Kehidupan yang sihat

7 Cara Merawat Kulit Kering agar Tampil Berkeyakinan

Kulit yang kelihatan kering dan kasar pastinya mengganggu penampilan dan keyakinan diri. Nah, ada pelbagai cara untuk merawat kulit kering yang boleh anda cuba lakukan. Dengan cara ini, anda dapat mencapai kulit yang kelihatan sihat dan lembut.

Kulit kering dicirikan oleh permukaan kulit yang kasar, retak, dan mudah dikupas. Keadaan ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti pendedahan cahaya matahari, kebiasaan mandi terlalu lama, penggunaan produk penjagaan kulit yang tidak sesuai.

Bukan hanya itu, pelbagai gangguan kulit juga boleh menyebabkan kulit kering, seperti eksim dan psoriasis.

Pelbagai Cara Merawat Kulit Kering

Apa pun penyebabnya, ada beberapa petua untuk merawat kulit kering yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Elakkan mandi dengan air yang terlalu panas

Pancuran air panas diketahui memberikan pelbagai faedah untuk badan. Namun, air suam juga dapat menghilangkan minyak semula jadi yang berfungsi melembapkan kulit.

Oleh itu, hadkan mandi air suam sekitar 5-10 minit. Setelah mandi, keringkan badan menggunakan tuala lembut dengan menepuknya dengan lembut. Elakkan menggosok tuala terlalu keras pada kulit, kerana ini dapat mengeringkan kulit lebih banyak lagi.

2. Gunakan sabun ringan

Sekiranya anda mempunyai kulit kering, elakkan menggunakan sabun atau produk penjagaan kulit yang keras, seperti minyak wangi dan alkohol.

Ini kerana kandungan kimia dalam produk ini dapat membuat kulit rosak dan jengkel, menjadikannya mudah kering. Pilih sabun ringan (sabun yang lembutberasaskan minyak.

3. Gunakan pelindung matahari dan pelembap

Bagi anda yang mempunyai kulit kering, penggunaan pelembap secara berkala sangat penting untuk mengekalkan kelembapan kulit. Pilih pelembap dengan bahan ceramide yang dapat melegakan kulit kering, dan asid hyaluronik, gliserin, dan urea yang dapat menjadikan kulit sentiasa terhidrasi.

Di samping itu, pelembap yang mengandungi lanolin dan Jeli petroleum Ia juga dapat menjadikan kulit sentiasa terhidrat. Bukan hanya pelembap, anda juga disyorkan untuk menggunakan pelindung matahari dengan kandungan SPF sekurang-kurangnya 15 sebelum aktiviti luar.

4. Lakukan rawatan pada waktu malam

Penjagaan kulit tidak hanya dilakukan pada waktu siang, tetapi juga pada waktu malam sebelum anda tidur. Untuk penjagaan kulit wajah, anda boleh menggunakan penghilang solekan untuk membuang sisa solekan dan kotoran.

Seterusnya, bersihkan wajah anda menggunakan sabun ringan. Anda juga boleh menggunakan krim malam selepas itu.

Untuk penjagaan kulit badan, sapukan pelembap pada kulit sebaik sahaja mandi. Jangka waktu tidur malam juga memberi masa yang lebih lama agar pelembap dapat menyerap ke dalam kulit dengan lebih baik.

5. Melindungi kulit dari udara sejuk

Udara sejuk dapat mengurangkan kelembapan pada kulit dan menjadikannya kering. Oleh itu, lindungi kulit badan daripada terkena udara sejuk dengan menggunakan pakaian tertutup dan pelembap kulit.

Sekiranya diperlukan, anda boleh menggunakan pelembap agar udara sentiasa lembap sehingga tidak memburukkan kulit kering.

6. Mengelupas

Pengelupasan bertujuan untuk menghilangkan kulit mati. Dengan cara itu, pelembap dapat menyerap dengan lebih baik. Pengelupasan seminggu sekali sudah mencukupi, kerana pengelupasan terlalu kerap boleh merengsakan kulit.

Semasa pengelupasan, elakkan produk gosok dengan bijirin kasar. cuba gosok yang mengandungi enzim papain, kerana bahannya lebih lembut dan lebih selamat digunakan untuk pengelupasan.

7. Menyuburkan kulit dari dalam

Nutrien penting untuk kulit juga dapat diperoleh melalui pengambilan makanan yang mengandung antioksidan dan asam lemak omega-3. Makanan kaya antioksidan, seperti blueberry, wortel, tomato, dan kacang polong, diketahui dapat meminimumkan kerosakan sel kulit beracun dan merangsang pembentukan sel baru yang sihat.

Walaupun makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3, seperti salmon, dapat menjadikan kulit lebih cerah.

Selain beberapa cara di atas, selalu memenuhi keperluan cecair badan juga penting untuk menjaga kulit lembap, sihat, dan mengelakkan dehidrasi.

Sekiranya keluhan kulit kering masih mengganggu walaupun anda telah mencuba cara merawat kulit kering di atas, jangan ragu untuk berjumpa doktor, kerana kulit kering juga boleh menjadi tanda penyakit kulit yang serius dan memerlukan rawatan oleh doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found