Kesihatan

Beberapa Pilihan Ubat Selsema Tulang

Sekiranya anda demam disertai dengan sakit pada tulang dan sendi, ia mungkin merupakan gejala selesema tulang. Untuk menghilangkan keluhan ini, terdapat beberapa jenis ubat selesema tulang yang boleh digunakan.

Selesema tulang sebenarnya bukan penyakit, tetapi merupakan gejala penyakit tertentu. Selesema tulang sering dikaitkan dengan penyakit chikungunya, demam berdarah denggi, dan osteomielitis, jadi keduanya sering disalah anggap sebagai selesema tulang.

Sakit sendi yang digambarkan sebagai gejala selesema tulang biasanya muncul di kawasan lutut. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan rasa sakit timbul di tulang belakang dan pergelangan tangan ke jari dan jari kaki.

Ubat Selsema Tulang Berdasarkan Sebabnya

Beberapa penyakit boleh menyebabkan gejala selesema tulang, iaitu sakit pada sendi atau tulang disertai demam. Penyakit yang sering menyebabkan gejala seperti ini: demam berdarah denggi (DHF), chikungunya, dan influenza.

Untuk melegakan gejala selesema tulang yang disebabkan oleh ketiga penyakit ini, terdapat beberapa jenis ubat selesema tulang yang boleh diresepkan oleh doktor, termasuk:

Parasetamol

Ubat ini digunakan sebagai pengurang demam dan penghilang rasa sakit yang disebabkan oleh keradangan dan jangkitan. Sebagai tambahan kepada preskripsi, parasetamol juga terdapat di farmasi dan boleh dibeli di kaunter. Walau bagaimanapun, pastikan anda membaca arahan untuk menggunakan ubat yang tertera pada label pembungkusan sebelum meminumnya.

Anda perlu tahu, dos maksimum parasetamol adalah 1000 mg setiap satu minuman atau tidak lebih daripada 4000 mg sehari. Penggunaan ubat ini melebihi dos yang disyorkan boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kerosakan hati.

Naproxen

Naproxen digunakan untuk melegakan gejala kesakitan dan pembengkakan pada sendi akibat keradangan. Ubat ini hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor dan anda dinasihatkan untuk selalu mengikuti arahan penggunaan ubat ini mengikut nasihat doktor.

Dos maksimum naproxen ialah 1500 mg sehari. Hentikan penggunaan segera dan lawati hospital terdekat jika terdapat gejala alergi yang ditandai dengan sakit dada, ruam kulit, dan pembengkakan muka, lidah, dan tekak.

Aspirin dan ibuprofen

Aspirin dan ibuprofen juga dapat digunakan untuk meredakan demam dan sakit. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan diambil sebelum mendapatkan diagnosis yang tepat dari doktor. Sebabnya adalah kerana kedua-dua ubat ini boleh menyebabkan kesan sampingan pendarahan dan bisul di perut yang boleh memburukkan DHF.

Untuk merawat selesema tulang yang disebabkan oleh osteomielitis, rawatan dengan antibiotik diperlukan mengikut preskripsi doktor. Sekiranya osteomielitis teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk merawat keadaannya.

Secara amnya, selesema tulang akibat influenza, denggi, dan chikungunya akan reda dalam 7-10 hari. Untuk mempercepat penyembuhan, anda disarankan untuk berehat sepenuhnya dan minum banyak air. Untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak pada sendi, anda boleh menggunakan kompres sejuk yang diselingi dengan kompres hangat.

Namun, jika setelah mengambil ubat selesema tulang, aduan tidak hilang atau bertambah buruk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Anda juga perlu berjumpa doktor sekiranya gejala selesema tulang dirasakan selama berminggu-minggu atau sering datang dan pergi. Selesema tulang yang berpanjangan dan berulang dapat menandakan penyakit autoimun.

Dalam menentukan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah dan sinar-X, untuk menentukan penyebab selesema tulang. Setelah penyebab munculnya gejala selesema tulang diketahui, doktor baru dapat memberikan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found