Keluarga

Mengenai Baby Swaddle Ibu Perlu Tahu

Membawa bayi dipercayai dapat membuatnya tidur lebih nyenyak. Namun, proses ini mesti dilakukan dengan betul, Bun. Sekiranya tidak, swaddling sebenarnya boleh mengganggu perkembangan Little One. kamu tahu.

Swaddling telah menjadi kebiasaan sejak abad ke-18 sebagai cara untuk menenangkan bayi dengan membuat mereka merasa seperti berada dalam rahim ibu mereka.

Selain itu, swaddling dapat membuat bayi yang baru lahir tidur lebih nyenyak, kerana swaddling dapat menghalangnya mengganggu refleks mengejutkan yang sering membangunkan mereka semasa tidur.

Mengenai Baby Swaddle Yang Perlu Anda Ketahui

Untuk menjaga keselamatan bayi, anda memerlukan pengetahuan dan kemahiran khas. Ayuh, Ibu, apa yang perlu anda ketahui semasa membungkus bayi:

1. Bilakah masa yang tepat untuk membungkus bayi?

Swaddling harus dilakukan pada bayi baru lahir. Jangan membengkak bayi selepas 3-4 bulan, kerana pada usia ini bayi boleh berguling ke sebelah. Ini boleh menjadikan bayi terdedah kepada pembengkakan dan meningkatkan risiko sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS).

2. Mengapakah bayi suka menolak untuk dibengkokkan?

Sebenarnya, bayi tidak menolak untuk dibengkokkan, Bun. Hanya saja, ketika dalam kandungan dia biasa mengangkat tangan untuk menutup wajahnya, sehingga ketika tangannya diluruskan untuk dibalut, dia sepertinya menolak.

3. Jenis kain apa yang terbaik untuk membalut bayi?

Elakkan menggunakan kain yang terlalu tebal untuk membalut si kecil anda. Sebaliknya, anda boleh memilih kain kapas nipis. Selain itu, kini terdapat juga swaddle bayi segera yang hanya perlu ditutup dengan zip atau Velcro.

4. Adakah terdapat kekurangan untuk membungkus bayi?

Salah satu risiko membengkak bayi adalah berlakunya SIDS, terutama jika terdapat kesalahan dalam teknik swaddling. Oleh itu, adalah mustahak untuk selalu meletakkan bayi di punggungnya, bukan di perutnya semasa membengkak.

Selain itu, hindarkan bayi dengan terlalu ketat, terutama pada kaki, kerana ini sebenarnya boleh mengganggu perkembangannya.

Petua Menyapu Bayi Selamat

Setelah memahami pelbagai perkara mengenai pembengkakan bayi, maka anda perlu mengetahui petua selamat pada bayi yang membengkak, termasuk:

  • Pastikan swaddle tidak melepasi bahu si kecil, apalagi menyentuh dagunya. Ini kerana bayi boleh salah mengira kain untuk menyusu.
  • Elakkan meletakkan swaddle terlalu rapat. Pastikan tangan dan kaki si kecil masih boleh bergerak di dalamnya.
  • Periksa suhu bayi anda secara berkala dengan tangan anda untuk memastikan dia tidak terlalu panas semasa membengkak.
  • Elakkan membelai si kecil jika dia tidur dengan anda, kerana ini menyebabkan dia merasa panas dan tidak dapat bergerak ketika dihancurkan oleh badan anda secara tidak sengaja.

Untuk menentukan kapan bayi perlu dikeluarkan dari swaddle, anda boleh mencuba membungkus si kecil dengan satu tangan tanpa dibelai. Sekiranya dalam 1 minggu dia dapat tidur dengan tenang dalam posisi ini, itu berarti dia siap untuk beralih ke masa yang tidak lagi membengkak. Namun, jika belum, itu berarti dia masih perlu dipusingkan.

Nah, sekarang anda tidak perlu bingung dan bimbang lagi. Dengan teknik yang betul, swaddling dapat membantu bayi tidur nyenyak. Juga ingat untuk selalu membawa anak kecil anda ke doktor agar kesihatan dan perkembangannya sentiasa dipantau. Sekiranya perlu, ibu boleh berunding mengenai pemasangan swaddle bayi ke doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found