Kehidupan yang sihat

Cara menghilangkan bintik hitam di hidung dengan selamat

Komedo pada hidung boleh mencetuskan ketidakselesaan, mengurangkan keyakinan diri. Jika awak sedang mengalaminya, jangan risau kerana terdapat beberapa cara menghilangkan bintik hitam di hidung dipercayai.

Perkara penting yang perlu diberi perhatian ketika mengalami komedo di hidung adalah mengelakkan sentuhan atau calar dengan jari kerana boleh membawa lebih banyak kotoran dan bakteria. Perlu berhati-hati ketika menggunakan ubat herba seperti, serbuk penaik, gula kristal, dan cuka sari apel, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan kulit, dan bahkan dapat mengelupas kulit.

Pelbagai Cara Menghilangkan Komedo pada Hidung

Terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan komedo di hidung. Bermula dari melakukan rawatan diri di rumah atau dengan berjumpa dengan pakar dermatologi. Anda boleh memilih kaedah yang paling sesuai dengan bintik hitam dan kulit anda, seperti:

Menggunakan pengekstrak komedon

Pengekstrak blackhead umumnya terdapat di kedai-kedai bekalan kecantikan. Menggunakan alat ini disyorkan untuk mengikuti arahan penggunaan dan pastikan membersihkannya dengan kerap, dan tidak menggunakan alat pengekstrak ini secara bergantian.

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk menggunakan pengekstrak adalah dengan berunding atau dirawat oleh pakar dermatologi dan pakar kecantikan yang dilatih khas untuk menggunakan pengekstrak. Walaupun terdapat banyak jenis pengekstrak, tujuan penggunaan alat ini tetap sama, iaitu untuk menghilangkan penyumbatan pada komedo.

Menggunakan topeng tanah liat

Topeng tanah liat sering dianggap produk yang sesuai untuk kulit berminyak. Berdasarkan faedahnya, ia dapat mengambil atau membuang kotoran, minyak, dan unsur lain dari liang roma anda. Selain itu, topeng tanah liat adalah kaedah alternatif untuk menghilangkan komedo pada hidung.

Tidak hanya topeng tanah liat, terdapat banyak pilihan topeng untuk komedo yang boleh anda gunakan, seperti topeng arang yang sesuai untuk menghilangkan minyak, sel kulit mati, dan kekotoran lain.

Periksa kulit anda kepada pakar dermatologi

Sebenarnya cara paling selamat untuk menghilangkan komedo di hidung adalah melalui perundingan dengan pakar dermatologi. Kemudian doktor juga akan merawat mengikut jenis komedo dan keadaan kulit anda. Ada banyak cara untuk menghilangkan komedo pada hidung yang mungkin disarankan, seperti microdermabrasion, untuk terapi sinar laser atau mungkin dengan memberikan ubat khas.

Mencegah Komedo

Setelah kulit hidung bersih, itu tidak bermaksud ia akan bebas dari komedo selama-lamanya. Ingat bahawa terdapat keadaan badan semula jadi yang membolehkan komedo kembali. Jangan bimbang, ada cara yang boleh dilakukan untuk mencegah komedo datang lagi, antara lain.

  • Sentiasa rajin membersihkan wajah, sama ada anda mempunyai komedo atau tidak, kerana membersihkan wajah anda dapat menghilangkan kotoran, sel kulit mati, dan minyak berlebihan di wajah anda. Biasakan membersihkan wajah apabila selesai bersenam dan menyelesaikan aktiviti luar.
  • Gunakan produk penjagaan kulit yang berlabel bukan komedogenik atau tidak mesra alam, kerana kurang berisiko menyebabkan pori tersumbat. Begitu juga dengan produk solekan berasaskan air dan bebas minyak.
  • Elakkan menyentuh wajah anda apabila tangan anda kotor. Ini boleh menyebabkan bakteria bergerak dari tangan ke wajah anda, menyebabkan komedo.

Komedo dan jerawat mungkin dirasakan oleh hampir semua orang. Keadaan ini tidak boleh ditangani secara sembarangan. Pilih cara yang selamat untuk menghilangkan komedo di hidung anda. Rujuk doktor kulit untuk mendapatkan cadangan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found