Kehidupan yang sihat

Melegakan Sakit Gigi Melalui Khasiat Cengkih

Manfaat cengkeh tidak hanya digunakan sebagai bahan dalam memasak, tetapi juga secara tradisional digunakan sebagai ubat untuk sakit perut dan batuk dengan kahak. Selain itu, cengkeh juga sering digunakan sebagai rawatan untuk merawat sakit gigi, bahkan sejak berabad-abad yang lalu.

Salah satu rempah asli Indonesia mengandungi bahan aktif eugenol yang berfungsi sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Oleh itu, menggunakan minyak cengkih pada gigi yang sakit dapat mengurangkan rasa sakit. Sekurang-kurangnya langkah ini boleh dicuba sebagai pertolongan cemas sehingga anda berjumpa doktor gigi.

Bagaimana Cengkih Membantu Mengatasi Sakit Gigi

Secara amnya, kerosakan gigi boleh disebabkan oleh adanya serpihan makanan yang tersekat di antara gigi. Sisa makanan yang tersekat di antara gigi secara beransur-ansur akan terkumpul dan menyebabkan plak pada gigi. Akibatnya, kerosakan gigi boleh berlaku. Biasanya, gejala awal kerosakan gigi dicirikan oleh rasa sakit ketika makan makanan manis, dan minuman panas atau sejuk.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minyak cengkeh mengandungi sebatian eugenol yang dapat melegakan gejala sakit gigi. Selain itu, sebatian eugenol juga anti-radang, sehingga dapat mengurangi keradangan yang terjadi pada gigi. Cengkeh juga mengandungi sifat antibakteria, antijamur, dan antioksidan. Kerana kesan ini, salah satu kelebihan bunga cengkih dipercayai dapat melegakan gejala sakit gigi.

Namun, hingga kini tidak ada bukti perubatan yang cukup untuk menunjukkan bahawa cengkeh berkesan dalam merawat sakit gigi, oleh itu kajian lebih lanjut diperlukan untuk memastikan keberkesanan manfaat cengkeh.

Cengkih Sebagai Pengendalian Sementara

Sekiranya anda mengalami sakit gigi, cuba gunakan minyak cengkih sebagai ubat sementara. Caranya adalah dengan menuangkan minyak cengkih ke dalam kapas kecil atau Putik kapas, kemudian sapukan pada gusi dan gigi yang sakit.

Selain menggunakan cengkeh, anda juga boleh mencuba beberapa cara lain sebagai rawatan awal untuk sakit gigi, termasuk:

  • Berkumur menggunakan air suam yang dicampurkan dengan garam.
  • Selain menggosok gigi dengan kerap, anda juga dapat membersihkan gigi menggunakan benang gigi (benang gigi). Ini dilakukan supaya serpihan makanan yang berada di antara gigi dapat dibersihkan dengan sempurna.
  • Ambil ubat penahan sakit, seperti paracetamol.
  • Kompres sejuk pada gusi yang bengkak, suhu sejuk dapat mengurangkan rasa sakit dan bengkak.
  • Ubat antiseptik yang mengandungi benzokaine boleh disapukan terus ke gusi dan gigi. Walau bagaimanapun, elakkan penggunaan terlalu banyak. Elakkan juga memberi ubat antiseptik yang mengandungi benzokain pada kanak-kanak di bawah umur 2 tahun.

Walaupun setelah menggunakan khasiat cengkeh dan menjalankan rawatan di atas, gusi dan gigi anda tidak lagi sakit, anda tetap digalakkan agar gigi anda diperiksa oleh doktor gigi.

Bagaimana dengan Kesan Sampingan Manfaat Cengkeh pada Gigi?

Umumnya, penggunaan cengkeh dalam makanan atau minuman masih dianggap selamat. Begitu juga dengan penggunaan minyak cengkih dalam merawat sakit gigi. Tetapi perlu diingat, penggunaan minyak cengkih terlalu kerap pada gigi sebenarnya berisiko merosakkan gigi dan gusi. Bukan hanya itu, jika anda sengaja memakan minyak cengkeh, anda boleh mengalami kesan sampingan seperti:

  • Sakit di hidung dan tekak kerana kerengsaan.
  • Sakit perut.
  • Cirit-birit.
  • Kesukaran bernafas.

Walaupun khasiat bunga cengkih telah lama digunakan, keberkesanan cengkeh dalam menghilangkan sakit gigi masih memerlukan kajian lebih lanjut. Oleh itu, disarankan untuk berjumpa dengan doktor gigi terlebih dahulu, jika anda ingin menggunakan cengkeh sebagai ubat sakit gigi.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found