Kesihatan

Inilah yang akan berlaku sekiranya terdapat kekurangan sel darah putih

Sel darah putih adalah sel yang melindungi tubuh daripada pelbagai jangkitan. Kekurangan sel darah putih atau leukopenia akan menjadikan tubuh mudah terkena jangkitan. Di samping itu, ada juga kesan lain yang boleh berlaku, bergantung pada jenis sel darah putih yang jumlahnya berkurang.

Biasanya, jumlah sel darah putih pada orang dewasa adalah sekitar 3,500-11,000 sel setiap mikroliter darah. Seseorang dikatakan leukopenia jika jumlah sel darah putih kurang daripada 3.500 sel setiap mikroliter darah.

Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan seseorang mengalami kekurangan sel darah putih, termasuk:

  • Gangguan sel darah dan sumsum tulang, seperti anemia aplastik.
  • Kelainan yang diwarisi yang menyebabkan sumsum tulang tidak menghasilkan sel darah putih, seperti pada neutropenia kongenital.
  • Kanser dan terapi untuk barah, seperti kemoterapi dan radioterapi.
  • Jangkitan virus atau bakteria, seperti HIV / AIDS dan tuberkulosis.
  • Penggunaan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat antivirus, antibiotik, dan steroid.
  • Penyakit autoimun, seperti artritis reumatoid dan lupus.
  • Kekurangan zat makanan, seperti kekurangan vitamin B12, folat, dan zink.

Kekurangan Sel Darah Putih mengikut Jenis

Terdapat beberapa jenis sel darah putih. Itulah sebabnya, kesan kekurangan sel darah putih boleh berbeza, bergantung pada jenis sel darah putih yang jumlahnya berkurang. Inilah penjelasannya:

Kekurangan Neutrophil atau neutropenia

Neutrofil adalah jenis sel darah putih yang paling banyak di dalam badan, menyumbang 55-70% daripada jumlah keseluruhan sel darah putih.

Kekurangan neutrofil (neutropenia) boleh berlaku secara tiba-tiba atau perlahan. Neutropenia tidak mempunyai gejala khas, dan biasanya hanya dapat dikesan ketika ujian darah dilakukan.

Kekurangan basofil

Kiraan basofil normal adalah kira-kira 0.5-1% daripada jumlah sel darah putih. Kekurangan basofil boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk dan menjadikan penyakit berjangkit sukar disembuhkan.

Kekurangan limfosit

Limfosit juga merupakan sejenis sel darah putih. Kebiasaannya, jumlah limfosit adalah sekitar 20-40% daripada jumlah sel darah putih. Sebilangan limfosit yang dihasilkan oleh sumsum tulang akan disalurkan ke dalam peredaran darah dan sebahagian lagi akan memasuki sistem limfa.

Kekurangan limfosit juga dikenali sebagai limfositopenia. Kekurangan limfosit yang kurang teruk biasanya hanya menyebabkan simptom selesema yang tidak berbahaya. Tetapi pada sesetengah orang, kekurangan limfosit dapat meningkatkan risiko terkena jangkitan lain.

Mengatasi Kekurangan Sel Darah Putih

Kekurangan leukopenia atau sel darah putih sering tidak menyebabkan gejala yang jelas dan hanya diketahui setelah jumlah darah lengkap. Oleh itu, tanyakan kepada doktor anda jika anda mempunyai faktor risiko yang dinyatakan di atas, atau jika anda merasa sakit lebih mudah.

Sekiranya dikesan lebih awal, leukopenia dapat dirawat dengan segera sebelum menyebabkan gangguan yang lebih teruk. Pengurusan leukopenia akan disesuaikan dengan keadaan dan penyebabnya.

Contohnya, jika leukopenia disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk merawat jangkitan tersebut. Sekiranya penyebabnya adalah penggunaan ubat atau terapi tertentu, doktor mungkin mempertimbangkan untuk menukar jenis ubat atau menurunkan dos ubat.