Kesihatan

Tarikh Ramalan Sudah Berlalu, Tetapi Bayi Belum Lahir

Buruh atau kelahiran bayi biasanya dianggarkan mengandung sekitar 40 minggu. Tetapi, jikan bayi belum juga lahir setelah melewati tarikh yang diramalkan, terdapat beberapa kemungkinan penyebabnya. Salah satu penyebab yang paling biasa adalah kehamilan pertama anda.

Tarikh lahir yang diramalkan adalah tarikh yang dianggarkan dalam beberapa cara, seperti mengira hari pertama haid terakhir (LMP) dan melalui pemeriksaan ultrasound yang dilakukan oleh doktor. Tarikh ramalan ini tidak mutlak, dan kelahiran bayi mungkin berlaku di luar tarikh yang diramalkan.

Kemungkinan Punca Bayi Lahir Selepas Tarikh Ramalan

Bayi yang dilahirkan selepas tarikh yang diramalkan boleh disebabkan oleh kesalahan semasa menentukan hari pertama haid terakhir.

Beberapa perkara lain yang menyebabkan bayi dilahirkan selepas tarikh akhir yang diramalkan adalah:

 • Kelahiran pertama
 • Janin adalah lelaki
 • Wanita hamil yang gemuk
 • Pernah mengalami situasi yang sama sebelum ini
 • Masalah dengan plasenta dan janin

Risiko Kelahiran Selepas Tarikh Ramalan

Apabila bayi dilahirkan melepasi tarikh yang diramalkan, terutama sehingga lebih dari 42 minggu, risiko berikut dapat terjadi pada bayi:

 • Kekurangan oksigen.
 • Pertumbuhan melambatkan atau bahkan berhenti, kerana biasanya fungsi plasenta akan merosot setelah kehamilan 38 minggu.
 • Sukar untuk melalui saluran kelahiran, kerana ukuran tubuhnya terlalu besar. Sekiranya bayi tidak dapat bersalin secara normal, maka doktor mungkin akan mencadangkan pembedahan caesar atau penghantaran dengan bantuan forceps.
 • Mengurangkan jumlah cecair amniotik, walaupun cairan inilah yang melindungi janin dalam rahim. Cecair ketuban yang berkurang ini boleh mempengaruhi degupan jantung janin.
 • Menelan dan menyedut najis pertama (mekonium) yang terdapat di dalam air ketuban. Ini boleh mengganggu saluran pernafasannya dan membuat paru-parunya tidak berkembang dengan baik.
 • Mengalami gangguan janin, yang dicirikan oleh degupan jantung yang perlahan.
 • Meninggal di rahim atau meninggal sejurus selepas dilahirkan.

Mengendalikan Kehamilan Melalui Tarikh Penghantaran yang Diramalkan

Sekiranya sudah lebih dari satu minggu selepas tarikh bersalin, keadaan wanita hamil akan terus dipantau oleh doktor untuk melihat apakah ada tanda-tanda komplikasi. Secara amnya, kebanyakan wanita hamil telah melahirkan secara spontan sebelum usia kehamilan 42 minggu.

Untuk mencegah kelahiran selepas usia 42 minggu, doktor biasanya akan melakukan induksi ketika kehamilan adalah 41 minggu dan serviks sudah siap, atau bahkan secepat mungkin jika terjadi komplikasi. Terdapat juga doktor yang boleh memilih untuk menunggu kelahiran secara semula jadi atau mencadangkan induksi semula jadi sambil memantau keadaan ibu dan janin yang hamil.

Sekiranya anda berada dalam situasi seperti ini, cubalah bertenang. Terutama jika doktor mengatakan bahawa keadaan janin baik. Jangan biarkan keadaan ini menambah beban fikiran anda.

Cuba buat diri anda sibuk, jadi anda tidak perlu memikirkan masa buruh tiba. Di samping itu, lakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala kepada pakar kandungan sehingga hari bayi dilahirkan.