Kesihatan

6 Cara Mengatasi Sakit Tailbone Semasa Kehamilan

Sakit tulang belakang semasa mengandung adalah salah satu keadaan yang sering dikeluhkan oleh wanita hamil. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh membuat wanita hamil tidak selesa ketika duduk atau berbaring. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil.

Pada dasarnya sakit tulang ekor adalah perkara biasa yang dialami oleh wanita hamil, terutamanya pada trimester ketiga kehamilan. Ini disebabkan oleh peningkatan ukuran janin yang kemudian menekan tulang ekor, sehingga tulang ekor terasa sakit.

Pelbagai Cara Mengatasi Sakit Tailbone

Selain disebabkan oleh ukuran janin yang semakin meningkat, sakit tulang ekor semasa kehamilan boleh disebabkan oleh perubahan hormon, kenaikan berat badan, dan sembelit.

Sekiranya wanita hamil mengalami sakit tulang ekor, cubalah cara berikut untuk mengatasinya:

1. Bersenam secara berkala

Senaman secara berkala boleh dilakukan untuk mengatasi sakit belakang semasa kehamilan. Latihan yang boleh menjadi pilihan bagi wanita hamil untuk mengatasi kesakitan adalah yoga pranatal.

Selain mengatasi sakit belakang, yoga pranatal atau yoga untuk wanita hamil juga dapat melegakan sakit tulang ekor. Berikut adalah pergerakan yoga pranatal yang boleh dilakukan oleh wanita hamil di rumah untuk merawat sakit tulang ekor:

  • Posisikan badan anda seperti merangkak dengan tangan di bawah bahu.
  • Selepas itu, tarik nafas dan biarkan perut turun sedikit.
  • Tarik nafas dan tekan tangan wanita hamil ke bawah sambil perlahan-lahan melakukan pergerakan
  • Lakukan pergerakan ini 10 kali.

2. Duduk dengan bantal

Sekiranya anda mempunyai pekerjaan yang memerlukan anda duduk lama, gunakan tikar tempat duduk atau bantal dan ubah posisi duduk anda setiap beberapa jam. Ini dapat mengurangkan tekanan pada tulang ekor dan menghilangkan rasa sakit pada tulang ekor.

Wanita hamil juga dapat melakukan pergerakan ringan dalam keadaan duduk untuk merawat sakit tulang ekor. Salah satunya dengan duduk sambil menyilangkan satu kaki ke lutut. Selepas itu bengkokkan badan anda ke hadapan.

3. Kompres dengan suam atau sejuk

Cara lain yang boleh dilakukan oleh wanita hamil untuk mengatasi sakit tulang ekor semasa mengandung adalah memampatkan tulang ekor dengan air suam atau sejuk. Untuk kompres hangat, anda boleh memasukkan air suam ke dalam botol kaca. Selepas itu, letakkan di tulang ekor untuk beberapa lama.

Bagi kompres air sejuk, wanita hamil boleh memasukkan air sejuk ke dalam plastik. Kemudian bungkus plastik dengan tuala dan letakkan di tulang ekor untuk beberapa lama.

4. Pakai tali pinggang khas untuk wanita hamil (tali pinggang bersalin)

Wanita hamil juga boleh menggunakan tali pinggang khas untuk wanita hamil untuk membantu mengatasi kesakitan pada tulang ekor. Penggunaan tali pinggang ini dapat mengurangkan tekanan pada tulang ekor kerana kenaikan berat badan semasa kehamilan. Tekanan yang dikurangkan dapat melegakan sakit tulang ekor.

5. Pakai seluar yang longgar

Memakai seluar yang ketat semasa mengandung boleh meningkatkan tekanan pada tulang ekor, menyebabkan tulang ekor lebih sakit lagi. Oleh itu, wanita hamil disarankan menggunakan seluar yang longgar untuk mengurangkan tekanan pada tulang ekor, sehingga mengurangkan rasa sakit pada tulang ekor. Pilih juga seluar yang mempunyai bahan yang selesa dan lembut.

6. Ambil ubat penahan sakit

Sekiranya perlu, wanita hamil boleh mengambil ubat penahan sakit, seperti: paracetamol. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil ubat, wanita hamil harus berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu.

Kesakitan tulang ekor semasa mengandung memang boleh mengganggu keselesaan. Wanita hamil boleh melakukan beberapa petua yang dinyatakan di atas untuk melegakannya. Sekiranya sakit tulang ekor tidak hilang, wanita hamil disarankan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan untuk rawatan selanjutnya.