Kesihatan

Di Rumah Ramai Nyamuk? Ini adalah penyakit yang boleh membendung anak kecil anda

Terdapat banyak nyamuk di rumah saya, kerana anda malas membersihkannya...”

Ibu mesti biasa dengan lirik lagu anak-anak, bukan? Kandungan lagu itu benar kamu tahu, Roti! Melalui gigitan nyamuk, si kecil dapat terkena pelbagai jenis penyakit. Apakah penyakit ini? Ayuh, semak di sini.

Walaupun berukuran kecil, nyamuk bukanlah haiwan yang dapat dipandang ringan. Ini kerana hanya melalui gigitan sahaja, pelbagai penyakit dan masalah kesihatan dapat menyerang bayi anda.

Senarai Penyakit yang Disebabkan oleh Gigitan Nyamuk

Secara amnya, nyamuk yang sering menggigit manusia adalah nyamuk betina. Ini dilakukan oleh nyamuk betina untuk mendapatkan protein dan zat besi yang terkandung dalam darah untuk menghasilkan telur.

Aduan yang sering disebabkan oleh gigitan nyamuk adalah penampilan gatal-gatal dan timbulnya lebam pada kulit. Tetapi itu bukan semua bro! Terdapat beberapa penyakit yang dapat disebarkan melalui gigitan nyamuk, seperti:

1. Demam denggi

Ibu tentu tidak asing dengan demam denggi atau demam berdarah. Penyakit ini disebabkan oleh virus Denggi yang memasuki badan melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti dan Aedes albopictus. Apabila dijangkiti virus Denggi Anak kecil anda boleh mengalami beberapa aduan dan gejala, seperti:

  • Demam panas.
  • Sakit kepala yang teruk.
  • Sakit di bahagian belakang mata.
  • Ruam kulit dalam bentuk bintik merah.
  • Keletihan.
  • Pening dan muntah.
  • Sakit sendi dan otot yang teruk.

Penyakit ini tidak boleh dipandang ringan dan memerlukan pemantauan yang teliti dari doktor. Tanpa rawatan yang betul, denggi boleh membawa maut.

2. Malaria

Penyakit yang disebabkan oleh parasit Plasmodium biasanya disebarkan melalui gigitan nyamuk Anopheles. Apabila dijangkiti parasit ini, si kecil anda boleh mengalami simptom, seperti demam, menggigil, berkeringat, dan sakit kepala. Sebenarnya, sebilangan kanak-kanak boleh mengalami anemia teruk dan juga masalah pernafasan.

Biasanya gejala dan aduan malaria akan muncul 10-15 hari selepas gigitan nyamuk. Malaria memerlukan rawatan segera, kerana boleh membahayakan nyawa si Kecil.

3. Chikungunya

Chikungunya adalah jangkitan virus yang disebabkan oleh gigitan nyamuk Aedes aegypti atau Aedes albopictus. Penyakit Chikungunya dicirikan oleh demam dan sakit sendi secara tiba-tiba, yang menyukarkan penghidapnya untuk bergerak.

Gejala ini biasanya berlanjutan sekitar seminggu. Tetapi pada sesetengah pesakit, sakit sendi dapat bertahan selama berbulan-bulan.

4. Virus Zika

Seperti chikungunya dan demam denggi, virus Zika menular melalui gigitan nyamuk Aedes aegypti.

Gejala yang mungkin timbul termasuk ruam kulit, gatal di seluruh badan, sakit kepala, demam tinggi, sakit sendi dan otot, mata merah atau konjungtivitis, sakit di belakang mata, dan kemungkinan pembengkakan pada sendi tangan dan kaki.

Sekiranya jangkitan virus Zika berlaku pada wanita hamil, terdapat risiko peningkatan kecacatan janin.

Melindungi Anak Kecil Anda dari Gigitan Nyamuk

Memandangkan bahaya beberapa penyakit yang dapat menular melalui gigitan nyamuk, anda perlu mengambil langkah pencegahan berikut agar si kecil anda menghindari gigitan nyamuk:

  • Letakkan kelambu di tilam bayi anda untuk mengelakkan gigitan nyamuk.
  • Gunakan losyen penghalau nyamuk yang selamat dan diformulasikan khas untuk kanak-kanak.
  • Seboleh-bolehnya, pakai pakaian yang selesa yang dapat menutupi seluruh tubuh bayi anda semasa anda membawanya keluar dari rumah.

Selain itu, selalu jaga kebersihan di rumah, buang bekas atau tempat yang dapat menampung genangan air sehingga nyamuk tidak dapat berkembang biak. Jangan teragak-agak untuk membawa si kecil anda ke doktor sekiranya dia mengalami aduan yang dinyatakan di atas.