Keluarga

Bolehkah Ibu Menyusu Berpuasa? Baca Ini Sebelum Memutuskan

Keraguan tentang puasa biasanya dialami oleh ibu-ibu yang masih menyusu. Mereka bimbang sekiranya susu ibu adalah satu-satunya pengambilan bayi, ia akan menurun dari segi kuantiti dan kualiti. Sebenarnya, bolehkah ibu menyusu berpuasa?

Keputusan untuk berpuasa atau tidak berada di tangan Busui. Namun, sebenarnya Busui tidak perlu terlalu risau. Sebabnya, walaupun anda berpuasa, badan anda akan menyesuaikan diri secara semula jadi.

Jumlah dan kualiti susu ibu pada ibu menyusu yang berpuasa tidak berubah

Walaupun pengambilan minuman dan makanan dihentikan buat sementara waktu selama beberapa jam, jumlah susu yang dihasilkan umumnya tidak dikurangkan. Ini kerana pada waktu yang rentan ini, tubuh akan mengambil simpanan lemak dari badan untuk menghasilkan susu ibu, sehingga jumlah pengeluaran susu akan tetap seperti biasa.

Lalu, bagaimana pemakanannya? Jumlah nutrien dalam susu ibu memang akan sedikit berkurang, terutama kadar vitamin dan mineral seperti magnesium, kalium, dan zink. Namun, Busui tidak perlu risau kerana komposisi makronutrien susu ibu (protein, karbohidrat, dan lemak) tetap sama, sehingga tidak akan mengganggu pertumbuhan bayi.

Perubahan komposisi susu ibu ketika berpuasa juga lebih dipengaruhi oleh apa yang dimakan oleh Busui dan keperluan bayi itu sendiri. Komposisi susu ibu akan berubah sekiranya Busui hanya makan sedikit makanan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai makanan yang mencukupi dan jangan lupa makan makanan berkhasiat agar kualiti susu ibu terjaga.

Puasa ketika menyusu secara amnya tidak akan membahayakan. Menurut penyelidikan, keseimbangan kimia dalam tubuh dan badan berfungsi antara ibu yang menyusui dan mereka yang umumnya tidak sama.

Perhatikan keadaan bayi dan Busui

Sekiranya Busui masih menyusukan bayi yang berusia kurang dari 6 bulan, keputusan untuk berpuasa pada bulan Ramadhan mesti dipertimbangkan dengan teliti. Ini kerana pada usia itu, bayi hanya mengambil susu ibu dan mempunyai corak penyusuan yang berbeza dari bayi berusia 1 tahun yang telah menerima makanan pelengkap.

Busui masih boleh menyusui ketika berpuasa, tetapi pastikan keperluan cecair Busui dipenuhi dengan baik agar tidak mengalami dehidrasi. Sebabnya, dalam kes dehidrasi yang teruk, bekalan susu ibu mungkin berkurangan untuk sementara waktu.

Jadi, jika tanda-tanda dehidrasi seperti mata kering, mulut, dan bibir, merasa sangat dahaga, kencing gelap, sakit kepala, keletihan, dan merasa lemah, segera batalkan puasa.

Segera minum air atau minum larutan garam dan gula untuk menggantikan cecair badan yang hilang. Periksa dengan doktor anda jika ia tidak bertambah baik setelah berehat sekitar 30 minit.

Bagi bayi, Busui disarankan untuk berhenti berpuasa jika si kecil kelihatan lesu, sering mengantuk, sering menangis, dan kekerapan membuang air kecil dan buang air besar menurun. Ini boleh menjadi tanda bahawa bayi anda mengalami dehidrasi atau tidak mendapat cukup susu.

Petua Menyusu Semasa Berpuasa

Untuk mempercepat proses penyusuan semasa berpuasa, ada petua yang boleh diikuti oleh Busui. Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Beli sebahagian besar keperluan puasa anda sebelum bulan Ramadhan, agar Busui dapat lebih banyak rehat ketika bulan puasa tiba.
  • Hadkan aktiviti, terutamanya aktiviti berat. Sebaiknya elakkan aktiviti di bawah sinar matahari.
  • Pastikan makanan yang dimakan pada waktu subuh dan iftar memenuhi kecukupan pemakanan.Selain itu, pastikan Busui minum banyak air semasa berbuka puasa dan sahur.
  • Jangan terlepas makanan tambahan vitamin untuk ibu menyusu. Doktor boleh mengesyorkan makanan tambahan vitamin yang boleh diambil pada waktu subuh.
  • Periksa dengan doktor anda jika Busui menurunkan berat badan lebih dari 1 kg seminggu.

Walaupun keinginan untuk berpuasa penuh begitu besar, Busui tetap harus memperhatikan keadaan badan. Sebaliknya, jangan memaksa diri untuk terus berpuasa, jika Busui merasa tidak sihat atau tidak mampu secara fizikal.

Tidak semua wanita dapat menyusu ketika berpuasa. Oleh itu, jangan memaksa diri untuk berpuasa jika anda merasa tidak boleh. Sekiranya Busui ragu apakah cukup sihat untuk berpuasa ketika menyusu, anda harus berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found