Kesihatan

Ketahui punca-punca sariawan yang sering tidak disedari

Hampir semua orang mengalami seriawan, dan selalunya sariawan muncul secara tiba-tiba. Terdapat sebilangan besar perkara yang sebenarnya boleh menyebabkan sariawan tanpa kita sedari.

Punca sariawan kadang-kadang sukar untuk dipastikan. Walaupun begitu, terdapat pelbagai faktor yang diketahui dapat menyebabkan keadaan ini, mulai dari kekurangan pengambilan nutrisi, penggunaan makanan berasid atau pedas, kebiasaan merokok, hingga penggunaan ubat-ubatan tertentu. Di samping itu, ada juga beberapa perkara yang tanpa anda sedari boleh menyebabkan sariawan.

Punca sariawan yang sering tidak disedari

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan sariawan muncul:

1. Gosok gigi terlalu keras

Gosok gigi terlalu keras boleh menjadi salah satu penyebab sariawan. Sebabnya, apabila anda menggosok gigi terlalu keras atau menggunakan sikat gigi dengan bulu kasar, anda boleh mencederakan gusi dan permukaan rongga mulut. Luka ini boleh menyebabkan munculnya sariawan.

2. Luka yang digigit

Bibir, lidah, atau bahagian dalam pipi kadang-kadang boleh digigit secara tidak sengaja semasa bercakap atau makan. Ini akan menyebabkan luka, yang kemudian dapat berkembang menjadi sariawan. Luka di mulut juga boleh terjadi akibat duri ikan yang dicucuk, tusuk gigi, atau terkena peralatan makan.

3. Penggunaan pendakap

Penggunaan pendakap juga sering menyebabkan sariawan. Ini kerana bahagian tepi atau hujung pendakap boleh menggosok permukaan dalaman pipi, menyebabkan luka dan sariawan. Selain pendakap gigi, memakai gigi palsu yang tidak sesuai juga dapat menyebabkan sariawan.

4. Kebersihan mulut yang buruk

Kekurangan penjagaan kebersihan gigi dan mulut boleh menyebabkan pelbagai kuman tersekat di mulut dan menyebabkan jangkitan. Thrush boleh muncul apabila jangkitan bakteria ini menyebabkan keradangan dan luka di rongga mulut.

5. Kebimbangan dan tekanan

Perasaan gelisah dan tekanan yang sering kita tidak sedar dapat memudahkan penampilan sariawan. Bukan hanya beban emosi, beban fizikal yang menyebabkan badan menjadi letih juga boleh menyebabkan sariawan.

Sebagai tambahan kepada faktor di atas, sariawan juga boleh berlaku disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit Crohn, penyakit seliak, dan penyakit yang menyerang sistem imun, seperti AIDS atau lupus.

Cara Mengatasi Sariawan

Walaupun sariawan hilang dengan sendirinya, anda dapat mempercepat proses penyembuhan dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Jaga kebersihan mulut

Cara utama untuk merawat sariawan adalah menjaga kebersihan mulut, dengan menggosok gigi dengan kerap menggunakan ubat gigi dan berus gigi dengan bulu lembut. Gunakan juga benang gigi untuk membersihkan sisa makanan di antara gigi anda.

2. Kompres ais

Anda boleh menekan sariawan menggunakan ais, dengan menghisap batu ais di kawasan yang mempunyai sariawan. Kaedah ini berguna untuk menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh sariawan.

3. Pengambilan nutrien yang mencukupi

Kekurangan pengambilan nutrien adalah salah satu penyebab sariawan. Oleh itu, pastikan badan anda mendapat nutrien yang mencukupi, terutama vitamin B12. zink, besi dan asid folik. Anda dapat memenuhi semua pengambilan nutrien ini dari sayur-sayuran dan buah-buahan hijau.

4. Gunakan ubat kumur semula jadi

Pencuci mulut yang mengandungi bahan semula jadi, seperti daun sirih, daun saga, dan likuoris (licorice), Anda juga dapat menggunakannya untuk mengobati sariawan, kerana bahan-bahan ini mempunyai sifat antibakteria, antijamur, dan anti-radang.

Selain dapat mengatasi sariawan, bahan semula jadi ini juga dapat menjaga kesegaran mulut anda.

5. Elakkan pemicu sariawan

Sekiranya penampilan sariawan disebabkan oleh makanan pedas, masam, dan panas, maka anda perlu mengelakkan memakan makanan ini untuk sementara waktu. Elakkan juga memakan makanan atau minuman yang terlalu panas, kerana ada risiko memburukkan lagi luka pada sariawan dan melambatkan penyembuhannya.

Sekiranya sariawan tidak hilang selama lebih dari dua minggu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul. Sekiranya difikirkan perlu, doktor akan memberikan antibiotik atau ubat antijamur untuk merawat jangkitan, ubat kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan, dan ubat untuk mengurangkan kesakitan.