Keluarga

Meringankan Buasir Semasa Kehamilan Dengan Cara Mudah Ini

Buasir adalah salah satu keluhan yang sering dialami oleh wanita hamil. Sekiranya anda mengalami buasir semasa mengandung, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk melegakan keadaan ini.

Buasir atau buasir adalah keadaan ketika saluran darah di kawasan sekitar dubur membengkak. Buasir boleh menyebabkan ketidakselesaan di sekitar dubur, mulai dari gatal, terbakar, hingga sakit yang teruk.

Punca Buasir Semasa Kehamilan

Semasa mengandung, tahap progesteron yang tinggi cenderung membuat pembuluh darah mudah membengkak. Selain itu, ukuran rahim yang semakin meningkat dapat memberi tekanan pada urat di pelvis. Tekanan ini akan menyekat aliran darah dari dubur dan membuat darah tersekat di kawasan tersebut.

Sekiranya ini berlaku, urat di dubur boleh membengkak sehingga menonjol di luar dubur. Benjolan ini disebut buasir, buasir, atau buasir. Gejala lain yang sering diadukan oleh penderita buasir adalah darah merah segar yang menetes semasa buang air besar atau najis berdarah.

Cara Meringankan Buasir Semasa Kehamilan

Mengalami buasir semasa kehamilan boleh menjadi sangat menjengkelkan dan tidak selesa. Untuk melegakannya, anda boleh melakukan rawatan mudah berikut:

1. Rendam dalam air suam atau mandi sitz

Mandi Sitz adalah terapi air suam yang berguna untuk mengurangkan gatal, kerengsaan, dan melegakan otot pelvis penderita buasir. anda boleh buat mandi sitz dengan merendam punggung anda di lembangan air suam yang diletakkan di tempat duduk tandas.

Pastikan air mempunyai kedalaman yang cukup sehingga dapat merendam kawasan dubur dan organ intim anda. Untuk hasil yang optimum, mandi sitz boleh dilakukan 3 kali sehari selama 20-30 minit setiap sesi.

2. Tingkatkan tabiat buang air besar anda

Dua perkara mengenai pergerakan usus yang harus anda perhatikan jika anda mengalami buasir adalah mengelakkan ketegangan dan menjaga kebersihan dubur. Mengidap boleh membuat buasir bertambah teruk. Sekiranya anda mengalami masalah buang air besar, anda boleh mencuba menaikkan kedudukan kaki dengan berdiri di atas bangku pendek. Kedudukan ini juga dapat mempermudah buang air besar tanpa regangan.

Anda juga harus memperhatikan kebersihan dubur. Sekiranya terdapat buasir yang menonjol keluar, disarankan untuk membersihkan dubur dengan air yang mengalir perlahan. Selepas itu, jangan lupa mengeringkannya dengan menepuk lembut kain lap di kawasan dubur.

3. Elakkan duduk terlalu lama

Apabila anda mengalami buasir, elakkan duduk terlalu lama. Kedudukan ini akan memberi tekanan yang berlebihan pada saluran darah di sekitar dubur dan memburukkan lagi buasir. Sekiranya anda harus duduk lama, anda boleh menggunakan bantal buasir, yang merupakan bantal tempat duduk berbentuk cincin, supaya buasir tidak dikompres.

4. Mengamalkan gaya hidup sihat

Untuk membantu melegakan buasir, anda juga harus mengelakkan sembelit. Caranya adalah dengan makan makanan berserat sehingga najis atau najisnya lembut, dan minum air secukupnya. Selain dapat membantu memudahkan pergerakan usus dan mencegah sembelit atau sembelit, kaedah ini juga dapat melegakan buasir semasa hamil.

5. Gunakan ubat mengikut arahan doktor

Sekiranya buasir tidak membaik, segera berjumpa pakar sakit puan. Sekiranya perlu, minta ubat untuk menghilangkan rasa sakit dan bengkak. Untuk kes buasir pada wanita hamil, doktor biasanya akan memberi ubat penghilang rasa sakit dalam bentuk krim atau salap yang digunakan pada kawasan dubur.

Buasir Semasa Kehamilan Boleh Berlanjutan Hingga Selepas Bersalin

Pada wanita hamil, risiko buasir paling tinggi pada trimester ketiga, kerana tekanan yang meningkat dari rahim. Buasir juga sering dipicu oleh proses penekanan semasa bersalin secara normal. Tekanan yang kuat semasa melakukan regangan boleh menyebabkan buasir muncul atau membuat buasir yang ada membesar.

Buasir semasa kehamilan memerlukan rawatan yang tepat. Walaupun ia dapat sembuh sendiri setelah anda melahirkan, keadaan ini dapat muncul semula ketika anda hamil lagi di kemudian hari. Jadi, anda harus berjumpa dengan pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan atau pencegahan agar buasir tidak kembali.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found