Kehidupan yang sihat

Utamakan Beta Karoten Semulajadi untuk Mata dan Badan yang Sihat

Beta karotena adalah sejenis karotenoid iaitu adalah bahan pigmen pada sayur dan buah merah, kuning dan oren. Beta karotena boleh didapati secara semula jadi dari sayur-sayuran dan buah-buahan, ia juga dapat dari makanan tambahan. Walau bagaimanapun, beta karoten semula jadi lebih disyorkan kerana lebih selamat.

Sumber semula jadi beta karoten adalah sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti wortel, kangkung, brokoli, ubi jalar, labu, sapodilla, dan aprikot. Anda dapat memenuhi keperluan beta karoten harian anda dengan memakan pelbagai jenis makanan ini.

Kebaikan Beta Carotene untuk Kesihatan Tubuh

Di dalam badan, beta karoten diubah menjadi vitamin A, yang memainkan beberapa peranan penting. Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan beta karotena yang perlu anda ketahui:

  • Menjaga kesihatan mata, terutama untuk mencegah katarak dan degenerasi makula.
  • Menjaga kulit yang sihat dan mengurangkan risiko selaran matahari, termasuk pada orang yang kulitnya sensitif terhadap cahaya matahari.
  • Mencegah rabun dan mengurangkan risiko kematian pada wanita hamil kerana Beta karoten juga penting untuk mengurangkan risiko demam dan cirit-birit selepas melahirkan anak.
  • Mencegah risiko penyakit paru-paru, seperti penyakit paru obstruktif kronik (COPD). Selain itu, beta karoten juga membantu mencegah bronkitis dan sesak nafas.
  • Mencegah pelbagai jenis barah, terutamanya barah payudara, barah kulit, dan barah ovari selepasnya
  • Membantu merawat AIDS, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, tekanan darah tinggi (darah tinggi), sakit kepala, pedih ulu hati, alkoholisme, kemurungan, epilepsi, artritis reumatoid, skizofrenia, vitiligo, dan psoriasis.

Makanan Tambahan Beta Karotena

Seperti yang telah disebutkan di atas, kebutuhan untuk beta karoten dapat dipenuhi dengan memakan makanan yang merupakan sumber semula jadi beta karoten. Anda tidak dinasihatkan untuk mengambil suplemen beta karoten tanpa sebarang petunjuk. Di samping itu, penggunaan suplemen beta karotena juga mesti sesuai dengan cadangan doktor.

Makanan tambahan beta karoten terbahagi kepada dua jenis, iaitu suplemen berasaskan air dan berasaskan minyak. Satu kajian menunjukkan bahawa suplemen beta-karoten berasaskan air lebih baik diserap oleh tubuh daripada makanan tambahan berasaskan minyak.

Dos suplemen beta karotena yang selamat untuk dimakan oleh orang dewasa ialah 6-15 mg sehari. Sementara untuk kanak-kanak, dos selamat ialah 3-6 mg sehari.

Ketahui kemunculan pelbagai kesan sampingan kerana pengambilan suplemen beta karotena dengan dos yang terlalu tinggi, termasuk kulit kuning atau oren. Sekiranya berlebihan, beta karoten sebenarnya boleh menyebabkan masalah kesihatan. Sebenarnya, disyaki suplemen beta karoten yang diambil dengan dosis tinggi multivitamin dapat meningkatkan risiko barah prostat pada lelaki.

Untuk mengelakkan beta karotena berlebihan, utamakan pengambilan beta karoten semula jadi dengan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan daripada beta karoten dalam bentuk suplemen. Sekiranya anda benar-benar memerlukan makanan tambahan, tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda supaya dosnya dapat disesuaikan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found