Kesihatan

Pengambilan Gigi Semasa Kehamilan Dibolehkan Hanya untuk Keadaan Tertentu

Pelbagai prosedur pergigian, termasuk pengambilan gigi semasa kehamilan, sering dipersoalkan. Walaupun tidak jarang wanita hamil mengalami keluhan sakit gigi dan memerlukan tindakan untuk mengatasinya.

Sakit gigi semasa mengandung sering mengganggu, terutamanya jika gigi rosak dan mesti diekstrak. Walau bagaimanapun, mengatasi masalah pergigian semasa kehamilan tidak dapat dilakukan secara sembarangan. Terdapat banyak faktor yang mesti dipertimbangkan, termasuk peningkatan hormon di dalam badan yang boleh menyebabkan gusi membengkak, berdarah, dan terdedah kepada jangkitan di sekitar gigi atau rongga mulut.

Adakah Selamat Mengambil Ekstrak Gigi Semasa Kehamilan?

Terdapat beberapa gangguan gigi yang sering berlaku semasa kehamilan seperti gingivitis, rongga, atau jangkitan pada gusi. Keterukan keadaan ini berbeza, ada yang ringan dan ada yang teruk. Sekiranya kerosakan gigi yang dialami cukup parah, tidak mustahil doktor mengesyorkan mencabut gigi semasa hamil untuk mengatasi masalah yang dialami.

Pada dasarnya, pengambilan gigi dan prosedur pergigian yang lain adalah yang paling selamat dilakukan setelah ibu melahirkan. Walau bagaimanapun, jika anda terpaksa mengeluarkan gigi, prosedur ini harus dilakukan ketika usia kehamilan memasuki trimester kehamilan kedua. Prosedur ini tidak digalakkan dilakukan pada trimester ketiga kehamilan, kerana wanita hamil akan sukar tidur di punggungnya dalam jangka masa yang lama.

Selain itu, melambatkan pengambilan gigi dapat membantu mengurangkan risiko gangguan kehamilan yang mungkin berlaku. Beberapa risiko yang ditakuti akibat pencabutan gigi semasa kehamilan adalah kelahiran pramatang, kecacatan kelahiran, bayi kurang berat badan, atau bahkan keguguran.

Sebagai tambahan kepada prosedur perubatan, penggunaan ubat sakit gigi semasa kehamilan tidak boleh sewenang-wenangnya. Oleh itu, penggunaan ubat sakit gigi yang berlebihan dikhuatiri akan mempengaruhi keadaan janin. Anda harus mengelakkan pengambilan ubat sakit gigi secara bebas tanpa preskripsi doktor, terutamanya semasa kehamilan.

Menjaga Kesihatan Pergigian Semasa Kehamilan

Menjaga kesihatan gigi semasa kehamilan sangat penting untuk mencegah jangkitan disebabkan kebersihan gigi yang buruk. Terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan setiap hari, termasuk:

  • Gosok gigi dengan kerap selepas makan atau sebelum tidur.
  • Berkumur dengan ubat kumur setelah muntah kerana sakit pagi.
  • Periksa dengan doktor gigi secara berkala, terutamanya jika anda mempunyai masalah dengan gigi.
  • Elakkan kebiasaan makan makanan ringan untuk mengelakkan rongga dan gangguan gigi yang lain.
  • Makan makanan berkhasiat untuk kesihatan gigi dan pertumbuhan janin di rahim.

Sentiasa berjumpa doktor sekiranya anda mengalami sakit gigi semasa hamil untuk mengelakkan risiko berbahaya. Jangan lupa beritahu doktor sekiranya anda hamil sehingga doktor dapat memberikan rawatan dan ubat yang sesuai. Pengambilan gigi semasa mengandung hanya akan dipertimbangkan oleh doktor untuk keadaan tertentu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found