Kesihatan

L glutamine- Faedah, dos dan kesan sampingan

L-alanyl-L-glutamin adalah makanan tambahan asid amino untuk mengatasi kekurangan glutamin. Makanan tambahan ini mengandungi asid amino L-alanyl dan L-glutamin.

Selain mengatasi kekurangan glutamin, L-alanyl-L-glutamin juga dapat menjaga dan melindungi tisu usus. Dengan cara itu, penyerapan nutrien dapat berlaku dengan lebih baik dan risiko cirit-birit atau jangkitan pada saluran gastrointestinal juga dapat dikurangkan.

Tanda Dagangan L-alanyl-L-glutamin: Dipeptiven, Gabaxa, Glutalan, Glutiven

Apa SayaItulah L-Alanyl-L-Glutamine

kumpulanUbat preskripsi
KategoriMakanan tambahan asid amino
ManfaatMengatasi kekurangan glutamin
Digunakan olehMatang
L-alanyl-L-glutamin untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan.

Tidak diketahui sama ada L-alanyl-L-glutamin dapat diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatSuntik

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan L-Alanyl-L-Glutamine

L-alanyl-L-glutamin hanya boleh digunakan seperti yang ditetapkan oleh doktor. Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan L-alanyl-L-glutamine adalah:

  • Jangan gunakan L-alanyl-L-glutamin jika anda alah kepada ubat ini. Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan. L-alanyl-L-glutamin tidak digalakkan digunakan oleh wanita hamil dan menyusui.
  • Beritahu doktor anda jika anda pernah atau pernah mengalami asidosis metabolik, penyakit buah pinggang, atau penyakit hati.
  • Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi alahan atau berlebihan selepas menggunakan L-alanyl-L-glutamin.

Dosis dan Arahan Penggunaan L-Alanyl-L-Glutamine

Dos L-alanyl-L-glutamin akan disesuaikan mengikut keperluan asid amino ini dan tahap keadaan pesakit yang teruk. Tempoh maksimum pengambilan suplemen ini adalah 3 minggu.

Makanan tambahan L-alanyl-L-glutamin boleh didapati dalam persiapan 200 mg / ml L-alanyl-L-glutamin. Dosanya ialah 300–500 mg / kgBW sehari. Dos maksimum ialah 500 mg / kg berat badan setiap hari.

Makanan tambahan ini akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor.

Cara Menggunakan L-Alanyl-L-Glutamine dengan betul

Suntikan L-alanyl-L-glutamin hanya boleh diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Ikuti arahan dan cadangan yang diberikan oleh doktor semasa rawatan dengan L-alanyl-L-glutamine.

Semasa rawatan, anda mungkin diminta untuk menjalani pemeriksaan fungsi elektrolit, asid-basa, atau hati anda secara berkala.

Interaksi L-Alanyl-L-Glutamine dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui berlaku kerana penggunaan L-alanyl-L-glutamine dengan ubat lain. Untuk sentiasa selamat, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat atau suplemen lain, termasuk produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya L-Alanyl-L-Glutamin

Sekiranya digunakan pada dos yang disyorkan, makanan tambahan yang mengandungi L-alanyl-L-glutamin jarang menyebabkan kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, kandungan glutamin dalam suplemen ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti mual, sembelit, sakit kepala, sakit belakang, atau sakit perut. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami aduan ini atau reaksi alahan terhadap ubat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found