Kesihatan

Inilah Punca Kehilangan Memori dan Cara Mengatasinya dan Mencegahnya

Kehilangan ingatan atau amnesia adalah keadaan di mana seseorang mengalami kesukaran untuk mengingati peristiwa atau pengalaman masa lalu, sama ada ingatan jangka pendek atau jangka panjang. Di samping itu, penghidap keadaan ini juga sukar menghadapi kenangan atau kenangan baru.

Kehilangan ingatan (amnesia) adalah perkara biasa pada orang yang mengalami kecederaan kepala yang teruk. Selain itu, kehilangan ingatan juga disebabkan oleh strok, demensia, atau pengambilan alkohol yang berlebihan

Beberapa kes kehilangan ingatan hanya berlaku dalam masa yang singkat dan dapat sembuh dengan sendirinya. Namun, kehilangan ingatan juga boleh menjadi sangat teruk dan kekal, menyukarkan penghidapnya untuk bergerak dan menjalani kehidupan normal.

Pelbagai Punca Kehilangan Ingatan

Berikut adalah beberapa keadaan atau penyakit yang boleh membuat seseorang mengalami masalah kehilangan ingatan:

1. Kecederaan kepala yang teruk

Punca kecederaan kepala yang teruk boleh berbeza-beza, mulai dari kemalangan jalan raya, kekerasan fizikal, turun dari ketinggian, hingga kemalangan sukan. Kecederaan kepala yang teruk sering menyebabkan kerosakan pada otak, yang boleh menyebabkan masalah dengan kehilangan ingatan atau kehilangan kesedaran.

Kecederaan otak akibat kecederaan kepala yang teruk perlu dirawat dengan cepat kerana boleh membawa maut. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan otak kekal.

2. Demesia

Demensia atau demensia pikun adalah salah satu penyebab kehilangan ingatan yang paling biasa. Sebilangan penghidap demensia mungkin mengalami kehilangan ingatan yang ringan, tetapi juga boleh menjadi teruk.

Umumnya, jenis demensia yang sering menyebabkan kehilangan ingatan yang teruk adalah penyakit Alzheimer. Penyakit Alzheimer agak biasa pada orang tua berusia lebih dari 65 tahun, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang yang lebih muda.

3. Pukulan

Strok adalah penyakit yang berlaku kerana otak mengalami kekurangan aliran darah dan oksigen, baik kerana saluran darah otak tersumbat atau pecah.

Penyelamat strok boleh mengalami gejala sukar bercakap dan menelan, sukar menggerakkan bahagian badan tertentu, lumpuh, koma, atau bahkan kehilangan ingatan.

4. Encephalitis

Encephalitis adalah keradangan pada tisu otak yang disebabkan oleh jangkitan, biasanya virus. Keradangan otak yang berlaku akibat keadaan ini boleh mencetuskan kerosakan pada pusat ingatan di otak, menyebabkan penghidapnya mengalami kehilangan ingatan.

5. Kekurangan oksigen ke otak

Keadaan ini secara perubatan dipanggil anoxia otak. Apabila tisu otak tidak mendapat cukup oksigen, fungsi otak akan terganggu. Anoxia otak boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, seperti penyakit jantung, strok, aritmia atau gangguan irama jantung, gangguan pernafasan, hingga keracunan karbon monoksida.

6. Gangguan mental

Gangguan kesihatan mental tertentu, seperti demensia asosiatif, boleh menyukarkan seseorang untuk menumpukan perhatian dan fokus, dan juga kealpaan. Demensia asosiatif lebih berisiko pada orang yang memiliki sejarah mengalami peristiwa traumatik, seperti penderaan seksual, kekerasan fizikal, dan bencana alam.

Selain demensia asosiatif, beberapa jenis gangguan mental yang lain, termasuk gangguan keperibadian disosiatif, keperibadian berganda, skizofrenia, dan kemurungan utama, juga dapat menyebabkan kehilangan ingatan.

7. Kesan sampingan ubat

Beberapa jenis ubat boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kehilangan ingatan. Contohnya adalah ubat tidur atau ubat penenang, ubat antidepresan, ubat penahan sakit narkotik, antihistamin, dan penenang otot.

Oleh itu, untuk mencegah atau mengurangkan risiko kehilangan ingatan, penggunaan ubat-ubatan ini mesti sesuai dengan nasihat doktor.

8. Pengambilan alkohol yang berlebihan

Pengambilan minuman yang mengandungi alkohol terlalu kerap atau berlebihan dalam jangka masa yang singkat boleh menyebabkan seseorang mengalami kehilangan ingatan, terutama semasa mabuk.

Dalam jangka masa panjang, alkoholisme juga boleh menyebabkan seseorang mengalami kekurangan vitamin B1 (kekurangan tiamin) dan komplikasi lain yang disebut sindrom Wernicke-Korsakoff. Penyakit ini boleh membuat seseorang mengalami kehilangan ingatan.

Cara Mengatasi Kehilangan Ingatan

Kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara, keadaan kehilangan ingatan perlu diperiksa oleh doktor agar penyebabnya dapat ditentukan. Untuk menentukan penyebab amnesia pesakit, doktor boleh melakukan pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti ujian darah, ujian fungsi kognitif, serta imbasan MRI atau CT kepala.

Setelah diketahui punca hilangnya ingatan, doktor dapat memberikan rawatan dalam bentuk:

Terapi dan pemerhatian oksigen

Kehilangan ingatan sering disebabkan oleh kekurangan oksigen ke otak.Oleh itu, doktor dapat memberikan terapi oksigen untuk memenuhi keperluan oksigen tisu otak.

Sementara itu, jika kehilangan ingatan disebabkan oleh kecederaan di kepala, doktor boleh memantau selama beberapa jam atau hari, bergantung kepada keparahannya.

Memberi ubat tertentu

Pemberian ubat dapat disesuaikan dengan penyebab hilangnya ingatan pesakit dan juga untuk membantu meningkatkan ingatan.

Sebagai contoh, pada orang dengan penyakit Alzheimer, doktor boleh memberi ubat untuk memperlahankan perjalanan penyakit dan meningkatkan kemampuan fungsi otak pesakit.

Sementara itu, jika kehilangan ingatan disebabkan oleh strok, doktor mungkin akan memberi ubat untuk memperbaiki aliran darah dan melegakan gejala kehilangan ingatan dan gejala strok yang lain.

Fisioterapi

Dalam kes kehilangan ingatan yang disebabkan oleh strok, doktor biasanya juga akan menasihati pesakit untuk melakukan fisioterapi untuk memulihkan fungsi badan, seperti pergerakan badan.

Di samping itu, doktor juga akan melakukan terapi okupasi dan terapi pertuturan untuk membantu pesakit kembali ke aktiviti mereka dengan lancar. Terapi pekerjaan juga boleh dilakukan untuk membimbing pesakit supaya dapat mengingat dan berfikir dengan lebih baik.

senaman otak

Untuk membantu mengatasi dan mencegah kehilangan ingatan, pesakit juga perlu melakukan latihan otak. Latihan otak yang dapat membantu meningkatkan ingatan termasuk bermain catur, belajar bahasa baru, belajar alat muzik, bermain kad, dan bermain teka-teki silang kata.

Mengubah gaya hidup

Seseorang yang mengalami kehilangan ingatan disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Caranya adalah dengan makan makanan berkhasiat untuk kesihatan otak, melakukan senaman secara teratur, cukup tidur, dan menguruskan tekanan dengan baik.

Untuk dapat menjalankan aktiviti, pesakit juga mungkin perlu menyimpan nota atau jurnal yang mengandungi aktiviti atau perkara yang perlu dilakukan atau meminta keluarganya untuk menemani dan mengingatkan mereka.

Cara Mencegah Kehilangan Ingatan

Untuk mengelakkan kehilangan ingatan berlaku, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan, iaitu:

  • Elakkan minum minuman beralkohol terlalu kerap atau berlebihan.
  • Gunakan penutup kepala atau topi keledar semasa memandu, bekerja di tapak pembinaan, atau ketika melakukan sukan di mana terdapat risiko kecederaan kepala.
  • Terapkan gaya hidup sihat dengan bersenam secara teratur, makan makanan yang sihat dan berkhasiat, dan berehat secukupnya.
  • Jaga kesihatan mental, iaitu dengan menguruskan tekanan dan kelonggaran.

Kehilangan ingatan boleh bersifat sementara dan tidak banyak mengganggu kehidupan seharian. Namun, dalam kes yang teruk, kehilangan ingatan juga menyukarkan penghidap untuk hidup berdikari dan harus bergantung pada orang lain.

Semakin cepat ia dirawat, semakin baik peluang bagi seseorang yang mengalami kehilangan ingatan untuk pulih. Oleh itu, jika anda mengalami masalah kehilangan ingatan, anda harus segera berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang tepat.