Kehidupan yang sihat

Pelbagai Cara Mengatasi Payudara Besar di sebelah

Payudara besar umumnya tidak disebabkan oleh kelainan yang berbahaya. Namun, keadaan ini dapat mengurangkan keyakinan diri sesetengah wanita. Untuk mengatasi aduan ini, ada beberapa cara untuk mengatasi payudara besar yang boleh dilakukan.

Sebilangan wanita mengalami payudara besar di satu sisi. Biasanya payudara kiri sedikit lebih besar daripada payudara kanan. Perbezaan ukuran ini sebenarnya agak normal, terutamanya jika wanita itu hamil atau menyusu. Ukuran payudara juga boleh menjadi sedikit lebih besar dan lebih padat semasa ovulasi.

Namun, wanita masih perlu berwaspada. Dalam beberapa kes, perubahan ukuran payudara yang menjadikannya satu sisi boleh menjadi tanda barah payudara.

Sekiranya anda mengalami payudara besar di satu sisi dan tidak menyusu, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk memastikan bahawa perubahan ukuran payudara bukan disebabkan oleh barah payudara.

Sekiranya doktor anda menentukan bahawa payudara anda sihat walaupun ukurannya berbeza, anda tidak perlu risau. Tetapi jika perbezaan ukuran ini membuat anda merasa kurang yakin, ada beberapa cara untuk menjadikan payudara anda kelihatan lebih simetris.

MuslihatMudah Mengatasi Payudara Besar

Cara mudah untuk menjadikan payudara sisi besar kurang kelihatan adalah seperti berikut:

1. Memakai coli sukan dan pakaian yang sesuai

2. Tutup dengan rambut

Sekiranya anda mempunyai rambut panjang, biarkan rambut anda turun. Susunkan beberapa rambut ke bahagian depan dada untuk menutupi payudara kecil. Oleh itu, ukuran payudara tidak kelihatan terlalu berbeza.

3. Mengatur postur

Payudara boleh kelihatan lebih simetris dengan menyesuaikan kedudukan badan. Semasa duduk, elakkan menghadap ke depan, tetapi duduk di sisi dengan kedudukan payudara yang lebih besar jauh dari orang lain.

Kedudukan sisi ini akan menjadikan payudara yang lebih kecil kelihatan sama dengan payudara yang lebih besar. Lakukan juga kedudukan ini semasa anda mengambil gambar.

4. Menggunakan pembalut

Anda juga boleh menggunakan PAD atau baji di sebalik coli. Kaedahnya adalah seperti berikut:

 • pilih pembalut selesa

  Terdapat beberapa jenis pembalut yang boleh anda gunakan untuk menjadikan kedua payudara kelihatan simetri. Melapisi Boleh diletakkan di dalam coli pada payudara yang lebih kecil.

  Terdapat pembalut diperbuat daripada busa, kain, silikon, dan gel. Kesemuanya boleh memberi kesan yang sama. Tetapi yang paling penting, pilih pembalut yang terasa selesa.

 • Pilih coli dengan pembalut boleh ditanggalkan

  Kelebihan coli yang dilengkapi dengan pembalut boleh ditanggalkan ialah anda boleh menambah pembalut lebih banyak pada payudara yang lebih kecil.

  Anda juga boleh memasangnya pembalut pada payudara yang lebih kecil dan menanggalkan pembalut pada payudara yang lebih besar sehingga ukurannya sama.

 • Pilih coli dengan berbariscawan

  Cawan linen bra adalah sejenis bra dengan busa tambahan pada cawan. Bra jenis ini dapat menyamakan ukuran payudara besar di sisi lain, terutamanya jika perbezaan ukurannya tidak terlalu jauh. Bra seperti ini juga dapat membantu mengekalkan bentuk dan ukuran payudara agar tetap sama.

Pembedahan Mengatasi Payudara Besar

Cara mengatasi payudara besar dengan hasil kekal adalah melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, pembedahan payudara termasuk dalam pembedahan besar dan mempunyai risiko. Sekiranya anda ingin melakukan pembedahan untuk menyamakan ukuran payudara, pertama-tama berjumpa dengan pakar bedah plastik untuk mempertimbangkan perbandingan faedah dan risiko.

Beberapa pembedahan untuk merawat payudara besar adalah:

Sayarancangan mp hlmtetek

Melakukan implan untuk membesarkan payudara boleh dilakukan untuk menyamakan ukuran kedua payudara. Pembedahan implan payudara bermaksud meningkatkan ukuran payudara dengan kantung silikon.

Beg boleh diisi dengan larutan cair, gel, atau larutan masin. Beg silikon berisi cecair dapat membuat payudara anda kelihatan lebih semula jadi, sementara beg berisi gel dapat membuat payudara anda kelihatan lebih kenyang.

Penolakan

Selagi ia tidak mengganggu anda, ukuran payudara yang besar tidak memerlukan rawatan khas. Sekiranya anda terganggu dengan ukuran payudara yang tidak sama, lakukan helah di atas.

Tetapi jika perbezaan ukuran payudara cukup mencolok dan anda mahukan hasil tetap, pembedahan payudara boleh menjadi penyelesaiannya. Tetapi perlu diingat, sebelum anda menjalani pembedahan, berjumpa dengan pakar bedah plastik terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found