleh otak berkurang.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, ukuran otak yang bengkak boleh menjadi lebih besar sehingga otak didorong oleh tulang tengkorak. Sekiranya demikian, kerosakan atau kematian sel otak boleh berlaku.

4. Tengkorak patah

Tulang tengkorak yang sangat kuat juga boleh retak atau patah akibat kesan atau kejutan yang sangat kuat. Tulang tengkorak yang patah boleh menyebabkan kecederaan dan pendarahan pada tisu otak.

5. Keseluruhan kerosakan tisu otak

Kecederaan kepala yang teruk juga boleh menyebabkan kerosakan tisu otak yang lengkap atau lengkap kecederaan axonal meresap yang merupakan akibat yang paling berbahaya dari kecederaan kepala. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menyebabkan seseorang mengalami kerosakan otak kekal dan juga kematian.

Gejala Kecederaan Kepala Yang teruk

Berikut adalah beberapa gejala yang perlu anda perhatikan kerana ia boleh menandakan kecederaan kepala yang serius:

 • Gag
 • Kejang
 • Hilang ingatan
 • Kehilangan kesedaran
 • Kehilangan kawalan otot
 • Sakit kepala yang berpanjangan
 • Pergerakan mata yang tidak normal
 • Ketidakupayaan untuk menumpukan mata
 • Masalah keseimbangan atau koordinasi
 • Perubahan emosi
 • Pelepasan yang jelas dari telinga atau hidung

Gejala kecederaan kepala yang teruk seperti di atas dapat dialami oleh orang dewasa dan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, gejala kecederaan kepala pada kanak-kanak mungkin muncul dalam bentuk yang sedikit berbeza, seperti menangis berlebihan, perubahan tingkah laku, kekeliruan, kesukaran menumpukan perhatian, dan mudah mengantuk.

Kaedah Mencegah Kecederaan Kepala

Untuk mengelakkan risiko kecederaan kepala yang boleh membawa maut, sangat penting untuk mengelakkan kecederaan kepala dengan cara berikut:

 • Pakai topi keledar setiap kali menunggang motosikal, berbasikal, bermain roda, dan aktiviti lain yang serupa. Pastikan topi keledar yang anda dan anak anda pakai mengikut piawaian keselamatan dan terpasang dengan betul.
 • Pakai tali pinggang keledar semasa memandu di dalam kereta.
 • Buat rumah yang selamat untuk kanak-kanak dan orang tua.
 • Pakai peralatan keselamatan semasa bermain sukan dan rekreasi di mana terdapat risiko terjatuh, seperti arung jeram dan musang terbang.
 • Baca dan patuhi arahan keselamatan standard di mana sahaja, sama ada dalam perjalanan, di kawasan rekreasi atau di tempat awam yang lain.
 • Lakukan latihan kekuatan dan keseimbangan untuk meningkatkan keseimbangan anda.
 • Periksa mata anda sekurang-kurangnya sekali setahun dan kemas kini cermin mata anda apabila perlu, untuk mengelakkan risiko jatuh atau kemalangan.

Sebagai organ penting, kepala harus mendapat lebih banyak perlindungan dan perhatian untuk menghindari risiko berbahaya. Dengan selalu bersikap berhati-hati dan mengutamakan keselamatan, anda dapat mengurangkan risiko kecederaan kepala yang boleh membawa maut.

Sekiranya anda atau seseorang yang anda kenali mengalami kecederaan kepala yang teruk dan gejala kecederaan kepala yang teruk muncul seperti di atas, segera kunjungi bilik kecemasan atau doktor terdekat supaya anda dapat menjalani pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found