Kehidupan yang sihat

Kandungan Pemakanan dan Manfaat kacang polong untuk Kesihatan

Manfaat kacang polong untuk kesihatanIDSaya perlu meragukannya. Makanan ini mengandungi banyak nutrien penting untuk badan, dan mampumencegah penyakit jantung dan barah.

Peas, yang namanya Latin Pisum sativum, sering dijadikan bahan pelengkap kepada pelbagai hidangan, seperti sup atau nasi goreng. Selain itu, kacang polong juga dapat diolah menjadi makanan ringan yang sihat dan enak.

Kandungan nutrien dalam kacang polong

Dalam 100 gram kacang polong, terdapat kira-kira 85 kalori dan pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti:

  • Protein.
  • Karbohidrat.
  • Serat
  • Vitamin A, vitamin K, vitamin C, dan vitamin B (termasuk tiamin dan folat).
  • Mineral, seperti kalsium, mangan, kalium, besi, fosforus, dan zink.

Selain nutrien ini, kacang polong juga kaya dengan antioksidan polifenol, yang merupakan sebatian kimia semula jadi yang terdapat di banyak tumbuhan. Bahan ini dapat membantu mencegah penyakit tertentu, seperti penyakit degeneratif dan penyakit jantung, serta menjaga berat badan.

Khasiat Kacang polong untuk Badan

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan kacang polong yang boleh anda peroleh dengan memakannya secara berkala:

1. Mengawal gula darah

Pesakit kencing manis perlu memperhatikan jenis makanan yang dimakan, untuk mencegah kenaikan kadar gula dalam darah. Salah satu jenis makanan yang dapat membantu mengontrol gula darah adalah kacang polong, karena kacang polong memiliki indeks glisemik rendah, sehingga mereka meningkatkan kadar gula darah dengan lebih perlahan.

Selain itu, kandungan protein dan serat dalam kacang polong juga dapat membantu mengawal dan mencegah lonjakan kadar gula dalam darah. Ini menjadikan kacang polong sebagai salah satu makanan yang disarankan untuk penderita diabetes.

2. Menjaga kesihatan jantung

Tekanan darah tinggi (hipertensi) dapat meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok. Untuk mengelakkan ini, anda perlu mengawal tekanan darah anda dengan memakan makanan yang betul.

Kacang polong dapat menjadi pilihan makanan untuk mencegah tekanan darah tinggi karena mengandung sejumlah mineral, seperti magnesium, kalium, dan kalsium.

Tidak hanya itu, kandungan antioksidan dan serat pada kacang polong juga dapat mengurangi keradangan, menurunkan kolesterol jahat (LDL), dan mencegah pembentukan penyumbatan pada saluran darah (aterosklerosis) yang dapat menyebabkan penyakit jantung dan strok.

Inilah sebab mengapa kacang polong berguna untuk menjaga kesihatan jantung.

3. Mengurangkan risiko barah

Makan kacang polong secara berkala dapat mengurangkan risiko barah. Ini berkat kandungan antioksidannya yang dapat mengurangkan keradangan di dalam badan.

Kacang polong juga mengandung saponin, yang merupakan sebatian pada tanaman yang diketahui mempunyai kesan antikanker. Beberapa kajian menunjukkan bahawa saponin dapat menghambat pertumbuhan sel-sel tumor dan mencegah beberapa jenis barah.

4. Menjaga kesihatan pencernaan

Saluran pencernaan yang sihat dapat menyerap nutrien dari makanan secara optimum. Oleh itu, kesihatan pencernaan perlu dijaga.

Kacang polong adalah sumber serat yang baik untuk menyokong pertumbuhan bakteria baik di saluran pencernaan. Selain itu, pengambilan serat yang mencukupi juga dapat mengurangi risiko kolitis, kerengsaan usus, dan barah usus besar.

5. Adakah sumber protein yang baik

Adakah anda merasa lapar dengan mudah walaupun anda sudah cukup makan? Mungkin anda kekurangan pengambilan protein dan serat. Makanan yang mengandungi protein dan serat akan membuat anda kenyang lebih lama, kerana kedua-dua jenis nutrien ini dicerna dengan lebih perlahan oleh badan.

Kacang polong adalah sumber protein dan serat yang tinggi. Jadi, makan kacang polong dapat mengawal selera makan anda dan membuat anda kurang lapar. Selain itu, protein juga diperlukan untuk mengekalkan kekuatan otot dan kesihatan tulang.

Semua faedah kacang polong ini berkat kandungan nutrien di dalamnya. Tidak hanya sihat, kacang polong juga sangat senang dicari dan senang diproses menjadi pelbagai jenis hidangan. Untuk mengetahui bahagian kacang polong yang sesuai dengan keperluan anda, berjumpa lebih lanjut dengan pakar pemakanan.