Kesihatan

Jenis Anemia yang biasa

Terdapat lebih daripada 400 jenis anemia, masing-masing mempunyai sebab dan rawatan yang berbeza. Walau bagaimanapun, dari banyak jenis anemia, terdapat lima jenis anemia yang lebih biasa.

Anemia adalah keadaan di mana tubuh kekurangan sel darah merah, yang merupakan sel darah yang berfungsi untuk menyampaikan oksigen ke semua organ tubuh. Kekurangan bekalan oksigen boleh mengganggu fungsi organ tubuh.

Anemia dapat dikenali dari beberapa gejala, seperti sering merasa lemah, pucat, sakit kepala, berdebar-debar dada, dan sukar menumpukan perhatian.

Mengenali Jenis-Mjenis anemia

Berikut adalah beberapa jenis anemia yang paling biasa:

1. Anemia kekurangan

Anemia kekurangan zat besi adalah jenis anemia yang paling biasa. Keadaan ini berlaku kerana badan kekurangan zat besi, yang merupakan komponen penting dalam pembentukan sel darah merah.

Sejumlah keadaan boleh menyebabkan anemia kekurangan zat besi, termasuk diet rendah zat besi, kehamilan, pendarahan kronik seperti kecederaan pada saluran pencernaan atau haid, gangguan penyerapan zat besi, kesan sampingan ubat-ubatan, hingga penyakit tertentu, seperti barah , kolitis, dan diabetes.

Keadaan ini biasanya dirawat dengan mengambil makanan tambahan zat besi dan mengikuti diet tinggi zat besi. Selain itu, penyebab anemia kekurangan zat besi juga perlu ditangani.

2. Anemia kekurangan vitamin B12 dan folat

Tubuh memerlukan vitamin B12 dan folat (vitamin B9) untuk membuat sel darah merah baru. Kekurangan satu atau kedua vitamin ini boleh menyebabkan anemia kekurangan vitamin B12 dan folat.

Anemia jenis ini boleh berlaku kerana diet rendah kandungan dua vitamin ini. Selain itu, anemia kekurangan vitamin juga dapat terjadi kerana badan mengalami kesukaran atau gagal menyerap folat atau vitamin B12. Keadaan ini juga disebut anemia yang merosakkan.

Penanganan anemia umumnya dalam bentuk perubahan dalam diet, serta pemberian suplemen vitamin B12 dan asid folik untuk memenuhi keperluan tubuh untuk kedua pengambilan ini.

3. Anemia hemolitik

Anemia hemolitik berlaku apabila pemecahan sel darah merah berlaku lebih cepat daripada kemampuan tubuh untuk menggantinya dengan sel darah baru yang sihat.

Penyebab anemia hemolitik agak pelbagai, mulai dari penyakit keturunan, seperti: talasemiadan G6PD, penyakit autoimun, jangkitan, kesan sampingan ubat, hingga gangguan injap jantung.

Rawatan akan disesuaikan dengan keparahan dan penyebab anemia hemolitik. Rawatan yang diberikan boleh berupa pemindahan darah, pemberian ubat kortikosteroid, atau pembedahan.

4. Anemia aplastik

Anemia aplastik adalah anemia yang perlu diperhatikan kerana mempunyai risiko yang tinggi untuk mengancam nyawa. Keadaan ini berlaku apabila tubuh tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang mencukupi kerana gangguan pada sumsum tulang, yang merupakan penghasil sel darah di dalam badan.

Anemia aplastik dapat diwarisi dari orang tua, tetapi juga boleh berlaku kerana jangkitan, kesan sampingan ubat, penyakit autoimun, terapi radiasi pada barah, dan pendedahan kepada bahan toksik.

Keadaan ini umumnya dirawat dengan antibiotik dan antivirus jika terdapat jangkitan, pemindahan darah, pemindahan sumsum tulang, atau pemberian ubat penekan imun.

5. Anemia sel sabit

Anemia sel sabit disebabkan oleh gangguan genetik yang menjadikan sel darah merah kelihatan seperti sabit. Sel-sel ini mati dengan cepat sehingga badan tidak pernah mempunyai sel darah merah yang mencukupi.

Selain itu, bentuk sel darah yang tidak normal ini juga menjadikannya lebih kaku dan melekit sehingga dapat menyekat aliran darah. Dadah boleh diberikan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk. Walau bagaimanapun, satu-satunya cara untuk merawat anemia jenis ini adalah dengan pemindahan sumsum tulang.

Terdapat banyak jenis anemia, dan penyebabnya boleh sangat berbeza. Sebilangan jenis anemia ini dapat dicegah, tetapi ada juga yang tidak dapat dicegah (anemia diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak).

Sekiranya anda merasakan simptom anemia, terutamanya jika ada faktor yang menyebabkan anda berisiko mengalami anemia, anda harus berjumpa dengan doktor untuk memastikannya. Doktor juga akan mengenal pasti jenis anemia yang anda miliki dan penyebabnya, dan memberikan rawatan yang sesuai.