Keluarga

Serangkaian kebaikan susu soya untuk ibu menyusu

Busui mesti biasa dengan susu kedelai, bukan? Selain mempunyai rasa yang enak, susu yang diperbuat daripada kacang soya juga bermanfaat bagi wanita yang sedang menyusui. Ayuh, ketahui apa faedahnya di sini.

Susu kedelai adalah minuman susu yang diperbuat daripada tumbuhan, iaitu kacang soya. Susu ini sering digunakan sebagai alternatif susu lembu oleh vegetarian atau seseorang yang mempunyai alergi terhadap susu lembu.

Nutrien yang terdapat dalam susu kedelai termasuk air, protein, karbohidrat, gula, lemak, serat, dan asam folat. Selain itu, kacang soya juga kaya dengan phytoestrogen, yang merupakan sebatian aktif pada tumbuhan yang serupa dengan hormon estrogen yang terdapat secara semula jadi di dalam badan wanita.

Empat Khasiat Susu Soya untuk Ibu Menyusu

Susu kedelai dibuat dengan merendam kacang soya selama beberapa jam, kemudian mengisar dan mendidihnya. Jika dibandingkan dengan susu lembu, susu kedelai mempunyai warna putih kekuningan dan rasa dan aroma yang khas.

Berikut adalah 4 kebaikan susu soya untuk ibu menyusu:

1. Sebagai sumber tenaga

Adalah wajar bahawa setelah melahirkan, Busui menjadi letih dan lemah kerana badan Busui masih perlu menyesuaikan diri. Selain itu, Busui juga harus menjaga Si Kecil sepanjang hari, jadi Busui berehat sedikit. Semasa proses penyusuan, Busui dapat kehilangan banyak tenaga, terutama jika susu tidak lancar.

sekarang, untuk mengembalikan tenaga Busui yang telah terbuang, susu kedelai boleh menjadi pilihan yang tepat, kamu tahu. Kandungan karbohidrat dan lemak yang terdapat dalam susu kedelai dapat diproses oleh tubuh sedemikian rupa, sehingga dapat menghasilkan tenaga untuk tubuh ibu yang menyusu.

2. Meningkatkan pengeluaran susu ibu

Ramai orang percaya bahawa susu soya dapat meningkatkan pengeluaran susu. Ini mungkin disebabkan oleh kandungan vitamin B6 di dalamnya. Salah satu kelebihan vitamin B6 yang perlu anda ketahui ialah ia dapat meningkatkan mood.

sekarang, jika mood Busui baik, penghasilan hormon oksitosin menjadi banyak ketika menyusu. Apabila hormon ini meningkat, Busui akan merasakan perasaan kasih sayang, kesenangan, dan kebahagiaan. Selain itu, oksitosin juga dapat memicu susu keluar dengan banyak.

Bukan hanya vitamin B6, kandungan zat besi dalam susu kedelai juga berperanan mencegah anemia atau kekurangan darah di Busui. Anemia adalah penyebab paling kerap penurunan bekalan susu pada ibu baru.

 3. Menjaga kesihatan pencernaan

Susu kedelai juga mengandungi serat yang sangat baik untuk sistem pencernaan, sehingga dapat membantu pergerakan usus menjadi lebih lancar. Ini tentu saja sangat penting, terutamanya jika Busui masih mempunyai jahitan setelah melahirkan.

Malangnya, sebilangan orang boleh mengalami kembung dan cirit-birit ketika memakan susu kedelai. Namun, jika Busui bukan orang yang peka terhadap kacang soya, susu ini selamat diminum. Macam mana boleh jadi.

4. Meningkatkan daya tahan

Kacang soya juga kaya dengan beberapa mineral. Salah satunya ialah zink. Kandungan zink dalam susu kedelai diyakini dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh Busui, terutama kerana Busui sering bangun lewat dan kurang tidur kerana dia harus menyusukan bayinya setiap kali dia meminta untuk menyusui.

Kemungkinan Risiko Terhadap Bayi Semasa Mengonsumsi Susu Kedelai

Walaupun mempunyai manfaat untuk ibu yang menyusui, susu kedelai juga mempunyai risiko yang mungkin timbul pada bayi. Ini disebabkan oleh kandungan fitoestrogen yang terdapat dalam kacang soya.

Hormon ini dapat memasuki tubuh si Kecil melalui susu ibu ketika Busui menyusukannya. Satu kajian menunjukkan bahawa fitoestrogen dalam susu kedelai dapat mempengaruhi perkembangan sikap anak perempuan untuk menjadi kurang feminin dan mempercepat pertumbuhan payudara mereka sebelum akil baligh.

Walau bagaimanapun, kajian ini hanya membincangkan kesan fitoestrogen pada bayi yang diberi susu formula yang diperbuat daripada kacang soya. Kesan fitoestrogen dari susu kedelai yang terdapat dalam susu ibu pada bayi masih perlu dikaji lebih lanjut.

Itulah faedah susu soya untuk ibu yang menyusukan bayi dan risiko yang mungkin timbul kepada bayi. Sekiranya Busui merancang untuk selalu menggunakan susu kedelai, anda harus terlebih dahulu mempertimbangkan faedah dan risikonya. Selain itu, tidak ada salahnya berunding dengan doktor anda sebelum meminumnya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found