Kesihatan

Ini adalah pelbagai penyebab barah mulut

Kanser mulut boleh menyerang lidah, bibir, gusi, pipi dalaman, bumbung mulut, hingga kerongkong. Penyebab barah mulut dianggap berkaitan dengan keturunan, tabiat merokok, begitu jugajangkitan virus.

Berdasarkan data dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), terdapat kira-kira 650,000 kes barah mulut yang dijumpai setiap tahun, dan lebih daripada separuh daripadanya menyebabkan kematian akibat penyakit ini.

Sebilangan besar kanser mulut adalah karsinoma sel skuamosa, yang cenderung menyebar dengan cepat. Namun, selalunya orang yang menghidap barah mulut tidak merasakan simptom, jadi keadaan ini biasanya hanya dapat dikesan ketika sudah memasuki tahap lanjut.

Apabila sudah memasuki tahap yang lebih maju, barah mulut dapat menunjukkan simptom dalam bentuk sariawan, tompok-tompok merah atau putih di mulut yang tidak membaik dalam masa lebih dari 2 minggu, benjolan tumbuh di mulut, mati rasa atau sakit di mulut , dan sukar bernafas. menelan atau bercakap.

Punca dan Faktor Risiko untuk Kanser Mulut

Kanser mulut terbentuk apabila sel-sel di mulut, termasuk lidah, gusi, dan bibir, mengalami perubahan genetik (mutasi). Perubahan ini menjadikan sel terus tumbuh dan membiak untuk membentuk barah.

Tidak jelas apa yang menyebabkan sel-sel di mulut bermutasi, tetapi diketahui bahawa terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena barah mulut. Salah satunya adalah jika ada keluarga kandung yang pernah menghidap barah.

Sebagai tambahan kepada sejarah keluarga yang menghidap barah, penyakit ini juga lebih berisiko bagi orang yang mempunyai faktor risiko berikut:

1 Masap

Tembakau adalah faktor risiko terbesar untuk kanser mulut. Merokok rokok, cerut, rokok paip (cangklong), atau mengunyah tembakau dapat meningkatkan kemungkinan terkena barah mulut antara 50-85%. Sebagai tambahan kepada orang yang merokok secara aktif, risiko kanser mulut juga dapat dialami oleh perokok pasif.

2. Penggunaan minuman beralkohol yang kerap

Orang yang sering meminum alkohol boleh mempunyai peningkatan risiko terkena barah mulut dan barah tekak hingga enam kali jika dibandingkan dengan orang yang menjalani gaya hidup sihat. Risiko akan jauh lebih tinggi jika ditambah dengan tabiat merokok.

Ini mungkin kerana kedua-dua tabiat buruk ini dapat merosakkan sel-sel di mulut, mengakibatkan perubahan sifat genetik yang menjadikannya ganas.

3. Kerap terdedah kepada cahaya matahari

Pendedahan berlebihan terhadap cahaya matahari atau sinaran ultraviolet (UV) dianggap sebagai penyebab barah mulut di kawasan bibir. Ini lebih berisiko bagi orang yang aktif di bawah sinar matahari.

4. Terijangkitan Virus Papilloma Manusia (HPV)

Jenis HPV tertentu, terutamanya virus HPV jenis 16, boleh menyebabkan pertumbuhan tisu yang tidak normal di mulut. Ini dapat meningkatkan risiko barah mulut. Anda boleh dijangkiti HPV semasa melakukan aktiviti seksual, termasuk seks oral, dengan orang yang menghidap HPV.

Selain kanser mulut, virus HPV juga boleh menyebabkan beberapa penyakit lain, seperti ketuat genital dan barah serviks.

5. Kurangnya kebersihan mulut

Kesihatan mulut dan pergigian yang buruk juga berperanan untuk menyebabkan barah mulut. Ini dianggap berkaitan dengan luka dan keradangan kronik pada mulut kerana kebersihan mulut yang buruk, sehingga sel-sel di rongga mulut rosak.

Ini disokong oleh penyelidikan yang menunjukkan bahawa orang yang jarang menggosok gigi, tidak kerap pergi ke doktor gigi untuk pemeriksaan kesihatan gigi dan mulut, menggunakan gigi palsu, gigi yang patah atau rosak yang tidak dirawat, dan sering mengalami gingivitis lebih berisiko untuk menghidap penyakit gusi. barah mulut.

6. Mempunyai ptabiat makan yang buruk

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa pola makan yang tidak sihat, seperti jarang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran, dianggap meningkatkan risiko terkena barah mulut. Risiko ini dapat dikurangkan dengan mengamalkan diet sihat berkhasiat yang seimbang.

7. Menderita penyakit tertentu

Beberapa keadaan, seperti leukoplakia, eritroplakia (kemunculan tompok-tompok merah di mulut), dan tumor kelenjar air liur, dianggap meningkatkan risiko kanser mulut. Selain itu, jangkitan HIV dan virus Epstein-Barr (EBV) juga dapat menyebabkan sel di mulut berubah menjadi sel malignan.

Agar tidak mendapat barah mulut, hindari beberapa faktor risiko, iaitu dengan berhenti merokok, mengurangkan pengambilan alkohol, menghindari tingkah laku seks yang berisiko, mendapatkan vaksinasi HPV, dan memeriksa gigi dan mulut anda dengan kerap ke doktor gigi.

Selain itu, jangan lupa untuk melakukan pemeriksaan diri secara lisan di rumah. Caranya adalah dengan melihat rongga mulut menggunakan cermin dan melihat apakah terdapat benjolan, tompok atau sariawan, serta luka penyembuhan yang panjang pada lidah, bibir, lelangit, dan rongga mulut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found